Žena za pultem: Herci v samoobsluze umírali hlady! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Žena za pultem: Herci v samoobsluze umírali hlady!

Jiřina Švorcová ve své životní roli obětavé, čestné a poctivé prodavačky Anny Holubové
Jiřina Švorcová ve své životní roli obětavé, čestné a poctivé prodavačky Anny Holubové (Foto ara)

PRAHA (dan) – Byla, nebyla, jedna samoobsluha a tam měli k dostání úplně všechno. Regály se prohýbaly pod zbožím, které svádělo přímo k nakousnutí, prodavačky byly milé a ochotné a zákazníci k sobě ohleduplní. A ty ceny… Prostě prodejna jako z pohádky! Normalizační seriál Žena za pultem kdysi ve sledovanosti lámal rekordy, takže není divu, že se i po revoluci pravidelně vrací na obrazovky. Zítra bude opět k vidění na TV Barrandov…

Personální rošády a kdo odstrouhal?

Na hlavní roli prodavačky Anny Holubové se stály fronty. Snad každá herečka ji chtěla hrát. „Původně to měla být Jiřina Bohdalová, které to psal scénárista Jaroslav Dietl přímo na tělo. Pak se chvíli uvažovalo i o Janě Hlaváčové,“ zavzpomínal režisér Jaroslav Dudek (†68). Nakonec ji dostala Jiřina Švorcová (†83), pro kterou se stala tato role téměř životní. Její seriálovou maminku zase původně měla hrát Vlasta Matulová (†70). „Ta se nám ale zdála příliš »chladná«, proto jsme raději zvolili Danu Medřickou (†62). A to i přesto, že byla jen o osm let starší než-li Švorcová,“ dodal režisér.

Menšíkovi pomáhala s injekcemi Termerová

Idylka na place? Zapomeňte! Postrach všech režisérů Jiří Hrzán (†41), který ztvárnil Fanyho, se opět »vyznamenal«. O pauze během natáčení se před jednou hereckou kolegyní vytahoval a předváděl svoje oblíbené kaskadérské kousky, jenže uklouzl a zřítil se z balkonu dolů. Tam zůstal ležet v bezvědomí. Další podobný pád o pár let později už nepřežil. „Několik dní se z toho zotavoval a tak se musel překopat harmonogram jednotlivých scén. Ty jeho jsme musely dotáčet dodatečně,“ dodal. Vladimír Menšík (†58), představitel Karase, byl během natáčení už hodně nemocný a tak musel být každý den převážen do nemocnice. Injekce si píchal na place sám, asistovala mu Lenka Termerová (66), jež hrála koktající Jiřinku.

Svačinky si herci nosili z domova

Natáčení probíhalo jeden rok a zúčastnilo se ho 69 herců. A někteří se na to připravovali tak, aby jejich výkon byl co nejdokonalejší. Například Jiří Lábus (63), který se v seriálu mihl jen jako kýchající mladík s rýmou, předtím šňupal prací prášek. Nastydlou postavu tak ztvárnil i se skutečným červeným nosem a slzami v očích.

Přestože se většina děje odehrává v samoobsluze plné lahůdek, herci sušili, jak se říká, hubu. „Když se po ránu na místo natáčení navezly rekvizity včetně atraktivního zboží, které se sváželo z několika provozoven, nikdo na něj nesměl ani šáhnout. To víte, že se nám kolikrát sbíhaly sliny, ale nesměli jsme si vůbec nic vzít,“ prozradila Jiřina Švorcová. „Tak jsme si nosili svačiny z domova,“ doplnil Vladimír Hlavatý (†87), představitel Dominika.

Jiřina Švorcová o seriálovém synovi Janu Potměšilovi: Nechtěl mě už nikdy vidět!

„Mám dojem, že mě tehdy měl rád, a já ho milovala. Moc jsme si rozuměli. Setkali jsme se potom ještě v Divadle na Vinohradech, a dokonce jsem mu půjčovala texty Jiřího Wolkera, když dělal zkoušky na konzervatoř,“ prozradila v knize Jiřina Švorcová osobně. Po osudné nehodě, kdy během sametové revoluce v roce 1989 havaroval v autě a od té doby je upoután na invalidní vozík, se už nikdy neviděli. „On se potom dostal politicky na úplně jinou platformu a myslím, že bychom si spolu ani jeden, ani druhý tak nějak nevěděli rady. Nevím, jestli by mě přivítal a viděl mě rád. Dost o tom pochybuji,“ dodala herečka, která zůstala kovanou komunistkou až do své smrti v roce 2011.

Zajímavosti

● Seriál se dočkal velkého úspěchu také v Bulharsku, NDR, v tehdejší Jugoslávii a na Kubě.

● Scenárista Jaroslav Dietl neuměl napsat milostné dialogy postav, proto nechal herce, aby si věty lásky připravili sami.

● Samoobsluha se nacházela v Praze na Smíchově, na náměstí 14. října. Budova už ale nestojí.

● Česká televize seriál v roce 2002 prodala televizi Prima za 1,8 milionu korun.

● Jana Boušková byla kvůli své roli tvrdohlavé dcery mezi diváky nepopulární, a někteří ji dokonce za to kárali i na ulici.

● Bezkonkurenčně nejoblíbenější postavou televizních diváků byla Olinka z lahůdek, již neodolatelně zahrála Hana Maciuchová.

● Postelové scény Jiřiny Švorcové a Petra Haničince chtěli prý na ÚV KSČ zakázat, nezdálo se jim, že by příkladná soudružka měla intimní život. Nakonec zvítězil zdravý rozum.



Přečtěte si
ppadys13
27. 5. 2014 • 16:05

nikdo tě nenutí nakupovat u Vietnamců.

colombina
19. 9. 2013 • 18:43

ochotné prodavačky.... ty opravdu vypadají jinak

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.