Děda Homolka Josef Šebánek (†61): Musel točit, i když umíral! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Děda Homolka Josef Šebánek (†61): Musel točit, i když umíral!

Josef Šebánek
Josef Šebánek (Foto ara a reprofoto ČT)

Podle svých blízkých vypadal, že tu bude do stovky. Josef Šebánek (†61), který tak skvěle ztvárnil dědu Homolku ve známé filmové trilogii o jedné typické české rodince, sršel energií. „Vůbec mě nenapadlo, že odejde tak brzy,“ přiznala vdova Marie Šebánková.

Síly začaly Pepimu, jak mu žena říkávala, ubývat po druhém dílu Homolkových. Primář urolog, který měl chatu na Orlíku jako Šebánkovi, mu našel nádor na močovém měchýři. „Měli jsme pochopitelně strach. Vyšetření naštěstí ukázalo, že nádor nebyl zhoubný. Ale Pepimu i tak nebylo dobře. Zadýchával se, bylo mu najednou všechno zatěžko,“ popisovala žena Marie. Slavného neherce začalo zlobit srdce. Otékaly mu nohy, necítil se dobře.

Pepi chřadl dál. Už nemohl jezdit ani na milovanou chatu na Orlíku. Bojoval s cukrovkou, zhubl a nechal si narůst vousy, protože nechtěl plýtvat silami na holení. Opustila ho jeho pověstná radost ze života.

Zemřel v nemocnici synovi Bohumilovi v náručí. Zastavilo se mu srdce. „Nesl jsem mu dršťkovou polévku a škvarkové placky, které měl rád,“ svěřil se v cyklu ČT Předčasná úmrtí jeho syn Bohumil Šebánek.

Tobolku točit nechtěl, přemluvili ho...
Třetí pokračování Homolka a tobolka, které jste mohli vidět včera večer na ČT1, Šebánek ani nechtěl točit. Režisér Jaroslav Papoušek (†66) ho musel dlouho přemlouvat. „Nakonec kývl, ale už nebyl on. S dětmi jsme dobře viděly, že ho hraní namáhá,“ zavzpomínala Šebánková.

Homolka o smrti
„Hele, tak já ti něco řeknu. Především, až někomu napíšu, že umřu, rozumíš, tak si lehnu do postele a ani se z ní nehnu! Už ze slušnosti!“



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.