Komunistická minulost strýčka Jedličky: Proč škodil kolegům? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Komunistická minulost strýčka Jedličky: Proč škodil kolegům?

Strýček Jedlička
Strýček Jedlička (Foto ara)

Od smrti legendárního imitátora všech možných zvuků, baviče, herce, recesisty a idolu dětských srdcí Antonína Jedličky (†70) ve středu uplyne přesně dvacet let. Zemřel naprosto nečekaně, ale zřejmě tak jak by si on sám přál. Pojďme si připomenout život a tajemství svérázného muže, komika, kterému nikdo neřekl jinak než Strýček Jedlička.

Udělal kohouta a zemřel

Jeho největším koníčkem byl tenis a na kurtu byl ve svém živlu, protihráče rozčiloval, při hře totiž kokrhal, když servíroval, zakukal a dělal legrácky na požádání. Ovšem prohry nesl dost těžce. „Jednou Slávek Šimek nechal dát do novin, že se mnou Jedlička prohrál tenisový zápas o to, kdo je nejlepší. My se totiž pořád hádali a soupeřili. Děsně ho to vytočilo. Veřejně se vědělo, že prohrál,“ vzpomíná dnes s úsměvem herec Luděk Sobota.

Rád se účastnil turnajů známých osobností. A jeden z nich, konkrétně v Houštce u Staré Boleslavi se mu nakonec stal osudným. Během zápasu byl přáteli vyzván, ať předvede svého oblíbeného kohouta. S radostí zakokrhal a pak se skácel jako podťatý. Všichni se smáli v domnění, že jde o žert. Nebyl. Nehybně ležel a nevstával. Zemřel na místě. Příčinou smrti byl infarkt.

Děti se strachy počůraly

Většinu svého života zasvětil dětem, pravidelně pro ně vystupoval a předváděl všemožné zvuky nejen zvířat, ale i přírody. Ve svém studiu se snažil caparty naučit různým dramatickým žánrům a docílit toho, aby se před lidmi nestyděly vystupovat. „Vyžadoval od nich ale bezpodmínečnou kázeň. Někdy je třeba i štípl nebo postrčil, aby něco předvedly. Děti se ho bály, ale zároveň ho milovaly,“ prozradila Jedličkova kolegyně z divadla Jiřina Kottová.

Jeho představení pokaždé začínalo pokynem: P.Š.T, říká strýček Jedliček. „Také se stalo, že citlivější děti se na jevišti trémou počůraly. Jedna kolegyně naší dcery strejdu Jedličku přímo nenáviděla, protože na její dcerku kdysi na pódiu zvýšil hlas a ona se z toho také počůrala,“ dodala jeho manželka Miroslava, která byla baletkou.

I manželka mu říkala strejdo

Přestože nebyl žádný extra herec, jeho imitátorské schopnosti byly fenomenální. Uměl napodobit snad všechno. „Byl rozená slepice a kohout,“ zavzpomínala manželka, která ho i doma oslovovala – strejdo.„Jeho krční lékař říkal, že má zázračné hlasivky. Nikdy neměl chrapot. Obstřik potřeboval jen výjimečně, například v předvánočním období, v čase dětských besídek, kdy odehrál třeba sedm představení za dopoledne,“ dodala.

Nejvíce ctitelek měl mezi učitelkami

I přes obdiv řady lidí, se cítil zneuznalý. Jestli po něčem toužil tak po poctách. Několikrát sám žádal o titul zasloužilého umělce za dlouholetou práci s dětmi. A nakonec se i dočkal. Získal ho ale až v roce 1984. Když byl pak po revoluci vyzván, aby titul na protest vrátil, odmítl.

Svými vtípky kořenil i situace v reálném životě. „Třeba číšníky rád mátl tím, že přeskakoval slova ve větách a všelijak je prohazoval a do toho dělal ty své zvuky. Mlel nesmysly a ti nebožáci nevěděli, co vlastně chce. Jeho to hrozně bavilo, ostatní už míň,“ vybavil si ještě Luděk Sobota.

Potrpěl si také na luxusní a značkové věci. Byl jedním z prvních, kdo si v Praze pořídil Mercedes 300 D. A jak to tak bývá, na krásné fáro, letěly dámy. Nejvíce ctitelek měl mezi učitelkami. Jedna z nich mu dokonce pletla vesty se stylizovaným motivem jedle. Nosil je pravidelně na svá vystoupení.

Václav Upír Krejčí (57), herec a komik: Na auto si prý vychrochtal

„Také zasedal v komisích, které rozhodovaly o tom, kdo z umělců pojede do zahraničí. Byl hodně kovaný. Na adresu Mimtria jednou prohlásil, že ven nemůžeme. Nemáme prý v repertoáru salto, takže nemůžeme dobře reprezentovat. Prostě záviděl. Byl také dost na korunu a vlastnil jednoho z prvních mercedesů u nás. Kolegové z branže ho brali jako člověka, který se přes děti dostal rychle k penězům. Sovák mu dokonce jednou řekl, že si toho mercedesa vyprděl a vychrochtal.“

Luděk Sobota (70), herec a komik
Děti ho na kurtu rozčilovaly „I když hrál celý život hlavně pro děti, při
našem tenisovém utkání mu vadily. Znervózňovalo ho, že se dívají. A jak pořád dělal nějaké ty zvuky ptáků a taky prase, tak do toho nadával těm dětem. Posílal je, ať jdou někam a byl sprostý, což mě dost udivilo."

Zajímavosti
● Namluvil tisíce zvuků do filmů. Efekty vytvořil například ke snímkům Kdyby tisíc klarinetů, Limonádový Joe aneb Koňská opera. Mlaskal i za masožravou rostlinu v komedii Adéla ještě nevečeřela.

● Pocházel z početné rodiny kloboučníka. Hlasivky měl výjimečné už odmalička. Ve škole si toho všiml jeho učitel a poslal ho k profesoru Janu Kühnovi. Koupil mu kvůli tomu tenistky, aby přišel do rádia obutý. Okamžitě začal zpívat sóla a hrát dětské role v operních představeních.

● Moderátor Jan Kraus (60) vzpomíná, že mu Jedlička říkal Vinnetou. Kvůli jeho dlouhým vlasům.



Přečtěte si
259petr
24. 10. 2013 • 11:08

Mne jednou nafackoval , protože jsem nechtěl zpívat nějaký jeho kraviny.

odetka.odetka
26. 8. 2013 • 19:16

Ja jsem ho nenavidela. Museli jsme na nej chodit se skolou povinne. Uz jako decko mi bylo jasne, ze z nas dela blbce.Ted uz vim, proc na nej musely skoly chodit.

majojo
26. 8. 2013 • 18:07

Jen se mi zachtělo informace, jaký byl "strýček" práskač a jak škodil. Místo toho se tu lze dočíst, co si myslí upír krejčí (oboje záměrně psáno s malým).

majojo
26. 8. 2013 • 18:04

Ale kam to ten blb dotáhl a kam my, co jsme kejhali jen někde za bukem?

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.