Smutné umírání Jiřího Císlera: Roky trpící v temné předsíni sepisoval vlastní parte... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Smutné umírání Jiřího Císlera: Roky trpící v temné předsíni sepisoval vlastní parte...

Když byl Císler ještě při smyslech, napsal si vlastní parte. Omluvil se v něm dceři a ženě, že byl špatný, ale milující táta a manžel. Manželka ho našla až po hercově smrti, založené mezi jeho osobními věcmi.
Když byl Císler ještě při smyslech, napsal si vlastní parte. Omluvil se v něm dceři a ženě, že byl špatný, ale milující táta a manžel. Manželka ho našla až po hercově smrti, založené mezi jeho osobními věcmi. (Foto ČT, ara)

Tmavá předsíň bez oken se pro něj stala útočištěm! Místem, kde utápěl zoufalství ze smrtelné nemoci v alkoholu. Pro herce Jiřího Císlera (†76) se na posledních pár let stalo očistcem místo mezi čtyřmi stěnami.

Tmavá předsíň byla jeho nejoblíbenějším místem z celého bytu.

Miloval život. Dokázal hrát tři hodiny na housle nebo klavír v kuse, sršel životním optimismem. Zákeřná Alzheimerova choroba ho ale srazila na kolena a udělala z něj hromádku neštěstí plnou agrese a vzteku.

„Předsíň byla nakonec nejdůležitější místo z celého bytu, kde Jirka strávil posledních několik let života, protože tu nejsou okna, a tak se tu cítil bezpečně,“ popsala smutný konec známého komika jeho žena Magdalena. „Celý hodiny a vlastně celý dny tady chodil a hrál si. Nejdřív knížky jenom rovnal, pak z nich trhal přebaly. Pak vytrhával z knížek obsah, ale ne protože byl destruktivní, ale protože to chtěl nějak uvést do pořádku,“ vzpomíná vdova.

Agrese a vztek byly jediné emoce, které před smrtí cítil. „Nechtěl umřít. On byl nemocnej a opilej a hrál do rána na piano. Pil, protože pro něj bylo přijatelnější, že měl pocit, že je opilej, než to, že je nemocnej,“ prozradila v pořadu Příběhy slavných o herci manželka, která si musela zvyknout i na to, že Císler postupem času přestal dokonce mluvit.
Dvanáct let před smrtí byl ale úplně někdo jiný. Důkazem toho je energický král Jan v pohádce Za humny je drak, kterou včera večer vysílala televize Prima.

Já nechci chcípnout
„Jirka často křičel u piána a písně prokládal větami - Ku*va, já miluju život! Já tak miluju život, to není fér! Já nechci zdechnout! Já nechci chcípnout!“ prozradila Magdalena.

Napsal si vlastní parte!
Když byl Císler ještě při smyslech, napsal si vlastní parte. Omluvil se v něm dceři a ženě, že byl špatný, ale milující táta a manžel. Manželka ho našla až po hercově smrti založené mezi jeho osobními věcmi.



Autor:  zej

Přečtěte si
va45
23. 5. 2014 • 17:15

Díval se někdo na pořad" Život se smrtí." Takový lidi co to prožili jsou k politování.Ne člověk který prohýřil život a dopadne tak jak dopad.

va45
23. 5. 2014 • 17:11

Ale pak ať si nestěžuje.

malavelka
23. 5. 2014 • 15:15

UMírat milujíc život je štěstí, někdo umírá a je mu to jedno, protože je životem unavený nebo taky znechucený.Takže, šťastný pan Císler. Jen by umírání / stav kdy člověk už nemůže chodit a postarat se o sebe / nemělo trvat roky-

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.