Schmitzerovo smutné dětství: Matka ho zanedbávala a Sovák solil tučné alimenty! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Schmitzerovo smutné dětství: Matka ho zanedbávala a Sovák solil tučné alimenty!

Jiří Schmitzer
Jiří Schmitzer (Aha! Martin Hykl)

Že vztahy mezi oblíbeným hercem a písničkářem Jiřím Schmitzerem (64) a jeho tatínkem Jiřím Sovákem (†79) byly přinejmenším napjaté, o tom se již napsalo mnoho. Nyní však vyšly najevo nová fakta, která osvětlují okolnosti Schmitzerova dětství i osobnost jeho matky.

Utrpení "odloženého" dítěte

Malý Jiřík si v dětství příliš tepla rodinného krbu a pozornosti milující maminky neužil. Z nějakého důvodu se první Sovákova manželka Blanka rozhodla mstít na malém dítěti a v podstatě ho na čas odložila do péče cizích lidí. "V dětství jsem nějaký čas trávil v takzvané celotýdenní družině, a možná že to mě naučilo tvrdohlavosti. Neustále jsme nad sebou měli nějakého drába, pořád platila spousta zákazů," vzpomíná herec v časopise Reflex.


Dělala mu jen samé naschvály

Celá situace byla o to komplikovanější, že Jiří Sovák, ač měl snahu, nemohl kvůli rozhodnutí soudu, který svěřil syna výhradně do péče matky, nic dělat. Navíc matka se o Jiříka nestarala ani o víkendech. Ze školky ho prý vyzvedával dědeček a víkendy trávil u své tety. "Nevím, proč to tak jeho matka dělala. Sovčovi se to nelíbilo, ale nemohl nic dělat, když bylo dítě svěřeno výhradně matce," popisuje tehdejší vztahy druhá Sovákova manželka Anna Sováková (76) a doplňuje: "Rozjížděla se mu kariéra a ona mu prostě dělala jenom samé schválnosti."
Na co šly vysoké alimenty?

Paní Blanka přitom mohla synovi dětství celkem dobře zpestřit, když už nemohla nahradit chybějícího otce. Jiří Sovák jí totiž měsíčně na výživném platil celých 450 korun v době, kdy průměrný plat dělal 1200 korun. Navíc podle Blesku dvakrát do roka přispíval Sovák pěti procenty ze svých dalších výdělečných činností a celkově měl na výživném zaplatit 400 tisíc korun. Jak s nimi asi maminka pozdějšího slavného herce naložila?



Přečtěte si
eblanche
5. 7. 2014 • 12:42

chudáci děti v celotýdenní školce, ani nechci domyslet, jak jim bylo smutno a těžko chápali, proč je rodiče odložili

dandova
17. 6. 2014 • 08:17

dandova
17. 6. 2014 • 08:17

Asi tak.

pilif.99
9. 6. 2014 • 06:34

Nevěřím, že kdyby pan Sovák chtěl, že by neuspěl, aby syna získal do péče. Ale kariera holt byla přednější a taky zapracoval ta bába, co si jí vzal, nikdy se netajila tím, že kluka neměla ráda.

janapi
28. 2. 2014 • 21:01

450 Kčs bylo tehdy dost-ale je to počítáno pouze z jednoho základního platu. To-že tento plat nebyl jediným příjmem svědčí to, že byl Sovák nucen platit 2x ročně ještě 5% z vedlejších příjmů a ty právě dělali tu podstatnou částku do 400 tisíc! Chce to trochu přemýšlení u čtení.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.