Film Pod jezevčí skálou: Proč komunisti chtěli zakázat hajného Straku? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Film Pod jezevčí skálou: Proč komunisti chtěli zakázat hajného Straku?

Z filmu Pod Jezevčí skálou
Z filmu Pod Jezevčí skálou

Ušaté torpédo. Tak říkávali Tomáši Holému (†21) jeho spolužáci. Přestože už měl za sebou několik filmů a byl velkou hvězdou, ve škole se mu smáli. Obrat nastal, až když se na obrazovky dostal snímek Pod jezevčí skálou (1978). Čím si najednou získal na svou stranu své kamarády?

Sláva mu do hlavy nestoupla

Byl to jeho šestý film. Už když se psal scénář, bylo jasné, kdo malého Vencu bude hrát. „Psali jsme to přímo na něj,“ přiznal jeden z autorů námětu Karel Urbánek (83). Ačkoliv už patřil mezi špičku a kam se hnul, tam ho doprovázelo doslova davové šílenství, zůstal skromný. „Žádné hvězdné manýry neměl, byl naprosto poslušnej. Byl schopen si povídat s kýmkoliv, na place byl vždycky absolutně připravený,“ zavzpomínal na Tomáše vedoucí produkce Jiří Beránek. „Občas to natáčení bylo dost náročné, ale on si nikdy nestěžoval, nepřišel, že by byl utahanej. Nedělal to kvůli penězům a slávě, byla to pro něj zábava,“ dodal.

Konečně už nebyl ušatým torpédem

Po celou dobu s ním byl jeho dědeček. Aby nezameškal ve škole, štáb mu najal učitelku, která se mu po večerech věnovala. A občas mu s úkoly pomáhal i Gustáv Valach (†81), ano jeho filmový dědeček. „Měli spolu moc hezký vztah. I to se podepsalo na celkové atmosféře,“ uvedl Beránek.

Výsledek stál opravdu za to. Když se film dostal do kin, i Tomášovi spolužáci jeho výkon konečně ocenili. Teprve teď u nich stoupl v ceně. „Od té doby už na mě ušaté torpédo nikdo nezavolal,“ svěřil se s úsměvem Holý.

Boj o Straku

Zatímco o jeho obsazení nikdo nepochyboval, o tom, kdo ztvární jeho dědu, tedy hajného Straku se strhl velký boj. „Dokázal jsem si představit, že by to byl český herec. Byla jich tu spousta, která by to skvěle zahrála,“ pokrčil rameny autor scénáře Urbánek. Roli nakonec získal do té doby nepříliš známý slovenský herec Gustáv Valach. Však o něj také s komunisty svedl režisér tuhý boj. Nakonec si ho ale prosadil.

Byl to jeho první film od roku 1968, kdy se dostal na černou listinu a nesměl hrát. „Byl katolík a ani v době hluboké totality se netajil svým náboženským přesvědčením. Z tohoto důvodu odmítl hrát kontroverzní postavu papeže ve hře Zástupce. Po dobu svého zákazu se živil jako dělník, pracoval jako bagrista,“ prozradil režisér Václav Gajer (†64).

Jan Pohan (82) – hajný Antoš: Hrál jsem vlastně doma...
„Na Kvildě, kde se natáčelo, jsem měl chalupu, takže když přišla nabídka, říkal jsem si super, budu pracovat doma. Co víc si herec může přát… Po natáčení jsme častokrát s kolegy končili právě u mě. Všichni byli okouzleni nádhernou přírodou.“

Zajímavosti
● Původně se mělo jednat pouze o jeden film. Protože se ale setkal s velkou diváckou odezvou a úspěch slavil i v Německu, natočily se ještě další dva díly: Na pytlácké stezce (1979) a Za trnkovým keřem (1980).

● Režisér Gajer nechal Tomáši Holému volnou ruku v tom, co má povídat. Nenutil ho učit se texty. Jen mu nastínil, co by tam mělo být.

● Ke kuriózní situaci došlo během natáčení triku se sněhem. Majitelé chaty měli pod zápražím zahrádku s barevnými koulemi. K těm byl umístěn fukar a do něho se pak sypala polysterenová drť. Bylo to kvůli scéně, kdy Tomáš Holý volá: „Sníh, dědečku, snížek!“ Polystyren pak lítal, jako kdyby padal sníh, a jeho zbytky pak majitel chaty nacházel ještě po letech.




Přečtěte si
sona16
7. 10. 2013 • 00:28

Napísať, že Gustáv Valach bol v dobe natáčania tohto filmu neznámy herec, môže len neznalec. G. Valach bol vtedy už dávno členom Národného divadla a mal za sebou kopu filmov a televíznych inscenácii!

prroud
6. 10. 2013 • 19:43

Ovsem ukazte mi z postkomancsky produkce jedinej film,lterej by se tomuhle vyrovnal,to taky o necem vypovida.......nebo ne-e? ;-)

prroud
6. 10. 2013 • 19:41

Tyhle trapny rudy manyry a sikany jim zlamaly vaz,na jedny strane spousty dobrejch veci,na ty druhy nepochopitelna blbost,skoda.Ale tak je to vzdycky jak je to o stranach a tedy vyhodach,nebo prachach,moci,a ne o lidech,je jedno jak si vlastne oni paraziti rikaji......jestli komancove,kapitalisti,modry nebo cerveny....

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.