Zralé víno: Jak se Sovák těšil na mejdan a Lábuse málem udusili! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Zralé víno: Jak se Sovák těšil na mejdan a Lábuse málem udusili!

Filmovou premiéru si odbyly dcery Ivy Janžurové: Sabina a Theodora Remundovy. V té době malé holčičky.
Filmovou premiéru si odbyly dcery Ivy Janžurové: Sabina a Theodora Remundovy. V té době malé holčičky. (Foto: Aha! - ara)

Tahle práce byla za odměnu. Na rozdíl od prvního dílu filmu Bouřlivé víno už mohli Václav Vorlíček (83) s Milošem Macourkem (†75) vynechat ve scénáři politiku, 
a tak se herci doslova předháněli, aby si v něm mohli zahrát. Lákalo je prostředí jižní Moravy a večery u kvalitního vínečka. Tak vznikala komedie Zralé víno.

Sováka lákali mejdany

Užili si nejen herci, ale i scenáristé. „Předtím, než jsme začali psát scénář, se Macourek vydal na Moravu, kde sbíral inspiraci. Trávil čas v tehdejších JZD, u vinařů a dalších místních lidí, zkrátka chtěl vědět, jak to tam chodí, jaké mají problémy. Strávil tam tři měsíce. Když se vrátil, stal se z něj znalec vína,“ zavzpomínal s úsměvem Václav Vorlíček. „A také znalec zemědělských družstev a tamní problematiky.“


Role mohli dát od boku

Oproti Bouřlivému vínu film obohatil o další herce. Především o své dva největší oblíbence: Jiřího Sováka (†79) a Miloše Kopeckého (†73). „Oba se v těch rolí našli, mohli to hrát z voleje. Věděl jsem, že s nimi se ten film nedá prohrát,“ dodal. Sováka navíc lákala vidina velkolepých mejdanů. Morava 
a k tomu ještě velký parťák Vladimír Menšík (†58), který ztvárnil místopředsedu družstva Michala Janáka.
Menšík jako Jekyll 
a Hyde

Přestože na tom nebyl už nejlépe, žádnou legraci nezkazil. „Vždycky když jsme ho ráno nabírali, těžce dýchal, byl na tom dost špatně, bral léky, na jeho obličeji bylo vidět, že je velice nemocný. Jakmile 
ovšem přijel na plac, stal se z něj úplně jiný člověk. Bavil lidi, sršel vtipy,“ prozradil Jiří Lábus (64) alias vypočítavý účetní Kokoška. „Pan Vorlíček mě znal z Arabely, takže mi nabídl i tuto roli,“ vysvětlil Jiří Lábus.
Krutá pomsta Rumburakovi

Že by se mu za roli Rumburka chtěl pomstít? Za skvělého čaroděje, což se hrálo samo, teď najednou dostal úlohu, se kterou se musel poprat. Něco za něco. Od »rejži« to na něj byla vážně trošku past. „Kokoška měl být vášnivý kuřák, který kouří v kanceláři jednu cigaretu za druhou. Já jsem přitom odjakživa absolutní nekuřák. Mám k tomu odpor,“ uvedl herec.
Nažlutil si ruce

Během natáčení trpěl. Do smíchu mu z toho nebylo. Z kouře se neustále dusil. Nakonec však vymysleli lest. „Rekvizitář, který byl naopak velký kuřák, si před každým záběrem vlezl pod stůl, zapálil si, dělal cigaretový dým, a vlastně tak kouřil za mě. Já jen tak naoko bafal,“ vylíčil Lábus. „Aby to ale všechno vypadalo věrohodně, vždycky jsem si nažlutil ruce, abych vypadal jako opravdový kuřák,“ dodal. Jinak ho role účetního bavila. „Musím říci, že když se film vysílal, dlouhou dobu na mě cizí lidé na ulici pokřikovali Kokoško,“ uzavřel.

Zralé víno (1981), úterý 20:15 na TV Prima



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.