Domácí porody: Jak to vidí české celebrity? Budete překvapení! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Domácí porody: Jak to vidí české celebrity? Budete překvapení!

Michaela Badinková
Michaela Badinková (TV Nova)

Porody doma mají příznivce – obvykle nastávající matky, a odpůrce – lékaře a často i otce dětí, které mají přijít na svět. Jak je to v případě celebrit? Kdo je pro a kdo je ostře proti?

Helena Houdová (34), Miss ČR 1999: Nikdo mi mou dceru nerval
 z náručí!

Na první porod syna Dariena (5) má ty nejhorší vzpomínky. „Proběhl nástřih, který jsem nechtěla, dítě mi po porodu hned vzali, i když jsem si ho chtěla nechat, omdlela jsem,“ popisuje Houdová s tím, že už druhý porod syna Daveeda (3) proběhl v porodním domě s porodní asistentkou. Dceru Deiu (1) rodila doma. „Měla jsem ji pak hodinu na sobě, nikdo mi ji nerval, že ji musí zvážit a změřit. Nemusela jsem prožívat to hrozné ponížení, když vás přijdou prohlídnout a řeknou, ať roztáhnete nohy. Neměla jsem ani žádnou poporodní depresi,“ popisuje.

Michaela Badinková (35): Přítel jí to rázně zatrhl!
Zastánkyní domácích porodů je i představitelka Lenky Hejlové ze seriálu Ulice. Nyní je už dvojnásobnou maminkou Emílie měsíce) a Evelíny (3). V případě narození prvního potomka nechtěla rodit v porodnici. „Chtěla jsem rodit doma, ale přítel to nedovolil,“ řekla herečka, jejímž partnerem je herec Jan Teplý mladší (38). „Psychika udělá velmi mnoho. Ženy se ve známém prostředí cítí lépe, jsou připravené na okolní vlivy. Na porod se připravují s porodní asistentkou, která se stará jenom o ně,“ vysvětluje důvody, proč rodit doma.

Zdeňka Žádníková Volencová (39), herečka : Je to zbytečné riziko
Herečka známá ze seriálu Velmi křehké vztahy je čtyřnásobnou maminkou. Během posledního porodu syna Jiříka (1) došlo ale k vážným komplikacím. O to víc Žádníková odsuzuje ženy, které se rozhodnou rodit doma. „Vnímám to jako zbytečné riziko a nezodpovědnost. Jestli se chceme vrátit do roku 1918, kdy se oslavovala »pouhá« třináctiprocentní úmrtnost matek a dětí při porodu, tak můžeme rezignovat na fungující zdravotnickou péči.

Když se miminko dostane doma do problémů, máte přibližně jedenáct minut na to, abyste ho zvládli resuscitovat. U mého čtvrtého porodu došlo k takovým komplikacím, že kdyby u nás hned nebyl doktor, nebyl by tu ani Jiřík, ani já. Deset hodin to byl normální porod, který se zvrtnul v poslední půlhodině. Domácí vlídné prostředí, relaxační hudba, vonné oleje, masáže, tyhle příjemné atributy, kterými zastánkyně domácích porodů argumentují, by mi byly v tu chvíli víte k čemu,“ vysvětlila herečka.



Přečtěte si
illis
12. 10. 2014 • 10:36

aveneta Svým způsobem máš pravdu, ale to není jako rozhodnout se, jestli pojedu rychlíkem nebo autobusem, tam je to jedno. Narození dítěte je nejdůležitější. Pro mne bylo i zvláštní vidět maminky, jak nakupují s dítětem přivázaným na těle. Maminka se ohýbala do regálu až u podlahy a dítě se tak různě "drncalo". Na přechodu naproti procházející telefonující muž do ženy vrazil, maminka spustila několik vulgárních názvů a na dalším chodníků strčila do starší paní ona sama, tak jí vynadala také. Jiné maminky s dítětem v šátku ztratilo dítko ponožku, tak jsem za ní běžela, ani si toho nevšimla.

illis
12. 10. 2014 • 10:29

Viděla jsem jen dvě videa z domácích porodů a měla jsem toho dost . O sterilním prostředí ani nemluvě. Spousta znečistěného prádlo a mezi vším pobíhalo asi tříleté dítě. Děkuji, ne.

illis
12. 10. 2014 • 10:27

Ty, které se vlastním rozhodnutím dočkají toho, že dítě má závažné, především mentální postižení v důsledku špatně vedeného porodu doma, tak ty jsou většinou celý život s dítětem doma. Další věc je to, že pobírají dávky od státu včetně dávek na péči o zdravotně postižené dítě po mnoho let. Zdůrazňuji, hovořím o těch, kteří si prosadili domácí porod a z různých příčin došlo k postižení dítěte, přidušení, zdlouhavý porod, porod koncem pánevním, atd. A stačilo jedno hloupé rozhodnutí. Už z tohoto důvodu nesdílím ANO pro domácí porody .

illis
12. 10. 2014 • 10:20

1pravda1 Máš pravdu .

illis
12. 10. 2014 • 10:17

Teprve dnes jsem tento článek objevila. Michaelu Badinkovou mám moc ráda, ale docela se divím, že se přiklání k domácím porodům. Na štěstí její partner je v tomto směru mnohem rozumnější. Jsem dětská sestra, ale sama bych nikdy rodit doma nechtěla, myslím si, že dnes s přítomností partnera už je to i na porodním sále příjemnější. Obě dcery jsem rodila s velkými komplikacemi a byla jsem moc ráda, že je okolo mne tým zdravotníků, lékař, porodní asistentky a sestřičky novorozeneckého oddělení. Všichni pomáhali, dnes už jsou moje dcery dospělé a já s díky vzpomínám na jejich narození. Rozhodně bych to sama s porodní asistentkou nezvládla . Vždycky přijde někdo s nějakým nápadem a ostatní jdou za hlasem, tohle prostě nechápu . Učit doma děti, neposílat je do školy je také na volbě rodičů, ale nehrozí tak žádné riziko.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.