Pohřeb minuta po minutě | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Pohřeb minuta po minutě

Vdova Vendula Svobodová chvílemi propukala v usedavý pláč a celá se třásla.
Vdova Vendula Svobodová chvílemi propukala v usedavý pláč a celá se třásla.

PRAHA – Pražské krematorium ve Strašnicích včera zažilo pohřeb, jaký tu dlouho neměl obdobu. Tisíce lidí chtěly vzdát hold tragicky zemřelému skladateli Karlu Svobodovi (†68), řada z nich, včetně těch největších celebrit, se ale dovnitř ani nedostala a musela čekat venku. Celou událost minutu po minutě sledovali i reportéři deníku Aha!, kteří vám celý pohřeb přinášejí v exkluzivní reportáži!

Než pohřeb začal
12.45 – Hodinu před začátkem pohřbu vydavatelství EMI v tiskové zprávě zveřejnilo, že vydává výběr popových a muzikálových hitů Karla Svobody. Na albu Nechte zvony znít budou písně v podání Karla Gotta či Daniela Hůlky, Petra Muka, Petra Koláře, Leony Machálkové či Ilony Csákové.
12.51 – Ke krematoriu dorazila řada televizních štábů a fotografů. Zástupci médií půjdou po domluvě s ochrankou dovnitř bočním vchodem. „Vstup hlavním vchodem jen na vlastní nebezpečí,“ říká jeden ze zástupců bezpečnostní agentury. Vendula Svobodová se svým manažerem Janisem Sidovským už čekají uvnitř.
13.15 – Přilehlé silnice ucpala auta. V okolí hlídkují strážníci, na místě jsou i policisté v autech. Na místě už je přes tisíc lidí.
13.20 – Na pohřeb se scházejí i celebrity. První přišli zpěvačky Marcela Holanová a Marcela Březinová či producent Svobodova posledního muzikálu Golem Oldřich Lichtenberg. Je tu už i Dagmar Patrasová, která přinesla věnec, či Yvonne Přenosilová.
13.25 – Pravidelní návštěvníci hřbitova, převážně starší dámy, se na dav rozčilují. „To jste se přišli podívat na představení?“ volá jedna důchodkyně rozhořčeně.
13.30 – Před krematoriem už jsou dva tisíce lidí. Dorazil zpěvák Petr Muk, který má mít smuteční proslov, Hana Zagorová či Dana Morávková z Rodinných pout, ke kterým Svoboda napsal titulní píseň.

Lidé se hrnou dovnitř
13.32 – Otevřely se dveře do obřadní síně. Pietní ticho nahradilo neurvalé strkání, lidé se překřikují a tlačí. Atmosféra začíná připomínat pouť. Jedno dítě pláče a hledá maminku. Lidé si fotí vnitřek síně, uvnitř je nedýchatelno. Několik lidí prý bylo i lehce zraněno.
13.32 – Pro celebrity je otevřen levý boční vchod.
13.35 – Přišel šéf ČSSD a expremiér Jiří Paroubek. Je to první zástupce politické strany na Svobodově pohřbu. Prostor před oponou, kde je Svobodův portrét, zaplňují věnce a květiny, lidé, kteří se nemohou dostat dopředu, je posílají po ostatních, kytice jdou z ruky do ruky.
13.40 – Usmívající se Jitka Zelenková dorazila s Martinem Michalem, manželem Heleny Vondráčkové. Helena přijít nemohla, musela zůstat pracovně v Polsku.
13.42 – Všechny vchody do smuteční síně jsou ucpané, stovky lidí zůstávají venku. Uvnitř hraje smuteční hudba.
13.45 – Ucpané už je i okolí krematoria, davy jsou až na tramvajové zastávce nedaleko.
13.50 – Janis Sidovský stojí u jednoho z bočních vchodů a sortuje návštěvníky. Dorazili herecký šéf Václav Postránecký, Boris Hybner, Gábina Osvaldová, Karel Šíp. Lidé jsou uvnitř namačkaní jako sardinky, jednu paní musejí vynášet, udělalo se jí špatně z vydýchaného vzduchu.

Neznámý muž provokuje
13.51
– Dovnitř se dostal neznámý muž v červeném roláku a s urnou v podpaží, hledá Vendulu Svobodovou. Loví ho ochranka.
13.52 – Před vchodem se tísní několik tisíc lidí, ochranka je nechce a ani nemůže pouštět dovnitř. Vypukla hádka a mírná rvačka. Čeká se na pozůstalé.
13.55 – Dorazila Leona Machálková a Bořek Šípek. Lidé zastavují celebrity a prosí je, aby za ně daly květiny k rakvi. Lešek Semelka některá přání ochotně plní. Přichází režisér Jiří Adamec s manželkou Janou, zjevně zdrcený.
13.58 – Janis Sidovský se na někoho rozčiluje do telefonu. „Karle, měl jsi tu být před půl hodinou!“ Zřejmě se jedná o zpěváka Karla Gotta, který ještě nedorazil.
14.00 – Přesně s úderem druhé dorazily Svobodovy děti z prvního manželství Petr a Jana. Muž v červeném roláku je uprostřed davu, ochranka se k němu nemůže dostat a rezignuje. Doufá, že muž není nebezpečný.
14.02 – Obřad stále nezačíná, má zpoždění.

Renč způsobil pozdvižení
14.03
– Režisér muzikálu Golem Filip Renč, který se v minulých dnech kriticky vyjadřoval k Vendule Svobodové, usedl s přítelkyní na lavici v první řadě střežené ochrankou. To vyvolalo nevoli přítomných.
14.04 – Dorazila rodina Karla Svobody. Vendula, která přišla bez syna Jakuba, se drží za ruce s maminkou. Konečně je tu i Karel Gott. V sekci pro celebrity je snad ještě větší tlačenice než mezi normálními lidmi.
14.05 – Za oponou se objevuje světle hnědá rakev s věncem bílých lilií – oblíbených květin Karla Svobody. Obřad začíná hudbou z muzikálu Dracula, následuje Stín katedrál a poté píseň Lásko má, já stůňu.
14.08 – Před síní, venku, je ticho, není slyšet hudba zevnitř. Ochranka to davu vysvětluje slovy: „Je to pohřeb, ne estráda.“
14.10 – První lidé před krematoriem vzdávají čekání. Je jich tu několik tisíc.
14.12 – Na pódium vstupuje Petr Muk s proslovem. Svoboda je podle něj v astrálním světě, na tom našem si prošel očistcem. Přeje mu hebrejsky věčný pokoj. Před rakví je záplava květin a věnců. Muk mluví 65 vteřin.
14.14 – Karel Gott ze záznamu zpívá píseň Žít.

Všichni vstávají, až na...
14.17
– Začíná píseň Petra Koláře Ještě že tě lásko mám, kterou Svoboda napsal pro manželku Vendulu. Celá síň povstala. Pouze Filip Renč a Svobodovy děti Jana a Petr zůstávají sedět.
14.18 – Ze síně vyvedli ženu, která pokřikovala, že Svoboda byl: „Dědek hnusnej.“
14.20 – Kolář dozpíval, je ticho. Opona se pomalu zatahuje za rakví. Vendula se třese a pláče.
14.21 – Iveta Bartošová přišla pozdě a nedostalaNeznámý muž provokuje
14.22 – Síní se rozezněl spontánní potlesk. Trvá dlouho.

Začaly kondolence
14.23
– Začínají kondolence. Hraje k nim Svobodova truchlivá ústřední melodie seriálu Cirkus Humberto. Karel Gott s přítelkyní Ivanou Macháčkovou kondoluje nejprve Petru Svobodovi, poté samotné Vendule. Líbá ji na tváře a slzí.
14.24 – První lidé odcházejí, dovnitř se na uvolněné místo hrnou lidé z venku.
14.25 – Za Vendulou docházejí další a další lidé, kteří jí chtějí kondolovat. Monika Absolonová, Martin Michal, Jitka Zelenková, Michal David. Renč nekondoluje a odchází.
14.30 – Kondoluje Dagmar Patrasová, Leona Machálková s přítelem Bořkem Šípkem. Příbuzní a někteří známí Svobody, z nichž řada se nedostala dovnitř, neskrývají rozhořčení z davu. Gábina Osvaldová s manželem opouštějí krematorium s kyticí, zřejmě se vůbec nedostali dovnitř. Ivan Mládek odchází a znechuceně říká, že se mu nelíbí, co se z pohřbu stalo.


Více fotografií v dnešním tištěném Aha!

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.