Dáda Patrasová se bojí Alzheimera: Zdědila strašnou nemoc po tatínkovi? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Dáda Patrasová se bojí Alzheimera: Zdědila strašnou nemoc po tatínkovi?

Dáda má fotku svého tatínka Karla Patrase na pianu.
Dáda má fotku svého tatínka Karla Patrase na pianu. (Foto Aha! – Roman Souček)

Od smrti otce Dády Patrasové (57) uplynulo letos přesně 10 let. Sólista České filharmonie Karel Patras (†79) prohrál boj s Alzheimerovou chorobou. V posledních měsících svého života dokonce nepoznával ani vlastní dceru! „Mám strach, že u mě ta strašná nemoc propukne taky,“ svěřila se Dáda.

Královna dětských srdcí si na zahradě vysadila ginkgo bilobu neboli jinan dvoulaločnatý. Odvar z listů má působit proti poruchám paměti a prý zpomaluje průběh Alzheimerovy choroby. A před dvěma lety kvůli svým obavám dokonce podstoupila důležité vyšetření. Šla na speciální analýzu DNA, která odhalí, k jakým nemocem má organismus předpoklady...


Jako noční můra ji totiž pořád straší smutný konec jejího milovaného tatínka, o kterého se obětavě starala až do jeho posledních dní. Bylo to pro ni hodně těžké, protože táta ji v závěru života nepoznával. „Stejný osud jako můj tatínek měl i otec Marka Ebena,“ prozradila Dáda. „Oba byli vynikající muzikanti. A představte si, že sice nepoznávali členy své rodiny, ale muziku nezapomněli. Dokud to šlo, tatínek pořád hrál na harfu,“ zavzpomínala Patrasová, která má všude po vile fotky svého táty.

„Jsem mu hodně fyzicky podobná. I proto mám strach, že tu nemoc mohu dostat,“ vysvětlila. Pro ni jako herečku je přece paměť nejdůležitější ze všeho.


Co se děje v mozku
Alzheimerova choroba je závažné onemocnění mozku postihující především starší osoby. Způsobuje nevratné změny v mozkových buňkách a úbytek mozkové hmoty. Varovným signálem bývá, že člověk začne trpět neobvyklou ztrátou paměti, chová se zmateně až agresivně a je schopen zabloudit i ve vlastním domě. V pokročilém stadiu se objevují halucinace a různé bludy. Obviňuje blízké i cizí osoby ze spiknutí, krádeží a lží.

Účinky ginkgo biloby
Rozšiřuje cévy, užívá se proti náhlým mozkovým příhodám, proti infarktu myokardu, proti otoku mozku. Podává se při poruchách paměti, nedokrvení končetin, zpomaluje průběh Alzheimrovy choroby, pomáhá při impotenci a chronické závrati.




Autor:  höh

Přečtěte si
marketavlastikova
21. 7. 2013 • 16:28

Zdravím Vás. Teď se šíří po netu a mezi lidma nová forma přivýdělku, skvělá i pro maturanty... Sama si takto vydělávám už od května a je to perfektní Milionářku to ze mě sice neudělá, ale když to jde, tak to dojím, co to jde. Je to z návodu Objeveno.WZ.cz

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.