Postřelili Martu Kubišovou! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Postřelili Martu Kubišovou!

Marta Kubišová se provdala za režiséra Jana Němce jen krátce poté, co jí střílel do oken.
Marta Kubišová se provdala za režiséra Jana Němce jen krátce poté, co jí střílel do oken. (Foto Aha! – www.kubisova.cz, ara)

 Jak se v Majoru Zemanovi překrucovala historie, manipulovalo s fakty i jak byl seriál využíván normalizační mocí proti svým odpůrcům, o tom svědčí především díly z »krizových let« 1967 a 1968.

Klíčové postavy z Klaunů, které jste mohli vidět včera večer na Barrandově, mají konkrétní předobraz v kulturních a literárních osobnostech Pražského jara ´68.

Eva nebo Marta
Asi nejčitelnější je to v případě zpěvačky Evy Moulisové, která je během vystoupení v poetické vinárně Konírna, nápadně připomínající pražskou Violu, údajně postřelena básníkem a bojovníkem za svobodu kultury Pavlem Danešem. Podle televizního historika Daniela Růžičky, autora knihy Major Zeman – propaganda, nebo krimi?, se postava Evy v první verzi námětu jmenovala Marta! „Měla zcela jasně připomínat aféru z roku 1969, ve které figurovala Marta Kubišová a její manžel Jan Němec, střílející do zpěvaččiných oken. Ostatně odsud je i motiv střílejícího Daneše,“ píše Růžička.

Rande s vrahem
„Když se v mém bytě ozvala střelba, myslela jsem si, že někdo sedí na lampě a pokouší se mě zabít. Ale policie zjistila, že to z auta udělal můj přítel Němec. Byl opilej,“ vzpomíná Kubišová na incident s výstředním režisérem a svým budoucím prvním manželem. „Lítaly kolem mne kulky. Ale slíbil mi, že s těma vylomeninama přestane, když si ho vezmu. Že jen chtěl vystřílet můj monogram do stropu. Babička pak vždycky říkala: Ona jde na rande se svým vrahem!“

Zlá redaktorka je Jirásková: Chtěla se zabít!

Noční razie na kulturní frontě! Tak o zatčení básníka Daneše referuje v novinách kulturní redaktorka Dagmar Konečná. Rozhodla se zavařit Zemanovi, že dal při nočním výslechu přednost kapesnímu zlodějíčkovi před ní.


V dalším díle Štvanice pak chystá pro televizi cyklus Co tomu říkáte, pane profesore?, v němž zpovídá profesora Brauna. To je jasná narážka na pořad Co tomu říkáte, pane Werich?, který v roce 1968 připravoval Vladimír Škutina. O rok později se na obrazovce objevila Jiřina Jirásková coby moderátorka kulturního magazínu Jizvy, jiskry, jistoty.

„Byl to pořad, který jsem dělala s exponenty 60. let. Bylo na mne naléháno, abych se od těchto lidí distancovala a omluvila se. A to jsem neudělala. Je to jedna z věcí, na které jsem nejvíce pyšná,“ vzpomínala herečka, která si tím vysloužila distanc na obrazovce. „Jednou na mne v televizi čekali dva pánové, odvedli si mě stranou a tam mi řekli: paní Jirásková, je nám to moc líto, ale z rozhodnutí kulturní komise Ústředního výboru vy v televizi nesmíte dělat. Pak mi nabídli, že mne odvezou domů. Tak jsem jim řekla pánové, na to se vyserte, to já nějak zvládnu. A pak jsem s autem chtěla sjet z mostu, protože mi bylo jasné, že si neškrtnu...,“ vypráví Jirásková v knize Jen to klidně napište!

Daneš = Beneš
Předobrazem básníka Daneše byl také spisovatel Jan Beneš. V srpnu 1966 ho zatkli jen proto, že publikoval své texty v časopisu Svědectví, vydávaném Pavlem Tigridem v Paříži. Propuštěn byl v březnu 1968 na základě milosti Antonína Novotného. Toho prezidenta, který ho nechal odsoudit na 5 let za vlastizradu! Poté Beneš emigroval do USA a vrátil se až po listopadu 1989. V roce 2004 podal trestní oznámení na FTV Prima kvůli seriálu Třicet případů majora Zemana. Za tři roky spáchal sebevraždu. Zastřelil se.

Braun kontra Černý
V Klaunech poprvé vstupuje na scénu univerzitní profesor Viktor Braun. „Mám pocit, že teď to půjde až k těm lucernám. To se nedá nic dělat. Ani za ty lucerny bychom neodpovídali. To také by nebyla naše vina...,“ říká na schůzce kontrarevolucionářů v pražském bytě západního agenta. Za výrok o lucernách, připomínající »věšení komunistů« v Maďarsku, se stal terčem štvavé kampaně prof. Václav Černý, literární historik, kritik a překladatel, jeden z nejvýznamnějších představitelů české duchovní kultury 20. století.

Ludvík jako Ludvík
Postava tajemníka uměleckého svazu Ludvíka Šandy připomíná Ludvíka Pacovského, který byl v letech 1968 až 1969 vedoucím tajemníkem filmového a televizního svazu FITES. Tato organizace byla v 60. letech průkopníkem a strážcem svobody kultury a tvrdě se stavěla proti nastupující normalizaci u nás. V roce 1970 byl proto FITES zrušen (obnoven po roce 1989) a Pacovský se živil jako taxikář. „Své kolegy přiváděl k šílenství svou poctivostí,“ vzpomíná filmový kritik A. J. Liehm.

Do Klaunů mluvil i Biľak!
Případy majora Zemana z »krizových let« byly ostře sledované stranou a vládou. Na pracovní projekci Klaunů v červenci 1978 byl přítomen i druhý nejvyšší představitel KSČ, tajemník ústředního výboru Vasil Biľak. Ten, který k nám 10 let předtím pozval ruské tanky! Podle televizního historika Daniela Růžičky nebyl s předvedeným dílem spokojen a požadoval blíže nespecifikované úpravy.



Autor:  tos

Přečtěte si
lipno
6. 6. 2014 • 15:20

Kubišovou nepostřelili, jen jako její představitlelku. Kdyby nebyl redaktor BLB, tak ví že "zvací" dopis byl pak na žádost Rusů napsán DODATEČNĚ, aby se zklidnila atmosféra

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.