Romance za korunu: Velký mejdan se Schellingerem! Erik Pardus zemřel před třemi lety na rakovinu... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Romance za korunu: Velký mejdan se Schellingerem! Erik Pardus zemřel před třemi lety na rakovinu...

Ve filmu excelovali Schellinger a Čech
Ve filmu excelovali Schellinger a Čech (Foto: Aha! - ara)

Během natáčení hudební komedie Romance za korunu bylo představiteli hlavní role Eriku Pardusovi (†54) sedmnáct let. Do té doby znal jen rodné Brno, nic víc.  Najednou se tehdy začínající a úplně neznámý herec ocitl v Praze, navíc mezi nejslavnějšími hudebními interprety, Karlem Gottem (74), Helenou Vondráčkovou (66), Jiřím Schellingerem (†30) a dalšími, kteří do hudebního snímku byli obsazeni. Mladému Erikovi se z toho všeho zamotala hlava a jeho život se proměnil v jeden velký mejdan. Dnes film uvidíte ve 22:15 na TV Barrandov.

Zachránil ho Zindulka

Přitom stačilo málo, a o svou velkou roli by byl málem přišel. „Když si mě pan režisér Brynych vybral, vedení konzervatoře si postavilo hlavu a nechtělo mě uvolnit. Naštěstí můj tehdejší profesor Stanislav Zindulka (81) se za mě dost hlasitě postavil a vyšlo to,“ zavzpomínal Pardus, kterého ale nejvíce proslavila role strážmistra Zahálky v Četnických humoreskách.


Se Zindulkou po Brně

Právě tam se se svým zastáncem o několik desítek let později znovu setkal. „Byl jsem rád, že jsem mu to během natáčení mohl trochu oplatit. Stal jsem se jeho průvodcem Brna, provázel novými restauracemi, které zde za tu dobu, kdy odešel do Prahy, vyrostly,“ dodal herec ještě krátce před smrtí. V květnu 2011 podlehl rakovině plic. Jako silný kuřák se s ní léčil od podzimu 2010.
Hudebníci měli nos nahoru. Schellinger byl nejlepší parťák

Ale zpátky k natáčení »Romance«. „Některé hvězdy showbyznysu byly trochu odtažité a moc se s námi nedružily. Opak byl Jirka Schellinger, to byl nejveselejší kluk, který mi nejvíce přirostl k srdci,“ uvedl Pardus. Právě se zpěvákem každou noc táhli Prahou až do ranních hodin. „Přestože byl starší než já, měl pro mou pubertu, kterou jsem zrovna procházel, velké pochopení. Zažili jsme spolu neuvěřitelné věci,“ prozradil filmový Píďa, který žil v Praze sám. Ubytovaný byl na privátu v Londýnské ulici. „Když jsem měl zánět středního ucha, pan domácí mi na to dal peroxid vodíku a propálil mi bubínek.
To se mi vybaví, když si na ten byt vzpomenu.“


Režisér mu půjčoval peníze na mejdany
Hodně mu pomáhal režisér Zbyněk Brynych (†68), který se k němu choval pomalu jako otec. O víkendech ho zval domů na obědy a půjčil mu pár stovek na mejdany. „Byli jsme domluveni, že mu je vrátím z honoráře, který mi za film přijde. Když jsem mu to pak šel vrátit, nevzal si to. Že prý první výplatu musím propít. Také jsem tak učinil,“ usmál se Pardus.

Z placu rovnou na pařbu

Ve filmu měl na sobě kostým, který tu jen tak někdo neměl. „Vybírala ho Helenka Vondráčková. A musím říci, že jsem se po natáčení z něj ani nesvlékal, ale rovnou v něm uháněl do víru velkoměsta. Měl jsem pocit, že už mě všichni znají, že jsem hvězda, že mě lidé budou poznávat. Samozřejmě se nic takového nedělo. Byl jsem holt mladej a blbej. Když to shrnu, výkon, který jsem v tom filmu podal, byl velmi, velmi nevyzrálý. Ale po vizuální stránce to bylo fajn. Sám sobě jsem se vždycky líbil.“

 

Zajímavosti

•    Film měl mít pokračování, jenže vše ztroskotalo na neúměrných požadavcích hudebních interpretů. Místo toho se nakonec natočila komedie »Jen ho nechte, ať se bojí« s Luďkem Sobotou v hlavní roli.
•    Petr Nárožný si zahrál vrchního. Stejnou roli měl ztvárnit i o pět let později ve slavné komedii Vrchní, prchni. Na poslední chvíli ji ale dostal kolega Josef Abrhám.
•    Karel Gott si po jedné scéně s Ladislavem Štaidlem a Felixem Slováčkem objednali u stánku na Národní třídě buřta s hořčicí. Mistrovi ho musel nakousnout rekvizitář. „On ho pak žužlal asi dvě hodiny,“ usmál se pamětník natáčení. „Všichni přitom byli krásně oháknuti. Bylo vtipné vidět je tam u toho levného kiosku v takových oděvech,“ dodal Erik Pardus.



Lásky Šafránkovy…
Příjmení Šafránková byla pro Erika Parduse doslova osudová. Když mu bylo čtrnáct let, zahrál si ve filmu Babička s Libuší Šafránkovou, v Romanci za korunu se zase sblížil s její sestrou Miroslavou. „Obě jsem je strašně moc miloval. Sice platonicky, ale miloval. Rodinný klan Šafránků ve mně v srdci zanechal hlubokou stopu,“ přiznal s odstupem let herec.

František Ringo Čech
„Scénář byl sice příšernej, takový levný příběh, ale režisér Brynych byl skvělej. Podařilo se mu tam dostat největší hvězdy hudebního showbyznysu. Sešla se celá elita. I my jsme byli na vrcholu. Pamatuji se, že jsme byli rádi, že tam jsme. Dokonce nám prošly i naše dlouhá hára. Zřejmě to uniklo pozornosti dozorců. Když to vidím dneska, zeslabuju zvuku.“ 



Přečtěte si
anezat
6. 5. 2014 • 09:01

Scénář byl příšerný, ale písničky krásné.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.