Ivan Jonák jde na svobodu! Kdo by se mu měl klidit z cesty? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Ivan Jonák jde na svobodu! Kdo by se mu měl klidit z cesty?

Fotografie
Fotografie (internal)

Už stříhá metr, svoboda se blíží... 28. dubna vyjde z valdické věznice někdejší král pražského podsvětí a majitel Discolandu Sylvie Ivan Jonák (58). Odpykává si 18letý trest za objednání vraždy manželky Ludviky (†34).

„Trest mu vyprší 28. dubna. V tento den ho vězeňská služba propustí. Může se ale stát, že na svobodu vyjde podmínečně už dříve, ale to je věc Vězeňské služby ČR,“ řekla Aha! Markéta Puci, mluvčí pražského soudu, který do kriminálu Jonáka poslal.

Vinný, nevinný a odsouzený

7. dubna 1994 – nájemný vrah Jiří Tokár zastřelil Jonákovou u stánku v Praze 10.
28. dubna 1994 – Jonáka zadržela policie a umístila do vazby, kde tráví dva roky.
28. dubna 1996 – opouští vazební věznici a tráví dva roky na svobodě.
Leden 1998 – soud ho zprostil obžaloby pro nedostatek důkazů.
28. dubna 1998 – policisté ho znovu zadrželi.
2000 – soud v Praze ho odsoudil na 18 let vězení.
Listopad 2009 – propuštění po uplynutí dvou třetin trestu a žádost o obnovu procesu soud zamítl.
28. duben 2014 – Jonákovi končí trest a měl by opustit vězení ve Valdicích.


Vekslák a milovník žen
Ivan Jonák byl popelářem, taxikářem, vekslákem. Měl spoustu přátel a známých mezi herci, zpěváky, režiséry, politiky a mafiány. Fotografovat se nechával např. s Karlem Gottem. Po Praze jezdíval v limuzínách s nahými modelkami, ve volném čase se věnoval své medvědici Barunce.

Kdo by se ho měl bát?

Například Roman Skamene. Ten o něm v posledním rozhovoru prohlásil, že vstoupil do sekty a není s ním žádná řeč. „Četl jsem to, přinesli mi tu spoluvězni. Alespoň vím, kdo o mě takové lži a nesmysly šíří,“ napsal nám Jonák. „Jsem podle něj magor, který se dočista zbláznil. Co na to říct? Je smutné, že tohle o vás tvrdí váš bývalý kamarád.“

Herci přitom, když mu bylo nejhůř, pomohl a vytáhl ho z bryndy. Skamene si na začátku devadesátých let pořídil hospodu, která ovšem zkrachovala a on nasekal velké dluhy. Navíc si peníze vypůjčil od lichvářů, kteří mu brzy začali vyhrožovat fyzickou likvidací. Zachránil ho právě až Jonák, s kterým se seznámil díky herci a politikovi Slávku Jandákovi. „Slávek ho jednou přivedl do Discolandu jako svého kamaráda,“ tvrdí Jonák.

Následovala scéna jako z nejlepšího akčního filmu. Herec si v restauraci domluvil s lichváři schůzku. Jonákovi muži tam přijeli dříve a čekali na jejich příjezd. Když dorazili, ozval se výkřik: »akce« a ze všech koutů vyskákali Ivanovi chlapci a lichváře, kteří mimochodem byli vyzbrojeni bouchačkami, zpacifikovali. Od té doby měl od nich Skamene napořád klid.

Chtěli ho zabít

Samotného Jonáka se někdo pokusil dvakrát zabít. V roce 1994 měl nastraženou bombu pod autem, později ho postřelili do obličeje. Případy policie neobjasnila.

Dcera Sylvie: Mamince neublížil

Za otce se staví dcera Sylvie. Založila internetové stránky, Facebookovou skupinu a vyzývá lidi, aby Jonákovi posílali dopisy do vězení. „Znám ho velmi dobře, neublížil by nikomu a rozhodně nezprostředkoval vraždu mé maminky. Zakládal si v té době rodinu. Nás miloval, tak proč by nám bral maminku?“ píše Sylvie.


Discoland Sylvie

Ráj mafiánů, později třeba kavárna. Nápisy a prostředí se měnilo každou chvíli podle majitele. Soud Jonáka jeho podílu zbavil. V roce 2014, 20 let po největší slávě, zdobí růžový dům v pražské Libni opět nápis Discoland a údajně ho diskotékoví nadšenci navštěvují o víkendu.

Přečtěte si
majojo
19. 3. 2014 • 20:21

Ano, Sylvinko. Mamince neublížil, jen jí nechal ublížit.

prroud
19. 3. 2014 • 19:30

Takhle se grazlu a parazitu nikdy nezbavime

prroud
19. 3. 2014 • 19:29

....dost malo,mel dostat provaz!

prroud
19. 3. 2014 • 19:29

Nekdy cloveku? Vzdycky a milionum lidi!!!

prroud
19. 3. 2014 • 19:28

Klidit z cesty??! Na to bych prave cekal,az vyleze,a zariznul grazla jak podsvince,zabijel ,nebo nechal zabijet? Sam se hajzl odsoudil!!!

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.