Tajné poznámky režiséra Noci na Karlštejně Podskalského: Bourání hradu, opilí herci a problémy s Matuškou! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Tajné poznámky režiséra Noci na Karlštejně Podskalského: Bourání hradu, opilí herci a problémy s Matuškou!

Fotografie
Fotografie (internal)

Jeden z nejslavnějších muzikálů Noc na Karlštejně (1973) se rodil těžce, málem ani nespatřil světlo světa. Natáčecí plán komedie Zdeňka Podskalského (†70) původně počítal se třemi měsíci prací, nakonec se ale na filmu dělalo osm měsíců a premiéru měl za dalších osm měsíců! Za socialismu se takhle hospodařilo, i když autoři nadšení nebyli.

První trable? Měnilo se obsazení. Jiřinu Jiráskovou vystřídala Slávka Budínová. Jirásková byla jednak zrovna na indexu a pak vadilo, že je družkou Podskalského. „Hlavní dramaturg Toman v tom viděl osobní vztahy. Zakázal jí, bude mi do toho ještě mluvit. Nechci, aby to mělo charakter usmolené české veselohry,“ napsal si Podskalský do svého deníku.

Pak mu ještě zatrhli Jana Wericha a nahradili ho Jaroslavem Marvanem, který musel dojíždět na natáčení z nemocnice. Krátce po premiéře ostatně zemřel.

Jen pro úplnost: Přípravy probíhaly od září 1972. Natáčení bylo zahájeno 19. 2. 1973, film byl dokončen 16. 10. 1973, ale premiéru měl až 1. 6. 1974! Podskalský mezitím oslavil padesátku, stihli ho zakázat pro televizi a zase mu práci v televizní zábavě povolit.


Opil jsem se u Spálenky

Ostatně zápisky Podskalského v deníku dokládají, že se pracovalo zvolna, bez stresu a hlavně za plného provozu Karlštejna. A také se věčně čekalo na správné počasí.

22. března

Natáčíme fraucimor pro Noc na Karlštejně. Budínová neuměla text, čekali jsme, až se ho naučí.

31. března

Křtiny u Filipovských. Pavlína a Spálený. Kostelíček za krčskou nemocnicí, snad Lhotka. Malá Pavlínka. Mírně jsem se opil, nechal tam auto, a pak jsem si pro něj dojel taxíkem.

4. dubna

Točíme scénu Alena a Pešek – v rohu hradu, kde není vůbec žádné místo. Není kam ucuknout, překážejí zábradlí, ruiny, kandelábry, německý turisti. Něco zbouráme.

8. dubna

Celý den na Karlštejně. Dnes plánujeme botanickou vycházku na jaterníky.

11. dubna

Dnes jsme nenatočili vůbec nic, pršelo. Hála a Štědrý se pěkně zlinkovali, měli zpívat a nezpívali.

13. dubna

V noci napadl sníh, všechno pod sněhem. Do toho se hlavní dramaturg Toman opil a dal návrh na propuštění asi třinácti režisérů. Krejčíka, že je blázen. Schorma, že organizoval protistátní hnutí. Juraje Herce – čert ví proč (nebo že je Žid). Vláčila, že pije…


Muselo se ustoupit i SSSR

Deník má mnohem víc stránek, Zdeněk Podskalský píše také o nesmyslných zákazech a slovíčkaření při schvalovací projekci.

Kromě počasí druhou největší »brzdou« byl téměř tříměsíční zájezd Waldemara Matušky s Pragokoncertem do Sovětského svazu, což práce také neplánovaně zastavilo. Nehnul s tím nikdo, byl to zájem vyšší moci, a tak můžeme mluvit o štěstí, že se film podařilo dokončit.

Autor:  mich

Přečtěte si
asiblazen
21. 4. 2014 • 20:02

souhlasSem napište Váš názor

Yarda
21. 4. 2014 • 13:27

Ale ten film se bude promítat a vysílat ještě v době, kdy po dílech současných umělců ani pes neštěkne.

ivoadler
21. 4. 2014 • 09:07

Oni umělci vůbec za komunistů strašně trpěli.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.