10 let od smrti Jiřího Brabce (†63): "Nebyla to sebevražda!" tvrdí Naďa Urbánková | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

10 let od smrti Jiřího Brabce (†63): "Nebyla to sebevražda!" tvrdí Naďa Urbánková

Naďa Urbánková pochybuje, že Jiří Brabec spáchal sebevraždu.
Naďa Urbánková pochybuje, že Jiří Brabec spáchal sebevraždu. (Koláž Ahaonline.cz)

Ta zpráva, která před deseti lety obletěla všechna česká média, šokovala širokou veřejnost. Hvězda české country Jiří Brabec (†63) se zastřelil… Nikdo nechápal proč. Vždyť byl rok šťastně ženatý se zpěvačkou Šárkou Rezkovou (44), měli spolu čtyřměsíčního krásného chlapečka Dominika, všechno se navenek zdálo tak idylické… Co se tenkrát vlastně stalo? A co hudebníka vedlo k tak hrůznému činu?

Svou smrt plánoval

Že je něco špatně, začala Brabcova manželka Šárka tušit už pár měsíců po svatbě. Její milovaný muž se začal chovat divně, uzavíral se do sebe, moc se nebavil, neprojevoval žádnou radost. Bylo na něm patrné, že má nějaké problémy. Přišlo jí divné, že trhá složenky místo toho, aby je zaplatil. „Když jsem se ho zeptala, řekl, že se nic neděje,“ zavzpomínala Šárka. On už měl ale v hlavě zřejmě plán, jak svůj život »zabalí«. „Chtěl, abych je s Dominíčkem spolu fotila co nejčastěji. Asi už přemýšlel o sebevraždě,“ dodává manželka.

Aniž by jí něco řekl, jednoho dne se sbalil a odjel neznámo kam. „Když jsem mu zavolala, byl divný. Ptala jsem se, co mu je, a on odpověděl, že jsou věci, které žena vědět nemá,“ popsala. To bylo naposledy, co s ním mluvila. Od té chvíle měl mobil vypnutý. Když ani večer nepřišel domů, obvolala všechny, zalarmovala policii. Druhý den byl nalezen s prostřelenou hlavou v pronajaté chatě na Českobudějovicku, kde se zastřelil svou legálně drženou zbraní. Bezvládné tělo tam našli majitelé stavení.

Naďa Urbánková (74): Pochybuji, že by se zabil!
„Jirka nikdy nebyl srab, proto nevěřím, že spáchal sebevraždu. Prostě mi to k němu nesedí a myslím si, že to bylo zřejmě nějak jinak,“ uvedla Naďa, která patřila mezi jeho nejbližší kamarádky.

Vypůjčil si miliony

Krutá pravda brzy vyšla najevo. Život si vzal proto, že nasekal obří dluhy, které nebyl schopen splatit, a údajně po něm šli vymahači a vydírali ho. „Lhal mi, jak jsem později zjistila. Měl dluhy už odedávna. Půjčoval si celý život. Dodneška se neví pořádně, jak všechny ty dluhy nadělal. Bohužel mi to nikdo před svatbou neřekl, takže jsem žila v nevědomosti,“ smutně vzpomíná Rezková. Až později se dozvěděla, že u jeho bývalé manželky byla exekuce, zabavili jim barák i auto.
„Známí mi také naznačili, že snad měl být bílým koněm, že někomu naletěl,“ uvedla. Ještě ani nestačila sundat černé šaty a už jí začaly chodit výhružné dopisy, vymahači zvonili u jejich dveří. Sesypali se na ni věřitelé, od kterých si její Jiří napůjčoval miliony. „Jednu dobu po jeho smrti jsem dokonce měla ochranku,“ popsala těžké životní okamžiky. „Mám mu za zlé, že mě v tom nechal tak vymáchat, i když se mě třeba svou smrtí snažil ochránit… Nejvíce mi vadí, že si mě za těchto okolností vzal. Přijde mi nečestný, že mi o těch strašných dluzích neřekl,“ dodala.

Nebylo ani na pohřeb

Přestože o sebevraždě hovořil často, nikdo jeho slova nebral příliš vážně. „Říkala jsem mu z legrace, až to uděláš, doufám, že mi tu necháš nějaké peníze. A on mi sliboval, že do začátku tu budu mít dost. Jenže když zemřel, nestačila jsem se divit. Naštěstí při dědickém řízení uznali, že jsem s ním byla krátce a nemůžu za jeho dávné dluhy. Poplatila jsem něco, o čem jsem věděla, že to byly tisícové částky, a zůstala bez peněz,“ prozradila Rezková. Situace byla tak kritická, že nebylo ani na pohřeb. Pomohli ji přátelé, například Karel Černoch (†64), který uspořádal sbírku, aby byla možnost se s hudebníkem důstojně rozloučit.

Chtěla skočit z okna

První roky po jeho smrti byly kruté. Šárka potřebovala především stabilní práci, která bohužel nebyla k mání. Pochopila, že Brabec nebyl mezi svými kolegy zrovna oblíbený. V té době se prý styděla za dluhy tak, že nechodila nakupovat do samoobsluhy, aby lidé nevěděli, co nakupuje. „V noci jsem sedávala u okna a přemýšlela o tom, jaké by to bylo z něj skočit,“ shrnula své tehdejší pocity.  Jednou už dokonce začala psát závěť. Přemýšlel, jak to zařídit, aby její tři kluci (z prvního manželství měla už dva syny), neskončili v dětských domovech. Pak k ní přišel malý Dominik, začal s ní cloumat a volat mami, mami. To ji vrátilo do reality.



Přečtěte si
egyptanka
24. 3. 2014 • 06:38

denia
8. 1. 2014 • 12:57

Copak,copak,Naděnka potřebuje na sebe upozornit? Tak ať napíše jak ona přebrala Urbánka dívce,která s ním měla malé dítě a ta spáchala sebevraždu.Holčička přišla o mámu,a téhle Nadě to bylo fuk.A t

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.