Britský princ se neobejde bez medových perníčků z Valašska! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Britský princ se neobejde bez medových perníčků z Valašska!

Učitelka Jaroslava Londová (56) a cukrářka Marie Kolínková (22) vytvořily pro vévodu a vévodkyni z Cambridge tuto krásu.
Učitelka Jaroslava Londová (56) a cukrářka Marie Kolínková (22) vytvořily pro vévodu a vévodkyni z Cambridge tuto krásu.  (Slávka Èervená)

U příležitosti křtu britského prince Georga čeká rodičovský královský pár – Williama a Kate – překvapení z Valašska. Dostanou originální medové medailony, umělecká díla z perníku.

K svatbě již obdrželi medová srdíčka lásky. Vytvořili je studenti SOU Josefa Sousedíka ve Vsetíně, a od královského páru dostali poděkování. Jeden z medailonů s titěrným písmem nyní vytvořila bývalá absolventka – cukrářka Marie Kolínková (22). Druhý, s kolébkou a malým princem, učitelka odborných předmětů Jaroslava Londová (56) s dcerou Drahomírou (30). Unikáty jsou 30 centimetrů vysoké a do Londýna budou dopraveny leteckou poštou. „Na Moravě a Slovensku při svatbách a křtech perníky nikdy nechybí. Je to tradice, která se udržuje, a věříme, že ji ocení i námi oblíbená dvojice,“ řekla Londová.

Na perník výšivka

Medovníky představují precizní a zároveň unikátní práci s cukrovou polevou. Šikovné ruce z ní vykouzlí »výšivku« s velmi jemnou strukturou. Zdobení medailonků trvalo s přestávkami celý měsíc.

Na polevu patent

Bílá cukrová poleva s bílkem chce své. Nesmí se především odlupovat. „Musí mít i patřičnou pevnost, aby se s ní daly dělat stejnoměrné mřížky a aby se linky netrhaly,“ přiblížila Marie Kolínková. Když se zúčastnila v roce 2010 světové cukrářské olympiády v Lucemburku a vyhrála ji, mnozí ji podezřívali, že krajku na perníčky natiskla. „Musela jsem si udělat kornoutek z celofánu a ukázat jim to,“ popsala. Recept na polevu je tajemstvím učitelky, která si ho chce nechat patentovat.






Autor: 

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.