Pronikli jsme na Natáčení Bony a klid 2: Vekslák Skamene chce vydělávat na povodních! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Pronikli jsme na Natáčení Bony a klid 2: Vekslák Skamene chce vydělávat na povodních!

O 25 let později je Bíny bez peněz a o takovém autě si může nechat jen zdát.
O 25 let později je Bíny bez peněz a o takovém autě si může nechat jen zdát. (Foto herminapress.cz, ara)

Plísňové mrkváče, tuzexy a temné pasáže s veksláky. Tak to je hudba minulosti. Herec Roman Skamene (59) přesto točí pokračování kultovního filmu Bony a klid. Jeho vekslákovi se ale v době kapitalismu nedaří a je na dně!

„V jedničce jsem byl vyzívanej vekslák s penězi. Teď jsem na tom opravdu špatně a kamarádi mi musí pomoct,“ přiznává Skamene. A co po 25 letech dělá jeho partička veksláků? Z vězení se dostali díky amnestii na začátku 90. let. Svět kšeftů s valutami a tuzexovými bony je sice dávno pryč, ale způsobů, jak vydělat »rychlý prachy«, je pořád dost. „Době se samozřejmě musíme přizpůsobit. Prachy se dají vydělávat na dotacích Evropské unie, nebo třeba z peněz určené na povodně,“ prozrazuje Skamene.
Během natáčení není nouze o opravdu luxusní vozy a nádherné ženy. Mezi herečkami si střihne roli i letošní Česká Miss Gabriela Kratochvílová (23).

Stejný film, stejný režisér
Když Vít Olmer (71) natočil v roce 1987 hořkou baladu Bony a klid, která se málem kvůli nelibosti totalitní vrchnosti nedostala k divákům, ani nedoufal, že by se kdy dočkal pokračování. „Být na prvním natáčecím dni je tak neuvěřitelný pocit, že si to ani nechci připouštět,“ přiznal autor scénáře a režisér Olmer, který chce dát pokračování filmu i komediální nádech. „Usiloval jsem o to dlouho,“ přiznal.
Trhák roku 1987
Film Bony a klid popudil totalitní vrchnost, ale když film šéfové podsvětí pustili načerno do oběhu na VHS a film začal vydělávat, cenzura povolila distribuci do kin. Radek John napsal scénář podle skutečných příběhů pražského podsvětí, a snímek tak působil mimořádně autenticky. A protože byl hlad po kontroverzních tématech, stal se film hitem!

Co byly bony?
Vekslování bylo v socialismu trpěným nešvarem a jedním ze stínů socialistického zřízení. Lidé si kupovali od veksláků bony, nebo-li tuzexové poukázky do obchodů s jinak nedostupným západním zbožím. Byl to kriminální čin, ale přivíraly se nad tím oči.

Více o Romanovi Skamene a jeho válce s Ivanem Jonákem čtěte v Nedělním Aha!



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.