Těžká bouračka režiséra Renče: Přejel ho náklaďák! Doživotní následky! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Těžká bouračka režiséra Renče: Přejel ho náklaďák! Doživotní následky!

Před dvěma lety točil Renč Sanitku a určitě ho nenapadlo, že skončí v nemocnici jako pacient sám.
Před dvěma lety točil Renč Sanitku a určitě ho nenapadlo, že skončí v nemocnici jako pacient sám. (Foto Aha! – David Malík )

 Režisér Filip Renč (48) se ocitl mezi životem a smrtí. A stačilo málo. Vyjel si na kole na projížďku, dodávka mu nedala přednost, on ji s kolem přelétl a zůstal ležet v tratolišti krve. „A ležel jsem, kolem venčili lidé pejsky a ani si mě nevšimli,“ řekl Aha! Renč.

Kromě toho, že měl otřes mozku, přetrhané vazy v rameni a ruce, začaly se ozývat problémy s vnitřními orgány, především s játry.
„Chvilku jsem tak ležel a čekal, až nějak přijdu k sobě. Potom jsem se doslova doplazil ke kamarádovi domů, který naštěstí bydlel poblíž,“ popisuje Renč hrůzné chvíle, které při projížďce na kole na Praze 8 způsobil nepozorný řidič dodávky.

Do nemocnice řídil sám
„U kamaráda jsem se časem dal jakž takž dohromady a sám si to odřídil do pražského IKEMu (Institut experimentální medicíny). Copak otřes mozku, to by ještě šlo. Najednou jsem ale zkolaboval. Byl jsem úplně hotový. Opotřeboval jsem si životem organismus a najednou se ty následky nebezpečně rozjely,“ vysvětluje Filip.

V IKEMu si ho nechali pár dnů na kapačkách. „Bylo to nutné. Všechny hodnoty jako cholesterol, glykemie a já nevím co ještě, jsem měl pod psa. Opravdu mě tam dali dohromady,“ netají Renč.

Alkohol mu zakázali
„Vím, že jsem nežil zdravě, ale páni doktoři říkali, že to bude také dědičné,“ svěřoval Filip.
Nejvíc se »karambol« prý nelíbil Filipovým játrům. „Taky mám teď přísnou dietu! Nic mastného, ale především, pít mohu jen vodu a tak,“ řekl smířeně. S alkoholem, jehož zásluhou žil, jak sám řekl, nezřízeným způsobem života, je už amen.
„No jo, hlavně, že už jsem doma,“ poznamenal ještě Renč s tím, že od rána do večera píše a píše. „Práce je hodně, a tak mě ten asketickej život snad ani nevadí,“ poznamenal Filip.



Autor:  Michaela Remešová

Přečtěte si
dandova
27. 5. 2014 • 08:59

Jo táák, Renčovi se to stalo v Jugošce za Tita.

dandova
27. 5. 2014 • 08:57

sugarbitter
26. 5. 2014 • 18:35

Stalo s emně kdesi na Balkáně. Těhotná a odhodil mě náklaďák. Úzká "kdesicvesta" a já neměla kam uskočit. Kolo mne jakoby nadzdvihlo a odhodilo.každý vteřina zdá se věčností. Spadla jsem do strouhy a zastavila se o nějaký plůtek. Nestalo se mně nic. Asi anděl strážný. Ale lidi kolem nic..... to mě nejvíce šokovalo. My jsem se tedy s Balkánem už srovnali, a to již roky pozoruji,že směrovka je právě tam. Peníze jsou alfa omega. kdo nemá auto, je nula, člkověk bez m,ajetku nemá hodnotu a podle toho se chovají i lékaři. Lékařů bylo máloa nezájem o pacienty, již před 30 roky bylo zdravotní pojistění, které se prokazovalo knížkou. Občanský prlůkaz tam byl tehdy jako je dnes u nás, tedy jen kartička., to se mně zdálo tehdy takové nepořádné. / OP tady byl knížka, kde byly napsané děti, které tedy nemusely mít vlastní pasy, bylo tam napsáno přeočkovávání proti tetanu, nástup a konec zaměstnání a samozřejmě rodinný stav / za prezidenta Tita, tam nebyl komunismus, bylo to takové to "ani pes - ani vlk". Určitě lepší móda, a drahý denní tisk, kde byla každý den i nahotinka. Tady byly noviny opravdu noviny, horší papír, černobílé nekvalitní foto, ale stály 30 hal, takže si každý mohl koupit všechny tituly.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.