Luděk Sobota o smrti Pavla Bobka: Už nemohl ani mluvit! Byl jedním z posledních, kdo ho viděl... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Luděk Sobota o smrti Pavla Bobka: Už nemohl ani mluvit! Byl jedním z posledních, kdo ho viděl...

Na Pavla Bobka vzpomíná herec Luděk Sobota.
Na Pavla Bobka vzpomíná herec Luděk Sobota. (Foto Aha! – Karel Kopáč, Alexandr Malachovský, Roman Souček, Pavel Machan, Marek Pátek)

Písničku Veď mě dál, cesto má už můžeme poslouchat jenom z rádia nebo cédéčka. Z úst Pavla Bobka (†76) ji už nikdy neuslyšíme. Hvězda české country vydechla naposledy včera dopoledne po vleklém a těžkém boji s nemocemi. Zpěvák zdravotním problémům vzdoroval statečně, operaci zlomené nohy v krčku už ale nepřežil. Tři dny před smrtí ho na ARO pražské Nemocnice pod Petřínem přišel povzbudit kamarád Luděk Sobota (70). Kromě rodiny je tak úplně posledním, kdo Bobka viděl živého!

„Je to hodně smutný, ale já už o víkendu, když jsem za Pavlem byl, věděl, že tohle dopadne špatně. Žil už jenom díky hadičkám a přístrojům,“ řekl deníku Aha! Sobota. „Když si ale uvědomím, co Pavla všechno trápilo, je zázrak, že tak dlouho vydržel,“ dodal. Bobek byl po těžké operaci srdce, měl bércové vředy, neudržel rovnováhu a přepadával na stranu, nedávno prodělal zápal plic. „Pak byl asi čtrnáct dnů doma, ztratil rovnováhu, spadl a zlomil si nohu v krčku. Operace sice dopadla dobře, probudil se i z umělého spánku, organismus už ale začal celkově selhávat. Pavel znovu dostal zápal plic a byl konec,“ sděloval smutně Sobota.


Sobota je rád, že svého kamaráda před pár dny navštívil. „Strašně bych si to teď vyčítal. Myslím, že ho moje návštěva alespoň na chvilku vzpružila. Protože, chudák, už nemohl ani moc mluvit, snažil jsem se mu vyprávět humorný historky, které jsme spolu zažili,“ sděloval Sobota. Nejvíc prý Bobek reagoval na to, jak zapomněli kamaráda muzikanta na silnici. „Pavel řídil, já seděl vedle něho a vzadu Korbelík. Vraceli jsme se ze zájezdu, zastavili, šli čurat a nevšimli si, že kamarád nenasedl, a ujeli mu. Až asi po 60 kilometrech jsme přišli na to, že ho vzadu nemáme,“ vzpomínal u Bobkova lůžka.
„Pavel miloval víno, ale doktoři mu ho zakázali, tak jsem mu přinesl alespoň plzničku. Už si ale nedal,“ povzdechl si Sobota, kterému s Bobkem odešel jeden z nejlepších kamarádů. Herec se s ním dokonce i o všem radil. „Když jsem si chtěl vzít svoji současnou ženu Adinu, ptal jsem se ho na názor. Schválil mi ji a udělal dobře,“ sdělil ještě Sobota. „Pavle, ať je ti tam nahoře dobře a čekej! Já za tebou přijdu.“



Přečtěte si
denia
22. 11. 2013 • 15:55

to amplituda : tohle je hodně ubožácké vyjádření

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.