Smrt plná otazníků: Jak to bylo doopravdy? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Smrt plná otazníků: Jak to bylo doopravdy?

Co se doopravdy skrývalo za tímhle obrázkem šťastné a spokojené rodiny? Byla to idyla jen naoko, jen pro veřejnost?
Co se doopravdy skrývalo za tímhle obrázkem šťastné a spokojené rodiny? Byla to idyla jen naoko, jen pro veřejnost? (: Profimedia.cz)

PRAHA – Uplynul téměř týden od chvíle, kdy celé Česko oněmělo tou hroznou zprávou: Geniální hitmaker Karel Svoboda (†68), dvorní skladatel Karla Gotta a autor celosvětových hitů jako např. Včelka Mája, se zastřelil!

Uplynul téměř týden od chvíle, kdy celé Česko oněmělo tou hroznou zprávou: Geniální hitmaker Karel Svoboda (†68), dvorní skladatel Karla Gotta a autor celosvětových hitů jako např. Včelka Mája, se zastřelil! A všichni se dodnes ptají: Proč se tak úspěšný a bohatý muž, který měl atraktivní mladou ženu a vymodleného malého syna (1,5), kterého nadevše zbožňoval, rozhodne spáchat sebevraždu? Těch nevysvětlitelných otázek kolem podivného úmrtí je ale mnohem, mnohem víc…

  1. PROČ SE ZASTŘELIL, KDYŽ JEŠTĚ PŮL HODINY PŘEDTÍM PRÝ V TELEFONU ŽERTOVAL S MANŽELKOU A OBJEDNÁVAL SI, CO MU UVAŘÍ K VEČEŘI? A KDYŽ V MÍSTNÍ PIZZERII JEŠTĚ TŘI HODINY PŘED SEBEVRAŽDOU ZAMLUVIL TŘI MÍSTA, ŽE SI TAM PO VEČEŘI PŘIJDOU S VENDULOU A MALÝM KUBÍKEM POSEDĚT?
    Svoboda se léčil z depresí a psychiatři tvrdí, že takový člověk se může k sebevraždě rozhodnout z minuty na minutu, že prostě u něj nastane zkrat a … Ovšem i zpěvák Karel Gott, který znal Karla Svobodu ze všech přátel možná nejvíc, tvrdí: „Nebyl duševně nemocný. Musel mít mimořádně závažné a pádné důvody, když tohle udělal.“ Navíc – všichni, kdo ho ten den potkali, říkají, že byl ve výtečné náladě. To tvrdí i manželka Vendula.
  2. CO HO TEDY K ČINU BEZPROSTŘEDNĚ PŘIMĚLO? KDE BYL ONEN »SPOUŠTĚCÍ MOMENT«? STALO SE NĚCO ZÁVAŽNÉHO TĚSNĚ PŘED JEHO SMRTÍ?
    To už se zřejmě nikdo nedozví. Protože šlo o smrt bez cizího zavinění, policie nemá možnost po důvodech sebevraždy pátrat. Nikdo tudíž nezkoumal ani třeba výpisy hovorů z účtů jeho telefonů.
  3. JE PRAVDA, ŽE SE SVOBODA NA SEBEVRAŽDU PŘIPRAVOVAL?
    Jeho dobrý kamarád režisér Zdeněk Zelenka a další známí tvrdí, že se v poslední době stranil společenských akcí a dokonce už odmítal práci na leden a únor. Vendula to ale vyvrací.
  4. PROČ SE ZASTŘELIL VENKU PŘED GARÁŽÍ?
    Další otazník. Musel přece vědět, že jde o místo, kde ho manželka s malým synem uvidí hned ve chvíli, kdy přijedou domů. Nechce se věřit, že nepomyslel na to, jak ho mrtvého, v kaluži krve s prostřelenou hlavou, uvidí jeho malý syn.
  5. KDE SE VZALA INFORMACE, ŽE SE LÉČIL NA PSYCHIATRII?
    Objevila se najednou z několika míst, a to téměř bezprostředně po sebevraždě. Novináři se o tom dozvěděli až nezvykle rychle a nezvykle snadno. Jako by někdo spěchal, aby jim naservíroval »pravý důvod«, proč se Karel Svoboda zastřelil, a oni přestali po jiných příčinách pátrat.
  6. PROČ BĚHEM NĚKOLIKA POSLEDNÍCH TÝDNŮ ZHUBNUL NEUVĚŘITELNÝCH 30 KILO?
    Rakovinu vyloučila pitva, Karel Svoboda byl po tělesné stránce naprosto zdravý a sám před časem řekl, že se cítí lépe než v padesáti. Jediný důvod jsou právě deprese. Když se zastřelil, vážil pouhých 70 kilo.
  7. CO BYLO ALE DŮVODEM DEPRESÍ?
    Všichni, kdo by to mohli vědět, mlčí. Spekuluje se o mnohém. Strach ze stáří a pokles sexuální kondice, na níž si vždy tak zakládal. Umělecká »vyprahlost«. Finanční problémy a velké dluhy. I kdyby to vše byla pravda, zdá se to málo na to, aby člověk jeho ražení a životní síly spáchal sebevraždu. Na něco takového nepomyslel ani v těžších chvílích – když mu na rakovinu umřela jeho první žena. Nebo když podlehla leukémii jeho čtyřletá dcerka Klárka. Vendula na tom v jednom rozhovoru vzpomínala: „Karel byl tehdy z nás ten statečnější. V životě už toho zažil hodně, zemřela mu tchyně, maminka i manželka v jednom roce.“
  8. BYLA ZA TÍM NEVĚRA MANŽELKY VENDULY?
    O rodinných problémech, nevěře manželky a její údajné hrozbě, že se rozvede a on tím přijde i o malého Kubíka, se spekuluje čím dál víc. I Karel Gott naznačil, že tohle byl zřejmě ten pravý důvod. „Když vyloučíme ty důvody nebo motivy, které už byly napsány, tak už tam toho moc nezbývá, než si myslet, že je to nějaká srdeční záležitost v něm, citová, která ho zranila. Už je to hodně málo lidí, kteří by mohli o tom něco říct a ti to právě říkat nebudou. Já si myslím, že to navždy zůstane tajemstvím,“ jakoby prstem ukázal přímo na Vendulu. Mimochodem – polovinu své jevanské vily už před tím převedl na své dvě děti z prvního manželství – syna Petra (26) a dceru Janu (36). Zvláštní, když oba žijí v cizině (Jana dokonce až v Los Angeles).
  9. MĚL KAREL SVOBODA DLUHY?
    Spolu se dvěma dalšími společníky »lítal« v kauze kolem muzikálu Drákula. Dluhy se měly vyšplhat až na 20 milionů korun, všem třem hrozilo až 8 let vězení. Trestní stíhání bylo sice zastaveno, ale vyšetřování probíhalo dál – stále se totiž čeká na vypracování znaleckého posudku z účetnictví. Také se spekuluje, že ho vydírala albánská mafie. Karel Gott ale tvrdí, že žádné finanční problémy už neměl: „Pokud já vím, tak ty jsou zažehnány.“
  10. PROČ TĚSNĚ PO SEBEVRAŽDĚ CHOVÁNÍ JEHO MANŽELKY VENDULY ANI ZDALEKA NEPŘIPOMÍNALO ZHROUCENOU ŽENU, KTERÁ PRÁVĚ PŘIŠLA O MANŽELA?
    Na »místě činu« podle zdravotníků odmítla utišující prášky i injekci na uklidnění. Soused Petre Gruber, ke kterému vyděšeně vběhla s Kubíkem v náručí hned poté, co mrtvého manžela našla, řekl, že stále jen opakovala: „To mi snad udělal schválně…“ Na Nově pak v dlouhém rozhovoru vyprávěla o tom, že je obětí »mediálního honu«, sama ale den před tím dala interview několika celostátním deníkům v zemi. Zdá se vám to divné? Buďme spravedliví přesně takhle si počínala i po smrti čtyřleté dcerky Klárky. „Měli jsme tehdy s Karlem strašnou krizi. On chtěl rychle zapomenout a já o ní pořád mluvit. Potřebovala jsem se z té bolesti vypovídat.“
  11. MŮŽE MÍT TAHLE SITUACE NĚJAKÉ TRVALÉ NEGATIVNÍ NÁSLEDKY PRO SVOBODOVA MALÉHO SYNA JAKUBA (1,5)?
    Psychiatr Jan Cimický se domnívá, že ne, protože Jakub je naštěstí příliš malý. Děti začínají fenomén smrti vnímat až mezi pátým a šestým rokem života.

Sebevražda hodinu po hodině

  • Jak a kdy se Karel Svoboda zabil?
    V neděli 28. ledna, kolem 15.30 h, vyšel na zahradu své vily v Jevanech, přiložil si k hlavě svůj legálně držený kolt Smith and Wesson střední ráže a zmáčkl spoušť. Střelil se do pravého spánku, rána vyšla nad levých uchem ven, na jeho rukou se našla krev.
  • V kolik hodin a kdo ho našel?
    V 18.30 h se jeho manželka Vendula (34) vracela autem ze Šumavy domů. Na zadním sedadle pospával jejich malý syn Jakub (1,5). Dálkovým ovládáním otevřela bránu od domu a vjela na dvůr. Před garáží spatřila ležet na zádech tělo svého manžela, na sobě měl svetr, kalhoty a vysoké boty. Už z dálky bylo jasné, že je něco v nepořádku, takže Vendula v šoku běžela k sousedům zavolat záchranku.
  • V kolik přijela záchranka, bylo již pozdě na oživení?
    Středočeská záchranka přijela kolem tři čtvrtě na sedm večer, a přestože zdrcená manželka věřila, že se Karla podaří resuscitovat, přivolaný lékař nemohl dělat nic jiného, než konstatovat smrt, způsobenou střelnou ranou do hlavy.
  • Cizí zavinění je naprosto vyloučeno?
    Ano, podle vyjádření policejních expertů i soudního lékaře je jisté, že střílel sám Karel Svoboda. Napovídá tomu jak poloha těla, tak střelná dráha náboje. V žádném případě tedy nejde o »dokonalý zločin«.
  • Proč byl doma sám?
    Jeho manželka spolu se synkem Jakubem odjela ve čtvrtek na Šumavu, kde ji čekaly závěrečné zkoušky. Studovala Institut certifikovaného vzdělávání, obor Top management. Zkoušky úspěšně složila a jako prvnímu to nadšeně volala svému muži.
  • Kdy a kde bude pohřeb?
    Pohřeb se uskuteční v úterý 6. února ve 14.00 h. ve Velké obřadní síni v Praze Strašnicích a je přístupný i pro veřejnost. Na pohřeb dorazí i obě jeho děti z prvního manželství syn Petr (26) a dcera Jana (36).
Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.