Jitka Smutná s partnerkou Petrou: Tahle ruina je může zruinovat! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Jitka Smutná s partnerkou Petrou: Tahle ruina je může zruinovat!

Smutná a Braunová chtějí z bývalé školy vytvořit kulturní stánek.
Smutná a Braunová chtějí z bývalé školy vytvořit kulturní stánek. (Foto archiv Petry Braunové, ara)

Už rok rekonstruuje herečka Jitka Smutná (61) se svou partnerkou, spisovatelkou Petrou Braunovou (46) bývalou školu v Měčíně na Klatovsku. Opravy objektu jsou nesmírně nákladné. Jen nová střecha vyšla prý na stovky tisíc korun a o dalších nákladech nemluvě. Rekonstrukce tak rozsáhlého domu může obě umělkyně zruinovat. Ony si ale věří a díky svým přátelům prý svůj sen uskuteční.

„Mým cílem je vytvořit v domě kulturní stánek s bohatým celoročním programem, otevřeným nejen obyvatelům Měčína a okolí, ale i návštěvníkům z celé republiky,“ vypočítává své plány Braunová, která chce se Smutnou v Měčíně také žít.


Jenže ještě uplyne hodně vody, než z ruiny bude obyvatelný dům. Pokrok je ale znatelný. Dům má novou střechu, pracuje se na oknech a buduje se interiér.
„Obě říkaly, že to bude stát několik milionů korun. Ale opravdu tu hrozně dřou i ti jejich přátelé. Obec se jim snaží pomoct, jak to jen jde,“ říká jeden z místních, který doufá, že bývalá škola bude zase plná života, jako dřív. Dům sice patří Braunové, ale její přítelkyně Jitka Smutná do něj investuje všechny své peníze, včetně honorářů. Jenomže herečka už nehraje v seriálu Cesty domů, kde si měsíčně přišla na desítky tisíc korun a hraní v divadle a občas nějaká televize jí to nevynahradí. Její partnerka, spisovatelka nevydělává žádné závratné částky. Přitom v rekonstruovaném domě už zahučelo pěkných pár stovek tisíc. „Když se ale mají dva lidi rádi, jde všechno,“ říkají svorně obě partnerky, které jsou spolu přes deset let.

Smutná je přitom stále vdaná za kameramana Jaromíra Nekudu, ale žije s přítelkyní a jejími třemi už dospělými dětmi a svými dětmi. „Je to taková jedna velká rodina a funguje jim to. Hlavně, aby je ten barák nerozdělil,“ doufá jedna z hereckých kolegyň Jitky Smutné z Cest domů.



Autor:  hof

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.