Děsivé tajemství Karla Svobody - Jeho vila je prokletá! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Děsivé tajemství Karla Svobody - Jeho vila je prokletá!

Luxusní vila Karla Svobody v Jevanech je asi opravdu prokletá.
Luxusní vila Karla Svobody v Jevanech je asi opravdu prokletá. (Aha! – Martin Pekárek)

JEVANY – Kdyby domy mohly vyprávět, překrásná vila Karla Svobody (†68) v Jevanech u Prahy by mluvila jen o smutku, pláči, utrpení a smrti. „Je to tu jako vyhlazovací tábor,“ měl dokonce prohlásit poválečný vlastník vily, psychiatr Vladimír Vondráček.

  • Jedovatý radon a geopatogenní zóny
  • Většina obyvatel domu tragicky zemřela

Poslední krvavou oběť vydala vila v neděli, kdy se u ní zastřelil »český Mozart« Karel Svoboda…

Zdi usedlosti, která patří Karlu Svobodovi od 70. let, kdy ho do Jevan přivedl kamarád a pozdější soused Ladislav Štaidl, v sobě skrývají již tři čtvrtě století tíživé tragédie.

Nejprve zde v roce 1946 zemřela na rakovinu první majitelka, spisovatelka Gabriela Preissová, autorka slavných dramat Gazdina roba a Její pastorkyňa. V roce 1993 na stejném místě a na stejnou nemoc zemřela i první manželka Karla Svobody Hana. Během krátké doby pak ztratil skladatel i maminku a tchyni. Na rakovinu zemřel i jeho mladší bratr. Pomocnice Svobodových Pavlína zase onemocněla rakovinou ženských pohlavních orgánů.

A celá republika si dodnes pamatuje smutný příběh, kdy před šesti lety manželé Svobodovi pohřbili svou čtyřletou dcerku Kláru, která trpěla leukémií. I ona vyrůstala v luxusní vile v Jevanech. To ale zdaleka není vše, co má tajemné obydlí hudebního skladatele »na svědomí«!

Místo, kde obydlí Svobodových stojí, je zamořeno radonem. Navíc ještě relativně donedávna jevanští občané pili vodu z místních rybníků, která obsahuje spoustu železa. A do třetice podle senzibila a astrologa Vratislava Jana Žižky vede k domu Svobodových geopatogenní zóna! „Tyto zóny mají stoprocentní vliv na vznik nádorových onemocnění. Výrazně ovlivňují také průběh nemoci,“ tvrdil již za bývalého režimu senzibil Žižka.

I to může být příčinou, proč tohle zakleté místo přináší jednu tragédii za druhou. Na rakovinu zde zemřel i Svobodův pes Gun a soused hitmakera Petr Gruber onemocněl stejně jako malá Klára leukémií. Výčet nemocí známých a sousedů skladatele je ale ještě mnohem delší.

Sám Karel Svoboda, který si před svým honosným obydlím vzal v neděli život, svou secesní vilu i samotné Jevany obdivoval. Nikdy však novinářům nepřiznal, že zvlášť v zimě je tu lidem úzko. „Jsme v dolině, obklopeni rybníky, takže je tu až o čtyři stupně méně než jinde. Dělají se tu mlhy a vůbec je tu neutěšeně. Na lidi Jevany v tomhle ročním období působí strašně depresivně. Zvlášť když tu tráví čas sami, tak jako před sebevraždou skladatel Svoboda,“ připomíná jeden ze starousedlíků.

Pochmurné prostředí Jevan mohlo Svobodovy deprese jen prohloubit a dohnat jej k činu, kvůli němuž teď trpí jeho druhá žena Vendula (34) i téměř dvouletý syn Jakub…

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.