Kriminalistický expert hodnotí současné české kriminálky: Co je dobré a co blbost? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Kriminalistický expert hodnotí současné české kriminálky: Co je dobré a co blbost?

Emeritní rada hodnotí české kriminálky.
Emeritní rada hodnotí české kriminálky. (Aha! - Petr Novotný, ČT, Nova, koláž Ahaonline.cz)

V televizi jasně válcuje ostatní pořady nová česká kriminálka Případy 1. oddělení. Každé pondělí přitáhne k obrazovkám okolo 1,5 milionu diváků. Pánové Vetchý, Polívka či Blažek jsou v rolích detektivů skvělí, naprosto profesionální, věrní a správně otrlí. Vlastně pokračují v trendu špičkových českých detektivek. A že jich v posledních letech bylo… Pojďte se schválně podívat na pět nejlepších. Nabízíme velký přehled a speciál a průvodcem je nám emeritní rada Dočekal!

Případy 1. oddělení
O čem to je: Příběhy jsou inspirovány 14 skutečnými případy vražd na území Prahy. 1. oddělení je elitní útvar, který dosahuje objasněnosti trestných činů okolo 95 %. Jeho příslušníci zasahují, dojde-li k vraždě, pokusu o vraždu, těžkému ublížení na zdraví s následkem smrti nebo dalším nejzávažnějším zločinům.

A co na to emeritní rada Dočekal: „Seriál vychází ze skutečných případů po roce 1990 a postup práce je naprosto přesný. A pokud jde o charaktery herců, je to dobře sestavené. Každý z kriminalistů je pochopitelně rozdílný a jejich povahové rysy se různí. Jelikož pracují v terénu po dvojicích, nemůžete dát dohromady například dva choleriky. V tomto seriálu vše sedí, jak má. Když na to koukám, vidím sebe v roli Bolka Polívky v době, než jsem šéfoval. Seriál sice postrádá více soukromí hlavních hrdinů, ale po profesionální stránce se naprosto povedl. Někomu možná vadí některé vulgarity, ale to k této práci patří.“



Kriminálka Anděl
O čem to je: Epizody jsou inspirované skutečnými případy. Na oddělení fiktivní pražské Kriminálky Anděl pracuje tým celkem pěti hlavních detektivů. Šéfem je nejstarší a nejzkušenější Ivan Tomeček (Martin Stropnický). U diváků získal oblibu pro autentičnost a povedené dialogy, podle odborníků scénář ctí skutečné vyšetřovací postupy.

A co na to emeritní rada Dočekal: „Výborně obsazené, postavené hlavně na dvojicích kriminalistů, kteří případy vyšetřují a také i více na jejich rodinném životě. Kriminalisté musí být vždycky dva, aby si navzájem chránili záda. Představte si, že vlétnete do bytu, kde bude nějaká ženská, která vás pak obviní, že jste ji znásilnil. Čili toto v Kriminálce Anděl sedí. Jen vedoucí oddělení, kterého hraje Martin Stropnický, se dost angažuje při vyšetřování v terénu, což většinou tak často nebývá. Je to spíš zajímavější pro televizní diváky. Jinak nemám výhrady.“



Eden
O čem to je: Název je odvozen od jména fiktivní hospůdky Eden, v níž se scházejí kolegové z kriminálky. Zásadní je postava bývalého detektiva Honzy Boudného, který byl postřelen při policejním zásahu a jehož doživotním údělem se stane invalidní vozík. V životní krizi mu pomáhají přátelé z kriminálky, kteří ho neoficiálně zapojují i do některých svých případů.

A co na to emeritní rada Dočekal: „Seriál je postavený tak, aby byl divácky zajímavý, méně na profesní realitě. Pracovat s klukem, který je na vozíčku (Jan Potměšil) je dost složité. Mohli se s ním radit, ale v terénu je taková spolupráce riskantní. Například já poté, co jsem odešel do výslužby, se nemohu vyšetřování zúčastňovat, ani do něho zasahovat.“

Expozitura
O čem to je: Jde o dramatický příběh policistky, která je čerstvě přidělena do Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu a jejího parťáka, kteří šli po krku Berdychovu gangu. Na scénáři se podíleli reportéři Josef Klíma a Janek Kroupa a je motivován skutečnými událostmi okolo tzv. Berdychova gangu.

A co na to emeritní rada Dočekal: „Natočené je to velmi sugestivně, akčním způsobem. Jsou tam ale situace, které skutečná kriminalistka, kterou osobně znám a kterou herečka Hana Vagnerová skvěle zahrála, nikdy nezažila. Základ skutečného případu tam je, ostatní jsou fabulace pro diváky, aby byl děj zajímavější. Z profesního hlediska je trochu postavené na hlavu, jinak napínavé a zvláštní.“



Kriminálka Staré město
O čem to je: Kriminalisté pátrají a vyšetřují delikty v uličkách Starého Města v Bratislavě. Nechybí dobře vykreslená psychologie postav, humor i bravurní výkony herců coby kriminalistů.
A co na to emeritní rada Dočekal: „Celkem dobrý seriál, postavený na česko-slovenské spolupráci, která stále trvá. Jedná se ale o dva rozdílné státy. Pokud bych jako Čech vyšetřoval případ na Slovensku, musel bych mít od slovenské strany povoleno nosit zbraň, což platí ve všech státech. Čili, mohl bych pomoci při vyšetřování, ale ne zatýkat na území cizího státu. A v tom tam dost na obou stranách jeli. Beru to jako takovou uměleckou nadsázku pro diváky.



Autor:  ben

Přečtěte si
andy63
3. 2. 2014 • 14:18

Vypláchni si hubu Savem, hlupáku! Pan Dočekal byl jako kriminalista eso a jeho názory mají pořád váhu!!!!!

majojo
2. 2. 2014 • 16:12

Prosím vás, proč sem pořád cpou tohohle dědka čtvrt století za zenitem? Ty jeho názory, to je naprostý středověk.

malavelka
2. 2. 2014 • 12:11

Proč by to muselo být přesně podle reality a řádu? Hezky se dívá na některé "pohádkové" detektivy. Člověk se odreaguje Soukromí kriminalisty by ovšem bylo zajímavé, ale to by byl asi jiný film.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.