Schumacher je v umělém spánku: U jeho lůžka už je manželka s dětmi! Doktoři se obávají nejhoršího... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Schumacher je v umělém spánku: U jeho lůžka už je manželka s dětmi! Doktoři se obávají nejhoršího...

Michael Schumacher dál bojuje o život. Lékaři se obávají nejhoršího.
Michael Schumacher dál bojuje o život. Lékaři se obávají nejhoršího. (AFP, Reuters)

Sedminásobný mistr světa formule 1 Michael Schumacher leží po operaci hlavy v kritickém stavu v nemocnici v Grenoblu. U čtyřiačtyřicetiletého německého pilota, jenž se zranil v neděli při nehodě na lyžích v Méribelu, jsou vedle manželky Corinny a jejich dvou dětí i jeho dlouholetí spolupracovníci ze světa F1 Jean Todt a Ross Brawn.

V jedenáct hodin dopoledne proběhla tisková konference, která ale nepřinesla prakticky žádné dobré zprávy. "Je v umělém spánku. Snažíme se redukovat otok mozku a snížit tlak mezi mozkem a lebkou. Byl jednou operován, zákrok proběhl bez větších problémů. Jeho stav není stabilizovaný, je kritický," uvedl na tiskové konferenci Jean-Francois Payen, hlavní anesteziolog nemocnice v Grenoblu. Další operace v současnosti plánovány nejsou.

Do dalších prognóz se doktoři nechtěli pouštět. "Soustředíme se pouze na jeho aktuální stav, bereme to hodinu po hodině. Snažíme se získat čas," řekl lékař.
Doktoři udržují Schumacherovu tělesnou teplotu v rozmezí 34-35 stupňů Celsia, aby byl mozek vystaven co nejméně vnějším vlivům. Díky tomu bude moci být mozek lépe zásobován kyslíkem.

Dvě operace a navrtaná lebka

Schumacher se zranil při jízdě mimo upravenou sjezdovku a po pádu narazil hlavou, kterou chránila helma, do kamene. Ačkoli původně francouzské úřady mluvily o relativně lehčím zranění, musel se Schumacher podrobit urychleně operaci mozku. "Zůstává v kritickém stavu," uvedli v neděli večer představitelé nemocnice v Grenoblu. Podle listu Bild provedli lékaři v noci druhý zákrok a Schumacherovi vyvrtali do lebky otvory, aby snížili tlak na mozek.

Kdo se o Michaela stará?

V Grenoblu je bývalý formulový šampion v péči svého dobrého známého profesora Gérarda Saillanta, jenž přicestoval do Alp z Paříže. Tento chirurg Schumachera operoval v roce 1999, kdy si Němec při nehodě v Silverstone zlomil lýtkovou a holenní kost. Saillant je šéfem specializovaného centra na poranění mozku a páteře.Poté, co nemocnice oznámila vážnost Schumacherova zranění, vzedmula se na sociálních sítích vlna účasti s jeho stavem. Přání brzkého uzdravení mu na dálku posílaly německé sportovní hvězdy typu basketbalisty Dirka Nowitzkého či fotbalisty Lukase Podolského a také jeho bývalí kolegové ze světa F1.

"Modlím se za tebe, bratře. Doufám, že se rychle uzdravíš. Bůh ti žehnej, Michaeli," napsal na twitteru Schumacherův dlouholetý kolega z týmu Ferrari Felipe Massa z Brazílie. "Mé myšlenky jsou v této těžké době u Michaela Schumachera. Má více než kdokoli jiný sílu, aby to překonal," uvedl Němcův bývalý soupeř Jenson Button z Británie.Nemocnici v Grenoblu ještě v neděli večer oblehli zástupci médií a fanoušci, kteří čekali na informace o stavu svého idolu. Univerzitní klinika byla pro veřejnost uzavřena, dovnitř se dostali jen Schumacherovi příbuzní, manželka Corinna a jejich dvě děti, a nejbližší přátelé.



Přečtěte si
rezacek
1. 1. 2014 • 21:55

Neumanka bude pořádat start rallye Paříž-Dakar z Hradčanskýho náměstí. Už se vozí písek.

rezacek
1. 1. 2014 • 21:54

Jen pro pořádek: ... nešťastně upadli (nikoliv -y) ... by jsi nebyl (nikoliv by si nebil). Jinak děkuji za příspěvek, já si vždy rád vyměním názor se studovaným člověkem.

maxipesfik
31. 12. 2013 • 09:04

Pevně věřím že to schumi zvládne.Je to sakra sportovec ne????? Držím pěsti.....

slavoj
31. 12. 2013 • 01:16

<tak podivej ty magore. Schumacher bydli u Genevskeho jezera a ma chatu v Meribel. Co je kousek od Genevy. A nebud tak sprosty na lidi kteri za prve neco v zivote dokazali a nestastne upadly pri lyzovani. Tobe by se mohlo taky neco stat a urcite by si nebil s takovou kritikou spokojeny.

joynkaa
30. 12. 2013 • 20:59

přesně tak! A on určitě zabojuje

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.