Smutná role Jany Březinové (†60): Vinklářovy milostné mnohoúhelníky | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Smutná role Jany Březinové (†60): Vinklářovy milostné mnohoúhelníky

Jana Březinová podlehla rakovině v šedesáti letech.
Jana Březinová podlehla rakovině v šedesáti letech. (ČTK, ara)

Celkem zapletený milostný mnohoúhelník se dotkl i předčasně ukončeného života krásné herečky Národního divadla Jany Březinové. A právě jeviště první divadelní scény by mohlo vyprávět, co se vlastně tenkrát událo. Jisté je, že se do vdané herečky bezhlavě zamiloval, též ženatý, Josef Vinklář. Ale to vlastně nebyl úplný začátek tohoto příběhu.

Josef Vinklář byl známým milovníkem žen a o něžném pohlaví se vyjadřoval vždy s láskou. První ženu pojal za manželku již v útlém mládí a stala se jí poněkud nedoceněná herečka Jana Dítětová (†65), se kterou zplodil syna Jakuba, známého to českého malíře. V roce 1958 se však rozvedli. Herec na ni vzpomínal jako na jednu ze dvou žen svého života: "Mimořádná herečka a skvělý člověk. Hodně mi v životě pomohla." Dítětová nakonec zemřela kvůli dentistou přehlédnutému zhoubnému nádoru v ústech.



Ještě během manželství s Dítětovou se však osudově zakoukal do další herečky a dnes i spisovatelky Ivanky Deváté (78). Jenže ta byla, stejně jako Vinklář vdaná, a to za herce Miloše Hlavicu (80). Tolik o ní stál, tak ji miloval, že se kvůli němu s manželem rozvedla. To však byla chyba! Vinklář si z ní časem udělal domácí posluhovačku, byl jí opakovaně nevěrný, což nakonec odnesla kolapsem a pobytem v psychiatrické léčebně.

To už ale přelétavá Pepíkova láska zahořela úplně jinde, a bylo to právě ke kolegyni z Národního, krásné Janě Březinové. Jenže ta byla též zadaná, jejím mužem byl, světe div se, opět herec Zdeněk Dušek (71). Vinklář se dlouho nerozpakoval a s Devátou, které v životě pěkně zavařil, se rozvedl. To samé hrozilo i manželství Březinové. Poměr mezi vznešenou pohádkovou královnou, recitátorkou a slavným hereckým kolegou byl veřejným tajemstvím.

Paní Jana se však nakonec nerozvedla, po čase největší opojení láskou opadlo a herečka se vrátila k Duškovi, s nímž měla dceru. Mezi přáteli byla Březinová známá jako čestný a zásadový člověk, podepsal dokonce Několik vět a společně s Josefem Kemrem i petici za propuštění Václava Havla v lednu 1989. Naneštěstí předčasně zemřela v roce 2000 na rakovinu. Stejně jako Josef Vinklář. A hádejte, na koho před smrtí vzpomínal jako na jednu ze dvou žen svého života...



Přečtěte si
ivoadler
12. 1. 2014 • 11:27

Milenecký kolotoč mezi umělci není nic mimořádného, dobrý je, že se o tom dneska informuje. Aspoň víme, co je ta verbež zač.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.