Oslavenec Gott a jeho smutné chvilky: 7 lidí, kteří mu uštědřili výprask! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Oslavenec Gott a jeho smutné chvilky: 7 lidí, kteří mu uštědřili výprask!

Fenomén Gott se musel několikrát sklonit před svými konkurenty. Moc často to ale nebylo.
Fenomén Gott se musel několikrát sklonit před svými konkurenty. Moc často to ale nebylo. (Aha! - Marek Pátek)

Bezkonkurenčním vítězem od roku 1962, kdy byla anketa Zlatý slavík (od roku 1996 přejmenovaná na Českého slavíka) vyhlášena poprvé, je Karel Gott (75). Právě včera slavil svoje jubileum. Doposud si vyzpíval 38 zlatých pěveckých trofejí. V úplně prvním ročníku ale pohořel!

Historicky prvním Zlatým slavíkem se totiž stal Waldemar Matuška (†76). Karel měl tehdy pouhé tři hlasy a skončil na 49. místě! O rok později byl už ale první a všem vytřel zrak!

V roce 1962 dostal Gott angažmá v pražské kavárně Vltava. V ní se jednoho dne zničehonic objevili lídři Semaforu Jiří Suchý (82) a Jiří Šlitr (†45). „Pane Gott, nám se líbí, že zpíváte úplně jinak než zpěváci před vámi s těmi svými prozívnutými barytony. Vy zpíváte s mnohem větší naléhavostí a ty vaše vzlykačky se nám moc líbí. Třeba jak jste dnes neuvěřitelně vystřihl Only You od Platters. Pojďte k nám do Semaforu a my vám napíšeme na tělo podobnou píseň v úplně stejném stylu, která bude jen a jen vaše,” řekli mu.

Slovo splnili, píseň Oči sněhem zaváté se stala hitem roku 1963 a přinesla Karlovi prvního Zlatého slavíka. „Nebýt Semaforu, nevím, kde bych dnes byl. V každém případě bych neměl ten pro mě historický hit, který mě už ze zmíněného 49. místa ve Zlatém slavíku posunul během jednoho roku na první,” vzdává Semaforu hold Karel. Za 47 let trvání slavičí ankety byl Gott z trůnu sesazen jen devětkrát, a to sedmi interprety.

1967-Waldemar Matuška (†76)
Po čtyřech letech Gottova kralování na slavičím trůnu ho poprvé připravil o zlatou trofej. Své v tom hodně sehrála skutečnost, že Karel byl v roce 1967 půl roku v Las Vegas. Plně se naplnilo pořekadlo: Sejde z očí, sejde z mysli. Karel s Waldemarem si byli zdravou konkurencí. Waldemar byl hrdinným barytonem, kovbojským romantikem ve vysokých botách, co se toulá v dálkách a čekají ho návraty domů. A Karel byl zase ten lyrický tenor. „Myslím, že to bylo dobré i pro publikum. Vždycky, když jsme byli v televizi, lidi druhý den hodnotili, kdo z nás byl lepší,“ přemítá Karel.

1982-Miro Žbirka (61)
Po sesazení Matuškou Karel zase kraloval. Až po patnácti letech byl podruhé v životě zase druhý... A zaskočilo ho to. „Absolutně jsem to nepředpokládal, byť rok 1982 byl skutečně rokem nemoderného chalana z Bratislavy, který se narodil ve slovenské metropoli anglické matce a slovenskému otci,“ říká Karel. Žbirka byl vůbec prvním slovenským interpretem v historii, který kdy zvítězil ve Slavíkovi. Jeho skladby Atlantída nebo Biely kvet, které si sám složil, dosáhly ojedinělého úspěchu. Miro byl konečně něco jiného, zpěvák a autor dohromady.
1985-Peter Nagy (55)
Potřetí ho prvenství připravil další Slovák. Gott si tehdy zahrál na šéfredaktorku Mladého světa Olgu Čermákovou a v pražské Lucerně Peterovi Slavíka předal. „Jádro jeho publika tvořily dívky teenagerského věku, jejichž jednoznačně kladný až nekritický ohlas přecházel až do davové hysterie, čehož jsem byl svědkem například v pražské Lucerně. Jsem rád, že se Peterovi Nagymu daří i v tomhle století, kdy na sebe upozorňuje nejen jako výrazný a osobitý fotograf zachycující především ženskou krásu – většinou bez závoje,” je upřímný Gott.

1986, 1987, 1988-Dalibor Janda (61)
Když Karel dostal v roce 1984 svého jubilejního 20. Slavíka neuváženě prohlásil, že by rád odstoupil a uvolnil místo mladším. A to mělo přece jen dopad. Rok nato vyhrál Nagy a poté tři roky za sebou se stal Slavíkem Janda. „Možná trochu mě to mrzelo. Přiznávám. Ale víte, já jsem chtěl vypadnout úplně, a to se nepodařilo. Jinak Daliborova vítězství jsem chápal. Tím svým charakteristickým chraplákem a osobitými písněmi pobláznil dívčí a ženské publikum,” míní Karel.
1991-Pavol Habera (52)
Po Jandovi byl Karel dva roky zase Slavíkem, než mu zlato vzal sólista skupiny Team, rodák z Brezna a vystudovaný ekonom. Zanedlouho poté Habera začal spolupracovat i s Gottem a napsal pro něj sedm písní. Největší úspěch měly Když muž se ženou snídá a Svět lásku má, kterou Karel nazpíval s Haberou a Peterem Dvorským. Habera byl poslední, kdo získal Zlatého Slavíka. Anketa popularity skončila a až po pěti letech byla obnovena pod názvem Český Slavík. „Kdyby neskončila, Pavol by se stal Zlatým slavíkem pravděpodobně i v dalších letech,” přemítá Gott.

1998-Daniel Hůlka (46)
V prvním ročníku obnovené ankety přišlo 137 000 hlasovacích lístků a znamenalo to v historii Slavíků rekord. Karel v prvních dvou ročnících opět zvítězil. Radost z prvenství ale netrvala dlouho. Už v roce 1998 ho z trůnu sesadil charismatický Dracula – Daniel Hůlka. „Trochu jsem žárlil. Ale Dracula bylo naprosto skvělé dílo mého kamaráda Karla Svobody a Dan byl vážně dobrý. Tak jsem mu to nakonec opravdu velice přál,” říká Karel.
2012-Tomáš Klus (28)
Gott se po 14 letech slavičí trofeje nedočkal! Údiv v sále Státní opery, děs v duších jeho fanoušků, Gott se ale usmíval. „Odhadl jsem to a mám z toho radost,“ řekl po své »porážce« Karel. „To, že vyhraje Tomáš Klus, jsem očekával. Cítil jsem to v kostech. A je to logické. Jeho vítězství je obrazem nálady mezi lidmi, atmosféry ve společnosti. A je to vítězství zasloužené, protože texty jeho písní mluví lidem z duše,“ pokračoval. Gott byl už párkrát pokořen a vždycky to vítězům přál. A Klusovi obzvlášť. Vždyť svými songy burcuje, stejně jako to dělal legendární Karel Kryl.

2013-Ivana Gottová (38)
Zatím posledního 38. Slavíka a absolutního Slavíka za Mistra převzala jeho manželka Ivana Gottová, zpěvák se slavnostního večera nemohl zúčastnit, měl turné po Německu.
Trofej vymyslel Smoljak!

Na jedné z porad v redakci Mladého světa se roku 1962 rozproudila debata o tom, čím zaujmout čtenáře. Kdosi navrhl: Uspořádejme anketu o nejoblíbenější písničku a zpěváka roku! Nikdo ale nevěděl, jak ji nazvat. Pak nesměle vstal tehdejší redaktor oddělení kultury Ladislav Smoljak (†78) a pravil: „Znáte takovou hračku, co se prodává na poutích a v puse píská? My jsme jí říkali slavík!“

Díky Smoljakovi se tak z pouťové hračky stala pozlacená kulatá trofej, symbolické pískátko, které bylo po 30 let barometrem toho, kdo patří u publika k vyvoleným a kdo k méně povolaným. Své sympatie k písničkám a interpretům vyjádřilo v prvním ročníku ankety 797 čtenářů Mladého světa. Čas Zlatého slavíka vypršel po listopadu 1989, poslední ročník se konal v roce 1991. Ale o pět let později byla anketa s úspěchem obnovena, a to pod názvem Český slavík Mattoni.



Autor:  mir

Přečtěte si
mandat
16. 7. 2014 • 05:14

Mel by vcas odejit a hlavne by nemel protekcce drzet Ivanu v televizi a vsude cpat sve deti. Jsou prumerne,ale diky jmenu Gott se vsude tvrdi, ze maji talent. Hlavne ta nejmladsi je totalne bez talentu,jako jeji matka.

eblanche
16. 7. 2014 • 03:53

krásné písně a krásná hudba přetrvá každý režim, nevím, co do toho pletete furt politiku

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.