Fenomenální Zdeněk Rytíř: Proč nesnášel Petra Jandu? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Fenomenální Zdeněk Rytíř: Proč nesnášel Petra Jandu?

Zdeněk Rytíř patřil ke slavné generaci textařů Divadla Rokoko: Kopta, Fischer, Krečmar, Vrba…
Zdeněk Rytíř patřil ke slavné generaci textařů Divadla Rokoko: Kopta, Fischer, Krečmar, Vrba… (koláž Ahaonline.cz)

Na začátku byla rivalita, nevraživost, uražená ješitnost. Na konci kamarádství, láskyplné smíření. Ti dva se nejdřív neměli rádi. Zdeněk Rytíř (†69), fenomenální textař, který v noci z úterý na středu podlehl infarktu, a Petr Janda (71), kytarista a kapelník Olympiku.

Janda v začátcích kariéry Rytíře ignoroval a on mu to dlouho nemohl zapomenout. „Oni mě nejdřív vůbec nechtěli. Já toho Jandu neměl rád,“ postěžoval si jednou Zdeněk Rytíř. „Nebrali mě. Janda tvrdil, že jim skládá Chrastina, že jsou jako Beatles, že si vystačí sami.“
To samozřejmě textaře písní elity české populární hudby užíralo. Byl úspěšný muzikant, hrál na basovou kytaru v předních kapelách (Mefisto, v Divadle Rokoko, aj.), už skládal hity, byl rozeným básníkem! „Janda měl obrovské charisma. Byl můj idol od dětství. Kdybych víc cvičil na kytaru, mohl jsem být jako on,“ vyznal se Rytíř. Uznával ho snad nejvíc ze všech. Jak dokázal poskládat a vést kapelu a sázet šlágr za šlágrem.


Byl jako holčička
Jenže Jandovi nevonělo, že Rytíř byl lvem salonů. Uměl to se ženami jako málokdo, byl hvězda pražské kavárenské smetánky. „Když on psal moc pro ženský. My chtěli bigbítový texty,“ brání se muzikant. „No aby ne, když mě vychovávala babička s tetičkou. Mluvil jsem o sobě ještě v pěti letech v ženském rodě,“ přiznal se smíchem kdysi Rytíř. Byla to ale jeho deviza, byl senzitivní, rozuměl ženám a uměl i svým veršům vdechnout citlivou duši.
Dynamit napsal omylem
Nakonec se dali dohromady. Olympic se chtěl přiblížit právě dívkám a ženám. Navíc Rytíř otextoval Dynamit, což byl hit, který vznikl úplnou náhodou. „Dal jsem mu na pásce čtyři písničky k otextování a on mi přinesl pět textů. Až po chvíli jsem pochopil, že napsal slova i k mému rozehrávání na začátku pásky. A to byl Dynamit,“ popsal Janda. „Přitom já to chtěl vyhodit, zůstalo to tam omylem.“
Nakonec se ti dva měli rádi, když Zdeněk Rytíř skládal pro Olympic Okno mé lásky, přivedl ho Janda pod skutečné okno jeho dávné lásky. Dlouho si tam povídali a on pak vysekl parádní text.
Na konci mu řekl: 
Mám tě rád…
Pár dní před smrtí ještě zavolal Rytíř Jandovi. „Nebylo mu moc rozumět, nejdřív jsem ho v telefonu ani nepoznal. A pak jen hlesnul, mám tě rád. A zavěsil. To jsem ho slyšel naposledy,“ svěřil se se slzami v očích Petr Janda.



Autor:  mich

Přečtěte si
pohadkamaje
6. 10. 2013 • 16:18

Nejvíc se chlastá a fetuje na venkově, kamaráde.

winterfreshka
6. 10. 2013 • 16:16

Hyenismus a hnus-ještě nevychladnul a nebyl pohřeb a už se tahá špína a spekuluje

lillyli
6. 10. 2013 • 15:40

Všichni pochopili, že nemá cenu si plivat do vlastního hnízda. Mimochodem ...mimořádně se prý pařilo u Zagorový..ať už byla v té době s kýmkoliv. Ale samozřejmě..její manželé byli..a jsou..homosexuálové, tak o to to bylo pikantnější. A o ní se říká, že měla dvojitou šanci na rande.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.