Alois Švehlík po boji s rakovinou: Půl roku nesměl říct ani slovo! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Alois Švehlík po boji s rakovinou: Půl roku nesměl říct ani slovo!

Herci se podařilo nad rakovinou zvítězit i podruhé. Dokonce se vrátil do téměř všech divadelních her.
Herci se podařilo nad rakovinou zvítězit i podruhé. Dokonce se vrátil do téměř všech divadelních her. (Foto Aha! – Pavel Machan, archiv FTV Prima)

Absolutní zoufalství! Slova, která nejlépe popisují to, co cítil herec Alois Švehlík (74) loni v létě po odstranění nádoru na štítné žláze. Rakovinu prodělal podruhé a ke všemu přišel o hlas. Pro herce katastrofa!

Rakovina jeho štítnou žlázu napadla dvakrát. Poprvé neměl po operaci žádné následky. Recidiva po sedmi letech a následná operace ho, ale připravily o hlas. „Po té první operaci jsem nemusel být v klidu, řvát jsem ale samozřejmě nesměl. Po té druhé nebylo co namáhat. To bylo katastrofální. Nebyla možná ani komunikace doma. A to je hrozný, i když jsou všichni okolo milí,“ svěřil se Švehlík v prvním a velice otevřeném rozhovoru v rámci tiskové konference věnované Světovému týdnu štítné žlázy.

A i když byla ztráta hlasu něco strašného, protože nádor byl velký jako vejce a při zákroku byly narušeny hlasivky, naději neztratil. „Věřil jsem, že se s tím musí něco udělat. Tak se udělalo,“ a prozradil, jak dlouho byl bez hlasu. „Nemluvil jsem téměř půl roku,“ přiznal.

Přerušené plány
Když rakovina po sedmi letech propukla podruhé, bylo to pro herce o to horší nejen kvůli tomu, že si uvědomoval, že může přijít o hlas natrvalo, ale také proto, že měl spoustu plánů. „Když jsem se to dozvěděl, tak jsem šel v divadle do hlavních zkoušek. Před premiérou Havlovy Zahradní slavnosti,“ přiznal Švehlík. „To vám to tam leze v duchu na mozek i do textu. A Václav Havel je ještě těžký na naučení. A do toho jsem někde měl v pozadí tu věc, kterou jsem se dozvěděl. 23. června nebo tak nějak,“ svěřil se herec, který šel 1. července na operaci. Ta ho sice na půl roku připravila o hlas, ale zachránila mu život.

První o nádoru věděl šéf!
Když se herec dozvěděl, že se rakovina vrátila, první co řešil, byla otázka, jak to sdělí rodině. „Kdy to řeknu doma? Já tyhle věci neumím. Tak jsem to řekl mému šéfovi, poněvadž jsem začínal zkoušet velkou roli,“ svěřil se Švehlík.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.