Svěrák a spol podrazili Trošku i diváky: Trest za to, že jim nelezl do pr...?! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Svěrák a spol podrazili Trošku i diváky: Trest za to, že jim nelezl do pr...?!

Útoku méně úspěšných tvůrců a "akademiků" se Zdeněk Troška jen směje. A má recht!
Útoku méně úspěšných tvůrců a "akademiků" se Zdeněk Troška jen směje. A má recht! (Foto: Aha! - Petr Novotný, ČTK, koláž Ahaonline.cz)

Tak to je podpásovka! Už to vypadalo, že by si mohl Zdeněk Troška (61) díky rekordní sledovanosti Babovřesek konečně převzít sošku Českého lva, ale ouha. Filmoví akademici zrušili kategorii Cena diváka a populární český režisér se tak ocenění za svou práci vůbec nedočká. Paradoxně to tušil dopředu. „Věděl jsem, že Českého lva raději zruší, než by mi ho dali,“ tvrdí Troška.

Nové vedení České filmové a televizní akademie (ČFTA) ve středu zveřejnilo nominace na České lvy a představilo i několik změn. Tou nejviditelnější je vyškrtnutí ceny diváka, kterou by letos musel dostat právě režisér Troška. Jeho komedii Babovřesky totiž vidělo rekordních 652 458 diváků.


„Pan Troška je velký chlap a určitě kvůli tomu brečet nebude. Není v tom nic osobního, jen se nedostávalo třeba na ocenění kostýmů, a tak byla zrušena cena diváka,“ okomentoval pro deník Aha! režisér a člen prezidia ČFTA Jan Svěrák (48).
„Musel jsem se smát, když se ukázalo že Babovřesky jsou nejnavštěvovanějším českým filmem loňského roku a kolegové mi gratulovali předem k sošce Českého lva. Vsadil jsem se s nimi o karton rajčatové štávy, že to raději zruší, než by mi ho dali...,“ řekl deníku Aha! Zdeněk Troška, který před 12 lety vystoupil z akademie s tím, že Českého lva rozdává úzká skupina lidí svým kamarádíčkům a on s nimi nechce mít nic společného.
„Já o žádné ceny nestojím, chci smějící se, spokojené diváky v kině. To je pro mne důležitější než kus čehokoliv od akademiků,“ stojí si za svým Troška, který zrušení divácké ceny chápe jako pomstu. „Koukají na mě přes prsty, protože jsem udělal úspěšný a divácky oblíbený film za pár korun. A trestají mě za to, že nejsem řitní alpinista,“ dodává populární režisér.



Přečtěte si
Milann
27. 12. 2016 • 11:53

Pan Svěrák je pra-se a podrazák. Ještě dne je mně z něho na blití když si vzpomenu na ty volby a to zemáka nemusím.

dr.banec
21. 9. 2014 • 14:06

Pánové Troška a Svěrák jsou dobří filmaři i vypravěči oběma dvěma děkuji. Každý je skvělí jinak a to je dobře. Každý divák má rád něco jiného a jemu bližší jiný druh příběhu. To, že p. Troška nedostal cenu (i když neznám TEN pravý důvod) je hanba a kdo má tohleto na svědomí je hajzl. Moc Vám přeji Z.T. buďte hodně zdravý.

zodiak
17. 8. 2014 • 14:39

Pan Zdenek Troska je vytecny reziser, ma smysl pro lidovy humor ale i pro klasiku viz. inscenace v ND. Naopak, filmy pana Z.Sveraka mi nic nerikaji, a kdybych si mohla vybrat tak vzdy ZT, Aspon se zasmeju a mam dobrou naladu. Diky pane Troska!!!

pozorovatel2013
16. 6. 2014 • 11:31

Vůbec nemam rad Sverakovy filmy. Nudi me. Kolja mne zklamal, vratne lahve taky nuda a nic moc. Troskovy filmy me vždy pobavi, v dnesni době je smichu a humoru vůbec strasne malo. Pane Troska drzim palce a hodne sil a nervu, v této spolecnosti. Vazim si Vas.

harm10
21. 5. 2014 • 07:50

Je to velmi jednoduché,na Troškovy filmy se bude chodit a budou se hrát i za sto let-co natočil pan Svěrák.Filmy jsou lehké,šumivé a pravdivé,toto je český člověk.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.