S Hercíkovou se rozloučila i Halina | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

S Hercíkovou se rozloučila i Halina

Halina Pawlovská
Halina Pawlovská (Aha! – Dalibor Puchta)

PRAHA – S úspěšnou spisovatelkou Ivou Hercíkovou (†71) se přišla rozloučit řada jejích nejbližších přátel v čele s Halinou Pawlowskou (49).

Ta do Velké obřadní síně Krematoria v pražských Strašnicích dorazila i se zlomenou nohou upoutána na invalidní vozík a dokonce o své dlouholeté přítelkyni naposledy promluvila. „Ivo, děkuji ti, že jsi nás toho tolik naučila, že jsi nás svým psaním bavila, a že ses s námi podělila o krásné literární příběhy,“ řekla se slzami v očích.

„Byla to upřímná, skvělá a přející dáma. Chtěla bych jí poděkovat za vše jménem jejích obdivovatelů, čtenářů a přátel,“ řekla zlomená Pawlowská během smutečního obřadu o Hercíkové. Pak už si jen dala hlavu do dlaní a tiše rozjímala.

„Na Ivu Hercíkovou budu vzpomínat jako na skvělou kamarádku a člověka s velkým srdcem. Často jsme se vzájemně navštěvovaly, dokonce pro mě napsala i scénář k filmu Ledová královna, jehož realizace se již bohužel nedočká,“ sdělila deníku Aha! dojatá Dagmar Patrasová, jež se společně s muzikantem Petrem Jandou zúčastnila v tomto týdnu již druhého pohřbu.

Smutný Petr Janda se ještě nestačil vzpamatovat z odchodu svého přítele, hitmakera Karla Svobody (†68), a opět se musel loučit s přízněným člověkem. „Byla to báječná a veselá žena a jsem šťastný, že jsem měl možnost ji poznat,“ svěřil se Janda, kterého na pohřeb doprovodila jeho manželka Alice. Poslední sbohem přišli spisovatelce dát i herci Jan Kačer, Věra Křesadlová nebo Eliška Balzerová a Andrea Čunderlíková alias doktorka Čeňková a Ina z legendárního seriálu Nemocnice na kraji města.

Iva Hercíková (†71)
* 2. 11. 1935, Pardubice – † 27. 1. 2007, Praha
Spisovatelka a scénáristka Iva Hercíková byla třikrát vdaná a napsala přes třicet knih.
V roce 1987 emigrovala do USA a do Prahy se definitivně vrátila v roce 2000.
V sobotu 27. ledna se oběsila se ve svém bytě.
S Petrem Jandou napsala libreto k muzikálu Olympic (2002).

  • Nejznámější scénář: Šance (hrají Josef Abrhám, Jiřina Třebická)
  • První kniha: Začalo to Redutou (1964)
  • Nejznámější kniha: Pět holek na krku (1966)
  • Poslední kniha: Tři v háji (spolu s Halinou Pawlowskou a Michalem Vieweghem 2004)

9.2.2007

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.