Rodinné prokletí Dalibora Gondíka: Epilepsie ohrožuje i jeho syna! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Rodinné prokletí Dalibora Gondíka: Epilepsie ohrožuje i jeho syna!

Dalibor Gondík
Dalibor Gondík (Foto archiv TV Nova, ara)

Větší láska než motorky je pro Dalibora Gondíka (44) bezpochyby jeho syn Theodor (15). Herec se proto bojí o jeho zdraví! Theo už jednou pobýval v léčebně kvůli snížené imunitě, dispozice k rozvoji epilepsie, kterou trpí jeho známý otec, jsou tak u něho enormně vysoké!

Gondíka postihl poslední záchvat minulý týden. Kvůli němu mu také opět sebrali řidičský průkaz, na který čekal více než rok! (Aha! včera informovalo) Jenže co je proti jeho zákazu řízení »létání« po doktorech s dítětem!

Přestože epilepsie není dědičná choroba, dispozice se u rodu Gondíků bohužel najdou. „Dědí se jen několik málo typů epilepsií. Mnohdy potomci trpí epilepsií jiného typu než rodiče a není to otázka dědičnosti, ale dispozic,“ řekla deníku Aha! lékařka. Každopádně předcházet nejen epilepsii, ale i jiným chorobám Theodor může. Záleží na životním stylu. Mladík se věnuje správné výživě. U Gondíků je to právě on, kdo drží vařečku v ruce. Navíc už má s nemocí bohaté zkušenosti. Syn Dalibora Gondíka měl v minulosti řadu zdravotních problémů, které vedly k hospitalizaci chlapce v Olivově léčebně v Říčanech. Právě tento problém pravděpodobně Theodora vedl k tomu, aby své stravování vzal do svých rukou a začal se cítit lépe. Doufejme, že se Theodorovi epileptické záchvaty vyhnou velkým obloukem!

Tři způsoby dědičnosti
Podle prof. MUDr. Josefa Fabera DrSc. se v literatuře uvádějí tři způsoby dědičnosti epileptických záchvatů: autosomálně dominantní, autosomálně recesivní a recesivní dědičné rysy přenášené chromozomem X.

U první jmenované dědičnosti se nemoc přenáší v několika generacích z postiženého předka na potomstvo s 50% pravděpodobností! U druhého typu epilepsie nastávají příznaky dříve a jsou těžší než u předešlého. Kromě záchvatů se objevuje i psychická retardace. Je zde 25% pravděpodobnost přenosu! Poslední typ dědičnosti epilepsie se projevuje jen u mužů, protože je přenášen chromozomem X, a ženy, jak známo, mají dva X chromozomy, takže druhý, obvykle zdravý, situaci zachrání.

Autor:  red,taj

Přečtěte si
majojo
22. 5. 2014 • 12:06

Milí Gondíci, že byxste přestali dělat z Theodora druhého Artíka? Vypadá jak babochlap a to, že kuchtí, mu na image nepřispěje. Vostříhat a nějakej chlapskej sport mu nabídnout.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.