Co ze seriálu Byl jednou jeden dům vystřihli: Poprava Čepka! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Co ze seriálu Byl jednou jeden dům vystřihli: Poprava Čepka!

Petr Čepek.
Petr Čepek. (Foto Aha! – Roman Souček, Pavel Machan a ara)

Postavičky z pražského Žižkova si oblíbilo mnoho diváků. Málokdo ale o seriálu Byl jednou jeden dům ví, že velké množství scén bylo vystříháno a diváci se nikdy nedozvěděli, co se stalo s hrdiny pavlačového domu.

Proč se vlastně na závěr tak drasticky stříhalo? Tehdejší cenzuře se totiž zdál poslední díl osvobozování Prahy málo revoluční, a tak před odhalení osudů hlavních postav dalo přednost scénám na barikádách. V archivech České televize se však scény s protagonisty dochovaly. Zvlášť smutný byl osud promítače Adolfa Svárovského, kterého ztvárnil Petr Čepek.

Ten byl totiž zatčen a odveden. V práci do filmů vlepoval okénka s protinacistickými hesly a gestapo si na něj došláplo. Jeho osud končí při pochodu smrti, kde byl zabit vojáky.

Lepší osud měla Pepina Ulčová (Eva Trejtnarová). Ta se na nucených pracích seznámila s Francouzem a posléze se dostala i do osvobozené Prahy. Letec Přemek Tvaroh (Václav Postránecký) uprchl ze země, aby se mohl připojit k odboji. Kvůli těžkému zranění ruky se nemohl po válce vrátit zpět.

 



Autor:  mpa,Jitka Posová

Přečtěte si
haha
24. 3. 2014 • 14:04

jo máte pravdu,nedávno jsem na to koukala v televizi a měla jsem pořád pocit,že tam chybí scéna Trejtnarová- francouz, a pískání pod balkonem

reson
24. 3. 2014 • 13:19

Doufám, že to tentokrát bude zveřejněno celé včetně původně vystříhaných kusů. Ať máme ucelený zážitek.

jezibababa
24. 3. 2014 • 12:52

Jooo, máš pravdu. zaměnila jsem ty dvě. Ale ten konec byl tak jak popisuju.

majojo
24. 3. 2014 • 12:44

Nepamatuješ. S Trejtnarovou randil Hanzlík. Postránecký randil s Obrmajerovou, která si vzala Párka.

jezibababa
24. 3. 2014 • 12:36

Když dávali seriál poprvé, tak tam tyto scény nebyly. Podruhé je tam přidali - asi se televizním divákům zdály osudy neukončené, tak televize scény přidala. Petra Čepka tam zastřelí na pochodu smrti a pan Postránecký říká svému kolegovi z odboje: slíbil jsem, že po válce zahvízdám pod jednou pavlačí, ale nevím, jestli vůbec žije (myslel Pipinu, ztvárněnou Evou Trejtnarovou. A spolubojovník - Slovák - mu říká: Žije a čaká (čeká) . Ale pokud si pamatuju, tak moc nečekala.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.