Důchody slavných: Proč bere Slováček 17 000 Kč a Šulcová ani ne polovinu? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Důchody slavných: Proč bere Slováček 17 000 Kč a Šulcová ani ne polovinu?

Proč má Slováček větší důchod než Šulcová,
Proč má Slováček větší důchod než Šulcová, (Foto Aha! – Roman Souček, Jan Tůma)

Proč má prezidentem vyznamenaný saxofonista Felix Slováček (70) důchod 17 000 korun? A proč hvězda komedie století Jana Šulcová (66) pobírá »jen« 8 200 korun? Za vším vězí sociální pojištění!

Každý si platí sociální pojištění, od jehož výše se potom odvíjí výpočet pozdějšího důchodu. Kdo skrblí sám na sobě, nemůže se potom divit. A Felix rozhodně neskrblil!

Platil jako fabrika
Nejdříve za něho daně platili zaměstnavatelé, tedy Armádní umělecký soubor Víta Nejedlého později Hudební divadlo Karlín. A když hrál v Orchestru Ladislava Štaidla, který přes 30 let doprovázel Karla Gotta, tak to byl Prakokoncert a Ochranný svaz výkonných umělců. Potom si Felix založil vlastní firmu Music Model Trust, za kterou odvádí daně. A je také na volné noze.


„Státu skutečně odvádím šílené daně,“ řekl deníku Aha! Felix s tím, že z důchodu by ale stejně nevyžil. „Zaplatil bych plyn a elektriku, toť vše. Kdybych nepracoval, musel bych opustit vilu, nemít auta, nejíst a chodit nahý. A manželka by nedostala ani dárek pod stromeček,“ prohlásil Felix, který podle svých slov odvedl za svůj život státu na daních tolik, jako dobře prosperující továrna.

Neplatila si sociální!

Herečka Jana Šulcová si za nízký důchod může sama. Zaprvé do něho odešla předčasně ze zdravotních důvodů, zadruhé si v roce 1992 přestala platit sociální pojištění. „Poradce mi řekl, že ho platit nemusím, tak jsem ho neplatila. Už mi neřekl, že je dobré ho platit, protože to jde na důchod,“ vysvětlila Aha! herečka. V té době prý věděla jen to, že složenka je zelená. Všechno za ni řešil manžel Oldřich Vízner (66). Po rozvodu byla na vše sama, ve špatném psychickém rozpoložení, a tak prý prostě nepřemýšlela. „No jo, tak to bylo. Teď z toho důchodu nezaplatím ani polovinu složenek. Musím se pěkně otáčet a brát kšefty,“ přiznala Šulcová.


Nepřispívali, mají málo
Vydělávali slušné peníze, ale na stará kolena berou jen směšně nízké důchody. Jak je to možné? Umělci totiž za sebe v některých obdobích nemuseli platit důchodové pojištění. Teď se jim to ale vrací. Český důchodový systém je totiž postavený na solidaritě. A pokud tedy někdo do solidárního důchodového systému nepříspíval, nemůže z něj čerpat. „Bez výjimky platí, že výše důchodu je závislá především na celkově získané době pojištění a na výši dosahovaných příjmů,“ říká mluvčí České správy sociálního zabezpečení Jana Buraňová.

Dobu pojištění přitom člověk získá tak, že za sebe platí důchodové pojištění. A právě to dříve umělci nemuseli, konkrétně v období od 1.5. 1990 do 31. 12. 2008. A jen málokdo si platil pojištění dobrovolně s vidinou budoucího důchodu. „V praxi to znamenalo, že prohlásili, že se v jejich případě jedná o soustavnou činnost a platili si důchodové pojištění,“ dodává Buraňová. Doba delší neúčasti na důchodovém pojištění se pak podle ní umělcům negativně podepsala právě na současné výši důchodu.





Přečtěte si
illis
20. 1. 2015 • 19:03

Tak Felix by z důchodu nevyžil, chudák . A co mají říkat lidé, kteří mají o mnohem nižší důchod a přitom pracovali celý život. Ne každý měl příjmy jako Slováček, ne každý má možnost dostávat honoráře jako Slováček, víme všichni, jak vysoce nadhodnocené jsou honoráře v showbiznisu.

frannes
26. 1. 2014 • 15:09

Jen malá připomínka,většina herců má kombinaci příjmů,pokud jsou přímo zaměstnáni v nějakém divadle,pak hostování, záskoky, dabing, role ve filmu,reklamě,poplatky za odvysílané pořady,besedy,TV pořady atd.Musí si ve svém zájmu hlídat smlouvy a doklady o platbách a vše přihlašovat do systému sociálního pojištěníJá bych nyní s dovolením odběhl od herců k ostatním,mnoho lidí v mladším věku si neuvědomuje,že průběžný důchodový systém je založen na mezigenerační solidaritě,pracuji,z mých daní jsou placeni naši otcové (dědové).Vedou bezstarostný život,cestují po světě,někde třeba i načerno pracují a placení sociálního pojištění jim nic neříká,jednou za mnoho let se dozvědí ,že nemají roky na nárok o důchod a výše důchodu bude na spodní hranici.Mám taky za to ,že by měl stát si hlídat tyto případy a upozorňovat dotyčné (rodiče) na podobném principu jako dokáže být dotěrná jiná instituce ohledně pojišění povinného ručení.K tomu by každý měl být schopen doložit zdroj příjmů (Ne tu původní příživu) pokud nepracuje,nestuduje,dejme tomu od 18 ti let,sociální dávky vázat na vykonávání veřejných prací a snahu o nalezení zaměstnání(potvrzení poptávek,ůčasti na konkursech s výsledky s potvrzením).Dokonce by mohl existovat celostátní informační Web kde by každý pro svoji osobu po zadání osobního Pinu (něco jako neveřejné RČ) se mohl podívat na svoji pracovní minulost včas řešit když něco chybí,mnnozí jsou dnes zoufalí a dohánějí data z dávno zaniklých firem,práce načerno v šedé ekonomice je nedohledatelná,rovněž tak tuzéry,zjevné nebo skryté úplatky apod..

pelagie
26. 1. 2014 • 13:15

Tak to jistě podnikáte , nevím tedy v čem , ale je vám přáno...i když nevím proč to píšete

pelagie
26. 1. 2014 • 13:13

Stále mě udivuje, že někteří tzv.umělci hořekují nad svými důchody a ohrazují se, že nevěděli že by si měli platit sociální pojištění .Promiňte, ale každý normální pracující člověk i za komunistů věděl, že tato suma je součástí daně z výdělku. Na druhé straně si vydělané peníze dávali do kapes bez zdanění tak ať se pal nediví, že mají nízké důchody.

jakoja
8. 11. 2013 • 11:48

No jestli sociální pojištění neplatila, tak to má ten důchod teda dost vysoký!

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.