Dceru Čepka vychovával Rytíř: Od táty jsem utekla jako holka! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Dceru Čepka vychovával Rytíř: Od táty jsem utekla jako holka!

Čepkova dcera
Čepkova dcera (Foto Aha! – Martin Hurda, Martin Pekárek, ara)

V Kostele svatého Cyrila a Metoděje v pražském Karlíně se včera sloužila zádušní mše za zesnulého textaře Zdeňka Rytíře (†69), kterou uspořádala vdova Helena Rytířová( 62). Nechyběla tam ani dcera Petra, kterou textař vychovával a kterou má Rytířová z prvního manželství s legendárním hercem Petrem Čepkem (†54). Výtvarnici a počítačovou grafičku Petru Čepkovou (41) jsme požádali o rozhovor.

Zpočátku byla Petra zdrženlivá, potom ale poprvé promluvila o herecké legendě Čepkovi. Svěřila se i s tím, jak s mámou od táty utíkaly.

Petro, kolik let vám bylo, když jste s mámou odešly od táty?
„Čtyři roky. A na ten poslední den, když jsme odešly, si pamatuju naprosto přesně.“

Jak to?
„Táta s mámou se pohádali a máma prohlásila, že okamžitě odcházíme, že se stěhujeme.“

Co na to váš otec?
„Táta jí říkal, že přece bylo domluveno, že s ním půjdu do zoo. Jenže já šla s mámou, protože jsem vždycky dělala spíš to, co chtěla ona. I proto, že táta pracoval a máma byla pořád se mnou.“

A kam jste s mámou od táty utekly? Ke Zdeňku Rytířovi?
„To ne. Zdendu sice máma už měla, ale odešli jsme k babičce a tak nějak pendlovaly.“

Od Čepka k Rytířovi
Jak se stalo, že manželka Petra Čepka začala žít se Zdeňkem Rytířem? Na to odpověděla sama Helena Rytířová. „Poprvé jsme se Zdendou viděli v roce 1972 v Činoherním klubu, kde oba naši partneři pracovali. Já byla manželkou Petra Čepka a v pokročilém stadiu těhotenství, čekala jsem Petru, Zdendova žena Evelyna Steimarová byla těsně před porodem, čekala Vendulku. Nikdy nezapomenu na ten první pohled vzájemného obdivu. Povídali jsme si často v zákulisí, zatímco naši partneři byli na jevišti, a pak jsme si povídali ještě dalších 40 let. Ale cesta ke společnému životu byla trnitá a trvala několik let,“ svěřila deníku Aha! Rytířová.
Petr Čepek
V roce 1958 byl přijat na DAMU, mezi jeho spolužáky patřili Ladislav Mrkvička, Josef Abrhám či Jiří Krampol. V roce 1965 se stal členem Činoherního klubu, kde působil až do své smrti, podílel se zde na vzniku mnoha slavných představení (Mandragora, Zločin a trest, Revizor). V létě 1989 podepsal petici Několik vět, v listopadu téhož roku se podílel na zrodu Občanského fóra. Učil herectví na DAMU, v roce 1994 mu byl udělen in memoriam Český lev za dvojroli ve Švankmajerově filmu Lekce Faust. Zemřel 20. září 1994 na rakovinu plic.



Přečtěte si
pettrr
24. 10. 2013 • 23:19

Existuje i přírodní zabiják rakoviny, viz odkaz www.folaxan.com

nyxx
19. 10. 2013 • 11:48

Bavíme se o politické morálce, proč od něj žena utekla nevím, drby z bulváru neberu jako platnou minci a všechno má svůj rub a líc.

ivoadler
19. 10. 2013 • 11:26

Morálně na tom byl tak dobře, že od něj žena s dcerou utekly.

nyxx
18. 10. 2013 • 17:27

Zrovna Čepek měl rád komunisty jako vosinu kdesi a morálně na tom byl určitě dobře.Zase jeden rejpal bez poskvrnky, co?

juanab
18. 10. 2013 • 14:26

Ovšem parohy nasadila jeho žena jemu, nikoli on jí. A že on byl dobrý, obsazovaný herec a ona nic moc herečka bez velkých rolí... no tak co s tím, prostě on pracoval a ona byla doma s dítětem. Jak se zdá, když doma nebyl, nenudila se

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.