Nezdolný Jan Skopeček (88): Snažil se ukrást vzácný obraz! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Nezdolný Jan Skopeček (88): Snažil se ukrást vzácný obraz!

Fotografie
Fotografie (internal)

Jednou z klíčových postav 16. dílu seriálu Třicet případů majora Zemana byl Jan Skopeček (88). V Dámě s erbem kradl obraz a další umělecké předměty na zámku Litoňovice. Ve skutečnosti to byly Libochovice – a právě sem se herec s deníkem Aha! po 38 letech od natáčení vrátil.

„Vypadá to tady úplně stejně, jako tehdy,“ byla první Skopečkova slova. Asistentka kastelána nás pak zavedla přímo do místnosti, kde herec v seriálu krade obraz, na kterém je vyobrazena Květa Fialová (84). „To byla kopie obrazu, který tady visí dodnes. Není na něm paní Fialová, ale Theresia Herbersteinová. Ta v roce 1873 město Libochovice koupila a v té době už značně zdevastovaný zámek rekonstruovala. Tím ho v podstatě zachránila,“ prozradila asistentka kastelána.


Na okno ještě vylezu!
Skopeček si obraz paní Theresie bedlivě prohlédl a pak se postavil k oknu, z něhož se v seriálu spouští po laně. „Na okno ještě vlezu, ale na lano už mě nedostanete,“ smál se herec. A začal dávat nohu na parapet...
A jak to vlastně s jeho spouštěním na laně v seriálu bylo? „Já jsem točil hodně filmů, kolem stovky, ale při tomhle natáčení jsem měl velký strach. Ten blázen Sequens – on byl dobrý, výborný režisér – chtěl, abych vlezl na to oko, otevřel ho a obmotal se lanem. Nejdříve mi to ukázal, a pak jsem to zkusil. Napoprvé mi to nešlo, pak už to bylo dobré,“ vzpomíná Skopeček. „Potom jsem se musel spouštět dolů po laně. To jsem stál na štaflích. A to byl ten moment, kdy jsem se strašně bál! Ty štafle měly asi 12 metrů a měly velký rozptyl. A jakmile mi přeřízli to lano, tak jsem musel do podřepu. Tam stačilo, že bych zavrávoral a spadl bych,“ vrátil se Skopeček do roku 1976.
Na štafle jsme ho sice nedostali, ale pod okno, kam v seriálu dopadl, ano. „Tak já vám zahraju nebožtíka,“ vtipkoval herec s rukama na hrudi. A už se těšil na oběd v místní restauraci, kde si pochutnal na řízku se salátem.

Dáma s erbem (1959)
Při krádeži obrazů na zámku je zabit jeden ze zlodějů – Rudla Syřiště (J. Skopeček). Stopy vedou k tajemnému panu Rosenbaumovi (P. Haničinec) ze západního Německa a náborářce zlatnického družstva Jupiter Anně Horákové (K. Fialová). Zeman (V. Brabec) odhalí, že je to členka aristokratického rodu, kterému byl zámek po roce 1945 zestátněn.

Autor:  lbp,tos

Přečtěte si
pelagie
29. 3. 2014 • 08:07

Abych vylezl na to : oko ..... snad okno, ne ??

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.