Po stopách majora Zemana: Našli jsme rodný
 dům slavného policajta! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Po stopách majora Zemana: Našli jsme rodný
 dům slavného policajta!

Takhle vypadá dům Majora Zemana dnes.
Takhle vypadá dům Majora Zemana dnes. (Foto Aha! – Martin Přibyl a reprofoto ČT, ČTK, ara)

Seriál 30 případů majora Zemana slaví čtyřicetiny, první klapka padla 22. března 1974. Hlavnímu představiteli Vladimíru Brabcovi táhne na osmdesát. Televize Barrandov včera odvysílala první díl nazvaný Smrt u jezera. To všechno bylo impulzem k tomu, aby se deník Aha! vydal po Zemanových stopách.

Vítejte ve světě řemeslně výborně udělané kriminálky, čerpající ze skutečných zločinů, nicméně přepsaných tak, aby byly poplatné své době. Popíšeme vám kriminální činy tak, jak se skutečně staly. Vyzpovídáme seriálové herce, po kterých se slehla zem. A navštívíme místa, kde se seriál natáčel a která zmizela v propadlišti dějin. Startujeme už dnes!


Tady se vítal s maminkou
Úvodní díl Smrt u jezera, pojednávající o poválečných událostech roku 1945, byl pro budoucího kriminalistu Zemana přelomový. Právě se vrátil z koncentračního tábora. Ve starém mundúru, s podlomeným zdravím, ale šťastný z konce války. Jeho první kroky mířily domů, za rodiči...

SPECIÁL NA TÉMA MAJOR ZEMAN NAJDETE ZDE

Filmaři si jako Zemanův rodný dům vybrali nenápadný bílý domek se zahrádkou na pražské Zbraslavi. Mělo to logiku, byl to sem jen kousek z Barrandovských ateliérů, kde se točila většina interiérových scén.
Dům, ve kterém Jan Zeman překvapí maminku, na Zbraslavi najdete i dnes. Nezničila ho nová výstavba, nepřestavěli ho na moderní stavbu. Věrně připomíná scény, kde Zemanova maminka spráskne ruce a překvapeně řekne: „Honzo, proboha! Ty ses vrátil!“


Zůstal v rodině
Budova stále patří rodině, která ho měla i v době natáčení. „Tenhle domek dříve patříval mojí tetě, která ho pronajímala. A právě tehdy se tu natáčelo,“ prozradil Aha! pan Papoušek, který tu bydlí s přítelkyní.
Přestože to v seriálu vypadá, že se natáčelo i uvnitř domu, byl to jen šikovný trik filmařů. „U nás se natáčela jen scéna, jak major Zeman přichází domů. Vnitřek se točil na Barrandově. Teta mi vyprávěla, že kvůli tomu měřili okna, aby ve studiu mohli udělat věrohodnou kopii interiéru,“ vysvětlil.

Seriál se natáčel v létě, reportéři Aha! místo navštívili v zimě. Kromě sněhové pokrývky byste tu, s trochou nadsázky, nepoznali rozdíl. Jistě, přibyly okapy, lehce se změnila veranda, dům má novou fasádu. I tak však připomíná doby, kde se tady bývalý koncentráčník Zeman dojemně vítal s věrným psem Kazanem.
Jak majitelé domu přiznávají, chtějí tu uchovat ducha té doby. I proto sem ostatně často přicházejí lidé z Fanklubu majora Zemana. „Chtějí pobýt chvíli na místech, která se v seriálu objevila,“ dodal Papoušek.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.