Důchody umělců jsou pod hranicí důstojnosti, tvrdí prezident Herecké asociace Jiří Hromada! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Důchody umělců jsou pod hranicí důstojnosti, tvrdí prezident Herecké asociace Jiří Hromada!

Stanislav Fišer
Stanislav Fišer (Petr Merta / Blesk)

O živoření herců v menších městech dobře ví prezident Herecké asociace Jiří Hromada (50). „Ono je vidět na pražské hvězdy, které mají hodně pracovních příležitostí. Ale kolegové na oblastech mají platy 20 000 hrubého, tak si každý snadno spočítá, kolik asi dostanou. Jejich důchody jsou pak pod hranicí lidské důstojnosti“ říká rozhořčeně.

Hodně zla okolo hereckých penzí napáchala v 80. a 90. letech zkreslená informace, že si umělci nemusí platit sociální pojištění. Kdo uvěřil, splakal nad výdělkem!


„Taky musíme rozlišit, kde herec žije. V Praze je spousta pracovních příležitostí. Vedle divadla má herec možnost dabingu, reklam a například natáčení seriálů. To je požehnání. Když si hodně vydělá a platí si pojištění, dostane i slušný důchod,“ tvrdí Hromada. "Ale vemte si divadlo na oblasti, kde lidé berou 20 000 korun hrubého a nemohou si nikde přilepšit. Navíc se kvůli úsporám ztenčují soubory, takže všichni pořád hrají, jezdí na zájezdy a nemají ani čas si případně něco hledat,“ líčí krušnou situaci Hromada.
Prezident HA také připomíná, že někteří herci nemají vitalitu Jiřiny Bohdalové (82) nebo Květy Fialové (84). „Už třeba nemohou na jeviště ani před kameru. Pak je čeká živoření,“ zlobí se Hromada.

Ferbasová se doprošovala důchodu 2 roky
Prvorepubliková hvězda Věra Ferbasová (†63) musela o penzi doslova žebrat. Herečka, kterou diváci pamatují hlavně z její poslední filmové role tetičky z komedie Jáchyme, hoď ho do stroje!, živořila. Po válce jako politicky zcela nepolíbená vstoupila do strany národně sociální a rozpoutala tím nad sebou peklo. „Zkonfiskovali jim majetek, manžela zavřeli na čtyřiroky,“ vzpomíná na poslední setkání s herečkou Ondřej Suchý (68). Ferbasová přišla o vilu v Ládví po kolegyni Růženě Naskové (†75). „Dva roky žádala o vyměření důchodu,“ prozradil Suchý. Pak dostala Ferbasová úplnou almužnu, která jí nedovolila důstojně dožít. Zemřela předčasně v garsonce na sídlišti. Tři dny trvalo, než sousedé zjistili, že nevychází ven.

Autor:  hoh,mir

Přečtěte si
najka
6. 1. 2016 • 12:11

Hm, a která prodavačka, či uklizečka má 20 tis. hrubého??? Ať se rekvalifikují a jdou dělat něco jinýho! Já, ze svého důchodu, si moc kultury a dovolených dopřát nemohu!!!

valesovavera
27. 1. 2015 • 19:26

Co by říkali na důchod 8600 kč ted po přidání po 45 letech ve školství jako učitelka.

monsegur
12. 11. 2013 • 19:33

Tak pod hranicí důstojnosti??? Hmmmm..... A jak by pan umělecký prezident ohodnotil důchody běžných lidí, kteří si o "uměleckých" důchodech můžou nechat leda zdát?

stekavypes
11. 11. 2013 • 15:17

Ty seš ale HOVADO.Tebe měli vychcat do kopřiv

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.