Lékaři natvrdo vyslovili krutou diagnózu Bartošové: Demence z alkoholu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Lékaři natvrdo vyslovili krutou diagnózu Bartošové: Demence z alkoholu!

Iveta Bartošová
Iveta Bartošová (Jindřich Starý / Blesk)

To, že Iveta Bartošová (47) není v pořádku, je zřejmé na první pohled. My laici vnímáme jen její trhavé pohyby, špatnou mluvu a zmatená slova. Lékaři ale vidí mnohem víc. A jejich slova nejsou vůbec veselá…

„Z lidí, kteří pravidelně konzumují alkohol ve větším množství, se stávají alkoholici. Tito lidé nedovedou posoudit rizika poškození zdraví. Nepovažují se za alkoholiky. Proto většinou odmítají léčbu,“ tvrdí zlínský praktický lékař Lubomír Nečas, který také varuje před tím, že alkoholikům řídnou kosti a jsou tedy náchylnější ke zlomeninám.

„Stav, ve kterém je vídána, je typický pro lidi závislé na alkoholu. Její zoufalé telefonáty jsou vlastně voláním o pomoc, kterou potřebuje. Bez léčby je ohrožena na zdraví i na životě,“ řekla Blesku psychiatrička Džamila Stehlíková.

To psycholog Jiří Novák si myslí, že na stavu Bartošové se výrazně podepisují léky. „Svědčí pro to pomalejší, nesamostatné a utlumené myšlení, nezřetelná artikulace a téměř žádná mimika vlivem potlačených emocí. O dlouhodobé spoluúčasti alkoholu svědčí odulý, oteklý vzhled zpěvačky,“ tvrdí.

„Myslím, že by se mohlo jednat i o alkoholickou demenci,“ říká psycholog Tomáš Hudoba, který tvrdí, že v případě Bartošové už nemůže být o artikulaci ani řeč. Tím, že Iveta často používá slovo „já“, prý získává jen čas na rozmyšlenou. To, že je velmi stručná, může naznačovat lhaní.

Expert na závislosti Karel Nešpor vysvětluje, co je to vlastně alkoholová demence. Během ní pří dochází ke zhoršení paměti, úsudku a dalších rozumových schopností. Lidé, kteří pak ale abstinují, mohou svůj stav podle Nešpora ale skokově zlepšit. V psychiatrické léčebně v Bohnicích prý u takových pacientů přistupují k vyšetřením až zhruba po měsíční abstinenci, aby měli jasnější obrázek, jaký je skutečný stav léčeného.

Přečtěte si
henes
22. 7. 2013 • 09:19

marketavlastikova............ zablokujte tohoto tvora dementního..

popocatepetl
20. 7. 2013 • 07:27

Píše o propuštění Nagyové a rozvědčíků. Pro méně chápavé ještě jednou: kocickamv a inocenta píší o propuštění Nagyové a rozvědčíků.

monikahans
19. 7. 2013 • 18:51

Ale ona je nebezpečná sobě i okolí. Hlavně sobě. Když se někdo pokusí o sebevraždu, také jej ihned nepustí z nemocnice domů, ale putuje někam na psycholéčení. Ona se jednak o sebevraždy pokusila a teď páchá na sobě další, pomalejší. J

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.