Jak zavřeli Růžičkovou (†67) do blázince: Pomohla jí Švorcová! A potopil Dvořák z Televarieté | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Jak zavřeli Růžičkovou (†67) do blázince: Pomohla jí Švorcová! A potopil Dvořák z Televarieté

Fotografie
Fotografie (internal)

Minulý režim Heleně Růžičkové (†67) hodně ublížil. Dva roky nesměla hrát jen proto, že jednomu ze soudruhů řekla, co si o něm myslí... Paradoxně jí tehdy nejvíce pomohla zapálená komunistka Jiřina Švorcová (†83). Nejvíc ji naopak škodil Vladimír Dvořák (†74), známý jako parťák Jiřiny Bohdalové (82) z Televarieté.

„Tyhle zákazy dával umělcům Vladimír Dvořák. On byl to velké zvíře komunistické, které rozhodovalo o bytí a nebytí nás všech. Kdo se zachoval fantasticky, byla vždy lidská Jiřina Švorcová,“ vyprávěla Růžičková, která si své kolegyně velmi vážila. „Tehdy mi řekla, abych šla na rok prodávat do zeleniny a tím se před lidem a stranou očistila. Že se pak vrátím a nikdo ani nebude vědět, že jsem rok nehrála. To jsem ale odmítla,“ vzpomínala herečka, které praskl vřed a na tři měsíce skončila na psychiatrii.


Helena pak šla za ředitelem Barrandova, aby se dozvěděla, proč má zákaz hraní. Oficiálně jí to nikdo totiž neřekl. Ředitel jí povolení vrátit se k filmování dal, ale s podmínkou, že to musí posvětit ještě partajní umělecký šéf Vladimír Dvořák (†74).
„Seděla jsem v předsálí jeho kanceláře snad čtyři hodiny. Dvořák za celou dobu z kanceláře nevylezl. Muselo se mu chtít i čůrat a snad načůral i do květináčů, které tam měl, jen aby se mi nemusel podívat do očí. Řval přes dveře, ať si ta tlustá Růžičková klidně hraje, stejně to je herečka třetí kategorie, po které neštěkne ani pes,“ vzpomínala Helena, která se pak stala nejznámější a jednou z neobsazovanějších českých hereček.

Finta na StB
Růžičková prodělala i výslechy na StB. Soudruhům řekla, že spolupráci s nimi nemůže podepsat, protože když se »vožere«, všechno hned v ykecá. Tehdejší estébáci jí proto dali raději pokoj.

Přečtěte si
pinkfloyd23455
10. 12. 2020 • 12:43

V tej herecké branži se pohybuje taková spousta hajzlu že ta Švorcová mezi nemá byla hotovým andělem!

perla99
5. 9. 2018 • 14:40

On Gottův zanícený projev taky stojí za to !

baronessa
17. 8. 2014 • 12:49

Osobně jsem velmi ráda, že přes veškerou snahu současného režimu se nepovedlo paní Švorcovou zostudit tak, aby si jí lidé přestali vážit. Naopak, dokázali, že se stala vzorem zásadovosti a poctivosti. Osobnost s ryzím charakterem. Na ni prostě ti chudáčkové nemají, i kdyby zlostí pukli. A v mládí byla i velmi krásná, vzpomeňte na její roli v Králi Šumavy.

baronessa
17. 8. 2014 • 12:44

Vlak dětství a naděje - např. To jste asi neviděla, jinak byste nenapsala takový nesmysl.

aurora45
17. 8. 2014 • 12:21

To, co píše Jizerka, je esence všech bulvárních keců, jejich papouškování. A Růžičková? Kromě ordinérních uřvaných tlustých bab nezahrála jedinou roli (ty baby ani hrát nemusela, byla to prostě ona sama) a srovnávat ji s opravdovými herečkami je tristní. Btw, patrně byla i zlá - neshody s rodinou syna, krutost k mladým herečkám, latentní nenávist k dětem...

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.