Podivná smrt režiséra komedie "Kristian" Martina Friče (†66): Sebevražda koňakem! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Podivná smrt režiséra komedie "Kristian" Martina Friče (†66): Sebevražda koňakem!

Jiřina Bohdalová
Jiřina Bohdalová (Foto Aha! – Marek Hofman, ara)

Natočil přes stovku filmů a napsal na 40 scénářů. Martin Frič (†66) byl jedním z nejlepších filmařů minulého století. Svůj život skončil dobrovolně před 45 lety. Měl rakovinu jater a když přišla sovětská vojska, vypil lahev smrtícího koňaku!

Lékaři mu kvůli těžké nemoci zakázali byť jen myšlenku na kapku alkoholu. Režisér dlouho sekal dobrotu, protože chtěl ještě pracovat. Vstup vojsk Varšavské smlouvy 21. srpna 1968 ale strávit nedokázal. Tušil, jaký dopad to bude mít na kulturu a film. Už neměl proč žít. Vzal ze sekretáře ukrytou lahev koňaku a vypil ji do dna. Upadl do kómatu. Zemřel po pěti dnech v nemocnici. K vědomí se už neprobral.

Frič byl nejen velice plodný tvůrce, ale taky mezi herci velice oblíbený.
„Svým způsobem to byl pohádkový člověk,“ vzpomíná na »Maca« – jak mu ve filmové branži přezdívali – herec Jan Pohan (82). Točil s ním například snímky Bílá spona či Hvězda zvaná pelyněk. „Říkal mi laskavě Pohánku. Jednou jsme dělali v příšerných vedrech a kolegovi Čestmíru Řandovi se pořád odlepoval knírek. Za žádnou cenu nechtěl držet. Frič seděl na své pověstné malé židličce a povídal: Víte co? Jdu na ryby a vy si tady dělejte, co chcete,“ vypráví herec. „On byl kliďas, rozčílil se jen výjimečně, ale pak to stálo za to. To lítaly hromy blesky,“ zakončuje Pohan své vyprávění.

Bohdalce říkal »Špekulinko«
Frič měl pod režisérskou taktovkou herecké hvězdy první republiky jako Adinu Mandlovou (†81), Oldřicha Nového (†83), Vlastu Buriana (†70) či Jaroslava Marvana (†73). Pak točil i s Janem Werichem (†75), Jiřím Sovákem (†79) nebo Jiřinou Bohdalovou (82), které říkal láskyplně »Špekulinka«. Ona na něho vzpomíná jako na svého milovaného mentora. Většina Fričových  filmů se na televizní obrazovce reprízuje dodnes, například Dobrý voják Švejk, Kristián, Tři vejce do skla, To neznáte Hadimršku, Císařův pekař a pekařův císař, Hvězda zvaná pelyněk a Lidé z maringotek.

Přečtěte si
ivoadler
22. 8. 2013 • 12:40

Není to krásný způsob smrti? Uchlastat se. Inu umělec. Mimochodem, už byl v důchodovém věku, mohl si užívat života.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.