Souboj Sanitek: Byl lepší pád letadla nebo zřícení kulturáku? HLASUJTE! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Souboj Sanitek: Byl lepší pád letadla nebo zřícení kulturáku? HLASUJTE!

Srovnání tragédie v Sanitce 1 a 2
Srovnání tragédie v Sanitce 1 a 2 (Foto Aha! – Daniel Černovský, archiv Jiřího Adamce)

Jestli jsou si první a druhá řada Sanitky v něčem podobné, tak v pojetí závěrečného dílu. Sanitka 1 končí obrovskou tragickou havárií letadla, Sanitka 2 výbuchem plynu v rockovém klubu se spoustou mrtvých. Závěr první řady ale působí přece jenom věrohodněji. Autoři seriálu se totiž nechali inspirovat skutečným leteckým neštěstím v pražském Suchdole v roce 1975.

Dodnes je na své dílo patřičně hrdý. Režisér Jiří Adamec (65) deníku Aha! prozradil řadu podrobností o natáčení posledního dílu své Sanitky.

Prý jste rozbili opravdové letadlo, je to pravda?
„Ano, koupili jsme vyřazené dopravní letadlo, to se rozřezalo na několik kusů a převezlo na místo. Pyrotechnici ty kusy ještě roztrhali, aby celá scéna vypadala důvěryhodně.“
 

Měli jste pro natáčení dost podkladů o skutečném pádu letadla?
„Spolupracovali jsme s tehdejší inspekcí letecké dopravy, od které jsme měli veškerou fotodokumentaci. Chtěli jsme, aby to bylo autentické, a to se nám podařilo. Troufám si říci, že od té doby u nás taková scéna nebyla natočena...“
 

Na fotkách z natáčení je muž bez nohy. Kde jste ho sehnal?
 „Kvůli autenticitě jsme si zajistili některé lidi ze svazu invalidů, kteří s námi spolupracovali.“

Kolik bylo potřeba do scény komparzistů?
 „Stovky, přesné číslo už si nepamatuji.“
 

A co helikoptéra, kdo vám ji půjčil?
„Ta byla, myslím, samotného ministra národní obrany.“ (směje se)
 

Kolik korun natáčení havárie letadla stálo?
 „Na tehdejší dobu to nebylo úplně levné! Celou tu scénu točili pouhé dva dny, čímž se natáčení zlevnilo.“

Anketa

Která scéna byla lepší?
Celkem 287 hlasujících

Druhou řadu Sanitky uzavírá výbuch plynu ve fiktivním rockovém klubu Černá díra. Režisér Filip Renč (48) ji se svým štábem natáčel loni v červnu v bývalém kině v Milovicích, do kterého se dříve chodili bavit ruští okupanti.

„Je to největší událost z celého seriálu, co se týče techniky a realizace. Nasazení štábu a věrohodnost byly maximální,“ řekl režisér Renč. Na place mu mimo jiné asistoval ředitel pražské záchranky Zdeněk Schwarz (50). Přítomnost skutečného lékaře Renč vyžadoval. Vše s ním totiž do detailů konzultoval.


Celkem seriálová exploze pohřbila v klubu 160 lidí, tolik bylo komparzistů. „Leželi jsme na zemi v klubu zavalení pod sutí. Vyprošťovali nás hasiči a záchranka. Někteří mí kamarádi zemřeli, jiní byli zranění,“ vzpomíná jeden z nich – Jan Hájek. Komparzistům aplikovali na tělo a obličej umělou krev. „Bylo to nepříjemné,“ shodla se většina z nich.



Autor:  lbp

Přečtěte si
pasadena
4. 12. 2013 • 14:51

Nesouhlasím s názory pode mnou.Jak první,tak druhá Sanitka byla skvělá.Jsou to oba výborní režiséři,jen bohužel pan Adamec co teď plodí v Cestách domů....na to nedá dívat,to mě hanba fackuje za něj

pilif.99
4. 12. 2013 • 08:05

"Stará" Sanitka byla jednoznačně lepší. Tahle nová byla jen plytkým odvarem, scénář byl více méně okopírován a pouze upraven do dnešní doby, herecké výkony většiny byly průměrné, některé ( Havlová, Hanzlík, Bohdalová....) podprůměrné. A ze záchranářů udělali naprosté blbce.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.