Herecká legenda Jaroslava Adamová (81): Strašná diagnóza! Těžká nevyléčitelná nemoc | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Herecká legenda Jaroslava Adamová (81): Strašná diagnóza! Těžká nevyléčitelná nemoc

Jaroslava Adamová
Jaroslava Adamová (: ČTK)

PRAHA – Třes, únava, začínající potíže s mluvou i pohybem! Přesně s tím teď bojuje legendární herečka Jaroslava Adamová (81)! Jak to? Onemocněla zákeřnou nemocí!

Třes, únava, začínající potíže s mluvou i pohybem! Přesně s tím teď bojuje legendární herečka Jaroslava Adamová (81)! Jak to? Onemocněla zákeřnou nemocí! „Ano, Jarka bohužel trpí Parkinsonovou chorobou. Možná pyká za svůj bouřlivý život, ale ani tak si takové utrpení herečka jejího formátu nezaslouží,“ prohlašují její zoufalí přátelé. I když Jaroslava Adamová stále čas od času vystupuje v divadle, její choroba si už vybírá svou daň!

Ještě nedávno ji návštěvníci představení, ve kterých hraje, obdivovali za to, jak ve svém věku stále ještě překypuje energií. Představitelka žárlivé královny Runy z pohádky Radúz a Mahulena Jaroslava Adamová ale už začíná pociťovat neduhy stáří. „Ve hře Jezinky bezinky třeba používá při monologu jako rekvizitu hrníček se lžičkou. Hraje fenomenálně, ale její výkon už bohužel kalí choroba. Už se několikrát stalo, že dostala záchvat třasu do ruky s hrníčkem, takže přes hluk diváci ani neslyšeli, co říká. Pak k ní vždycky přiskočí některý z kolegů, pevně ji za ruku chytne, a ono to po čase samo přestane. Je jí za to stydno, protože od té chvíle hraje trochu křečovitě,“ litují nemocné kolegyně její přátelé z pražského divadla ABC.

„Nemoc se u každého pacienta projevuje jinak a v jejím průběhu se příznaky mohou měnit a jiné přidávat. Jde o zpomalené pohyby, ztuhlost svalů, třes prstů ruky, později i čelisti, jazyka a víček. Může se dostavit i fyzická a duševní únava, ztížená mluva, malá pohyblivost, deprese, poruchy spánku, problém s polykáním, závratě a úzkost,“ říká lékař Jan Kadleček. „Zákeřnost Parkinsonovy choroby je v tom, že postižení jsou navzdory plnému duševnímu zdraví vyřazeni z života,“ dodává Kadleček.

Pokud se nemoc Jaroslavy Adamové zhorší a bude muset odejít z divadla, svět herečky, která celou kariéru prožila právě na prknech, která znamenají svět, se zhroutí jako domeček z karet. A že si ho Jaroslava Adamová uměla užívat. Tak jako řada dalších herců se nebránila večírkům, dlouhému popíjení a nechybělo ani kouření mnoha cigaret denně. „Divadlo mi dává i nyní strašně moc, zachraňuje mě před samotou,“ přiznala kdysi v jednom rozhovoru. O herečku, která po smrti manžela Julia Alberta před jedenácti lety žije sama, se kvůli její postupující nemoci teď budou muset postarat synové Marek a Julius.

Parkinsonova choroba

„Hlavní příčinou nemoci je úbytek látky dopaminu v mozku. Může se objevit po prodělaném zánětu mozku, nebo po dlouhém užívání antidepresiv. Velmi rizikovým faktorem je také dědičnost,“ vysvětluje lékař Jan Kadleček „Úplné vyléčení není možné, ale díky moderním lékům se na Parkinsonovu nemoc neumírá. Smrt zaviní komplikace, třeba obyčejná viróza nebo zápal plic,“ dodává Kadleček. V České republice je touto nemocí postiženo až 15 tisíc lidí. „Zabránit jejímu propuknutí nebo ji zcela vyléčit ale zatím neumíme,“ uvádí Kadleček.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.