Antikomunista Jan Tříska: Proč hrál v bolševickém seriálu? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Antikomunista Jan Tříska: Proč hrál v bolševickém seriálu?

Jan Tříska
Jan Tříska (Foto Aha! – Marek Pátek, Pavel Machan, Roman Souček, ara)

Tvrdý odpůrce komunistů si zahrál v majoru Zemanovi? Je to tak. Legendární herec Jan Tříska (77) v epizodě Strach ztvárnil jednoho z bratrů Mašínů. Do seriálu si tehdy Třísku prosadil jeho režisér Jiří Sequens (†85).

Tříska byl v té době na listině neposlušných herců. Hraním v Zemanovi si ale v očích komunistů polepšil. „Byl jsem vděčný za každou práci, která se mi naskytla. Nikdy jsem však ten seriál neviděl a ani vidět nechci!“ vzpomínal na roli Tříska.


Když roku 1977 zatkli jeho přítele – pozdějšího prezidenta Havla – emigroval. Nejdříve do Kanady a pak do USA, kde žije dodnes. Komunisté po jeho útěku do dílu Strach vůbec nezasahovali. Třísku z něj nevystřihli a dokonce nechali jeho jméno v titulkách.
To se každému, kdo emigroval, nepoštěstilo. Když například utekl do zámoří Waldemar Matuška (†76), jeho hlas zmizel z titulní písně k slavnému seriálu Chalupáři. Zůstala jen hudba.

Autor:  lbp

Přečtěte si
draurora00
24. 9. 2017 • 14:33

No právě že je to k diskusi. Ještě nedávno byl v archivech STB veden jako - nevím už přesně - ale v každém případě spolupracovník. Takže trvalý výjezd byl spíše za odměnu, obdobně jako režisér Forman, který podepsal také svoji smlouvu s ďáblem. A Třískova chamtivost byla obecně dlouhá léta známá

karel
29. 8. 2014 • 14:35

takovej odborar jako Hanzlik, moc tomu panovi neverim

joudajoudovy
3. 3. 2014 • 08:24

at si kazdy sahne do sveho svedomi.... pokud p.triska od komousu dostal povoleni k vyjezdu za ocean, neposlusnosti to asi nebylo. mnoho cechu nedostalo povoleni ani do jugosky, natoz na zapad. a jeho kariera v americe? nakonec stejne hral stbaky, rusaky a nepritele zapadu. az po padu opony, za pomoci kamarada pravdolasky, jehoz zivotni pratelstvi mu opeviralo dvere pred vsemi analnimi lezci, kteri se chteji zalibit rezimu, viz sverak (uspesny i za komaru), v cechach natocil kvalitni filmy a vytvoril krasne divadelni postavy.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.