Neslavné odchody slavných: Svět opustili dobrovolně... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Neslavné odchody slavných: Svět opustili dobrovolně...

Vlastimil Brodský
Vlastimil Brodský (: ČTK)

PRAHA – Žít může být někdy mnohem těžší než zemřít. Své o tom věděly i největší osobnosti české kulturní scény. Mnozí z nich nedokázali vzdorovat nepřízni osudu, nekonečným depresím, zdravotním problémům či finančním těžkostem a raději si sáhly na život a dobrovolně odešli z tohoto světa, než aby prodlužovaly pro ně nekonečnou a nesnesitelnou agónii.

Žít může být někdy mnohem těžší než zemřít. Své o tom věděly i největší osobnosti české kulturní scény. Mnozí z nich nedokázali vzdorovat nepřízni osudu, nekonečným depresím, zdravotním problémům či finančním těžkostem a raději si sáhly na život a dobrovolně odešli z tohoto světa, než aby prodlužovaly pro ně nekonečnou a nesnesitelnou agónii. V mnoha případech však dodnes není jasné, zda skutečně spáchaly sebevraždu, nebo šlo jen o krutou životní nehodu…

Vlastimil Brodský
divadelní, filmový a rozhlasový herec
*15. 12. 1920 v Hrušově nad Odrou
†20. 4. 2002 Slunečná

Jeden z velikánů českého filmu Vlastimil Brodský se nedokázal smířit se světem, který se stal mnohem agresivnějším a nepochopitelnějším, než jej znal. Trpěl silnými depresemi, zdravotními problémy a obával se nedůstojného konce, stráveného po nemocnicích a ústavech. Držitel Českého lva, který ztvárnil během svého života na sto padesát komediálních i dramatických rolí, nakonec odešel ze světa dobrovolně, když na chatě v obci ve Slunečná na Českolipsku v nedožitých 82 letech spáchal sebevraždu legálně drženou zbraní. Z prvního manželství měl syna Marka a ze svazku s herečkou Janou Brejchovou dceru Terezu.

Miroslav Berka
hudebník
*4. 7. 1945
†květen 1987 Praha

Ve dvaačtyřiceti letech zemřel člen velepopulární kapely Olympic Miroslav Berka. Pianista a rockenrolový hráč na klávesy byl nalezen ve sklepě jednoho z domů kousek od pražského Václavského náměstí, kde se oběsil na vlastním opasku. Důvodem měly být deprese a velké dluhy z hazardních her, ale spekulovalo se i o tom, že ho zavraždila mafie. Dva měsíce po jeho smrti se jeho manželce narodila dcera.

Iva Hercíková
spisovatelka
*2. 11. 1935 Pardubice
†27. 1. 2007 Praha

Závažné zdravotní problémy donutily odejít ze světa známou spisovatelku Ivu Hercíkovou, autorku tří desítek knih. Oběsila se ve svém pražském bytě.

Jiří Hrzán
herec
*30. 3. 1939 Tábor
†24. 9. 1980 Praha

Konec jedné z nejvýznamnějších osobností české herecké scény Jiřího Hrzána jako by potvrzoval známé rčení, kdo s čím zachází, tím také schází. Znamenitý sportovec a excelentní herec, který zářil v mnoha nezapomenutelných českých filmech, totiž miloval lezení ve výškách, a to se mu stalo nakonec osudné. Když po několika sklenkách na posilněnou šplhal po fasádě domu za svou přítelkyní, z jednoho z balkónů spadl. Nebo skočil? To už se nikdy nepodaří zjistit…

Jiří Šlitr
skladatel, klavírista, malíř, zpěvák a doktor práv
*15.2. 1924 Zálesní Lhota
†26. 12. 1969 Praha

Spoluzakladatel divadla Semafor a polovina legendárního dua Suchý – Šlitr zemřel jako pětačtyřicetiletý na následky otravy plynem. Autor mnoha nesmrtelných hitů byl nalezen ve svém ateliéru na Václavském náměstí mrtvý na posteli společně se studentkou Jitkou Maxovou, častou návštěvnicí Semaforu. Otrávil je unikající plyn ze starých kamen. Dodnes není jasné, zda byl jeho skon ve vánočním čase nešťastnou náhodou, nebo sebevraždou. Dopis na rozloučenou po sobě nezanechal a podle příbuzných neměl žádné problémy, které by mohly dobrovolný odchod ze světa způsobit. Krátce po jeho smrti se objevila jeho nemanželská dcera, tehdy tříletá Dominika.

Bohumil Hrabal
spisovatel
*28. 3. 1914 Brno
†3. 2. 1997 Praha

Spekulace a záhady se objevují v případě tragické smrti jednoho z nejznámějších českých spisovatelů Bohumila Hrabala. V nedožitých 83 letech vypadl z okna v pátém patře ortopedické kliniky nemocnice na Bulovce, kde byl celé dva měsíce hospitalizován s artrózou a postupujícím opotřebováním kloubů a kostí. Navíc trpěl depresivními stavy a často o smrti hovořil. Otázkou je, zda si odchod ze světa zvolil dobrovolně, nebo šlo skutečně o nešťastnou náhodu při krmení holubů.

Jiří Brabec
hudebník, klavírista a skladatel
*2. 7. 1940 Praha
†19. 11. 2003 Božejov

Česká legenda country Jiří Brabec byl znám především jako kapelník skupiny Country beat Jiřího Brabce, která doprovázela zpěvačku Naďu Urbánkovou, ale také jako moderátor hudebního pořadu na České televizi Country Express Praha - Nashville. Rok po svatbě se svou třetí manželkou, country zpěvačkou Šárkou Rezkovou, neunesl špatnou finanční situaci a v chatě na okraji jihočeského Božejova u Trhových Svinů se střelil legálně drženým revolverem do pravého spánku. Kromě čtyřměsíčního syna Dominika po sobě zanechal i obrovské dluhy, které manželka s odstupem odhadla na 11 milionů korun. Dopis na rozloučenou nebyl nikdy nalezen.

Petr Lébl
divadelní režisér
*16. 5. 1965 Praha
†12.12. 1999 Praha

Někdy život může být nesnesitelný, své o tom jistě věděl divadelní režisér Petr Lébl, který den před svou smrtí rozeslal přátelům na dvě stovky dopisů na rozloučenou. Trpěl drastickými depresemi, s nimiž nedokázal bojovat, a proto si sáhl na život. V čtyřiatřiceti letech se oběsil v provazišti nad jevištěm Divadla Na Zábradlí.

Jiří Schelinger
zpěvák
*6. 3. 1951 Bousov
†13. 4. 1981 Bratislava

Tragicky a záhadně zahynul i rockový zpěvák Jiří Schelinger. V Bratislavě skočil z mostu do Dunaje a s velkou pravděpodobností si už při dopadu na hladinu zlomil vaz. Tělo třicetiletého zpěváka se našlo o měsíc později u osady Bodíky, ale příbuzní jej nikdy neidentifikovali. Dodnes není jasné, co přesně se na mostě před Schelingerovou smrtí stalo. Podle jedné z verzí si Schelinger toho dne přisedl ve vinárně k mladému páru a v souboji o přítomnou slečnu šli oba muži podle místního zvyku poměřit síly skokem do Dunaje. Ale spekuluje se o tom, že mohlo jít o pokus o emigraci nebo vraždu zinscenovanou StB.

Dan Procházka
stylista českých celebrit
*5. 11. 1980
†31.7. 2006 Praha

Jednoho z předních českých stylistů Dana Procházku, který se staral třeba o Kateřinu Kornovou, Lucii Bílou nebo Hanu Zagorovou, zabila nešťastná láska. Po rozchodu se svým dlouholetým partnerem Radkem se ve vaně předávkoval prášky a ukončil svou životní pouť v šestadvaceti letech.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.