Dáda Patrasová prožila klinickou smrt: Promluvil ke mně tajemný hlas a řekl... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Dáda Patrasová prožila klinickou smrt: Promluvil ke mně tajemný hlas a řekl...

Dáda Patrasová má za sebou klinickou smrt, která ji přiměla se na život dívat jinýma očima.
Dáda Patrasová má za sebou klinickou smrt, která ji přiměla se na život dívat jinýma očima. (Ringier Axel Springer Roman Souček / Paparazzi)

Mezi nebem a zemí se ocitla Dáda Patrasová (57)! Zpěvačka a herečka poprvé promluvila o zážitku, ze kterého naskakuje husí kůže. „Prožila jsem klinickou smrt,“ svěřila se deníku Aha! Patrasová. Ta si z boje o holý život před dvěma lety odnesla i jeden nevysvětlitelný zážitek.

Oblíbenkyně mnoha dětí si vytrpěla své. Po operaci krční páteře se objevily vážné komplikace a Patrasová doslova utekla hrobníkovi z lopaty. Hrudník a plíce se jí zalily krví a zpěvačka se dusila. „Pak už jsem se viděla ze shora, jak u mě sedí pan doktor a říká mi: Já jsem s vámi, já jsem s vámi. A já mu na to odpovídala, tak už něco dělej, já nemůžu dýchat,“ popsala deníku Aha!

Patrasová, co se dělo, když prožívala klinickou smrt. Světlo na konci tunelu, jak někteří tvrdí, ovšem neviděla. Před očima jí běžely různé obrazce. „Na levé straně byly moje děti a do toho mi mužský hlas říkal tak monotónně a naléhavě: Nesmíš, nesmíš. Na druhé straně byl obdelník a tam bylo moje dětství.

Utkvěl mi obraz, kdy jsem jako malá dělala gymnastiku. Měla jsem sestavu na hudbu Exodus, to mi bylo asi šest, a já se vidím, jak jsem ji secvičovala doma na koberci. A od těch šesti let jsem si na to padesát let nevzpomněla. Až když jsem byla u toho stropu,“ popisuje nevšední zážitek Dáda. A pak už viděla jen, jak přijeli doktoři s oživovacími přístroji.

To, co si Dáda prožila, jí hodně otřáslo. Na druhou stranu si uvědomila, že všechny ostatní životní nesnáze jsou v podstatě malicherné a jediné, na čem opravdu záleží, je zdraví.

Co je klinická smrt?

Klinická smrt nastává vyhasnutím mozkové aktivity, to znamená, že v tomto stavu nezaznamenává elektroencefalograf žádné elektrické impulzy. Činnost oběhového a dýchacího systému je rovněž nulová. Člověk je lékařskou vědou prohlášen za mrtvého, ale on přesto ještě žije, a může se dokonce navrátit zpět do svého těla. Lékařské vědě se dosud nepodařilo tento jev zcela vysvětlit.

Celebrity v klinické smrti: Viděli řeku i světlo

Lékaři se většinou termínu klinická smrt dost brání. Když ale například herečka Jana Andresíková přesně popsala, kde stála sestra a kde lékař a co říkal, když ona měla být údajně mimo, i doktoři připustili cosi mezi nebem a zemí.

Představitelka čarodějnice druhé kategorie z Rumburaka Jana Andresíková (71) si prošla klinickou smrtí dvakrát. Hlavně poprvé měla na nevěřící lékaře argument. „Bylo to po operaci. Najednou doktor říká: Ztratili jsme ji.  Chtěla jsem se ohradit, říct, že jsem neumřela, ale nemohla jsem promluvit,“ líčí herečka. Když se probrala k plnému vědomí a mohla zase mluvit, přesně doktorovi popsala, co se v místnosti dělo. Kde stál doktor, kde sestra, co si říkali. Zůstali beze slov.


Někdo zase vidí bílé světlo. Například holywoodská hvězda Sharon Stone (55) si prošla klinickou smrtí, když před 12 lety prodělala mozkové aneuryzma. „Viděla jsem bílé světlo a rozpoznala lidi, o nichž jsem dobře věděla, že jsou již mrtví. Měla jsem pocit, že stačí udělat jediný krok přes úzkou hranici a budu s nimi,“ popsala Sharon, co ji potkalo v roce 2001.

Marta Kubišová (70) taky prodělala klinické smrti hned dvě. U té druhé byla dokonce i zpěvaččina maminka, která z toho měla přirozeně strašný šok. Zpěvačka v sobě na konci 60. let minulého století týden nosila mrtvé osmiměsíční dítě. Byl zázrak, že vůbec přežila. „Doktoři mi řekli, že jsem slezla hrobníkovi z lopaty. Trvalo dlouho, než jsem se dokázala úplně vrátit do běžného života. Měla jsem i trochu problémy s pamětí,“ přiznala zpěvačka.



Představitel Galapetra z filmu Král Šumavy herec Jiří Holý (†86) bojoval v 70. letech o život, protože mu praskla břišní aorta. Cítil přitom strašné bolesti a pak přišla znenadání obrovská úleva. Dostal se do klinické smrti. „Najednou jsem cítil klid a mír, bolesti ustaly. Plul jsem na loďce, ale pode mnou nebyla voda, ale něco zvláštního nepopsatelného, co mě velice příjemně unášelo pryč. Na břeh jsem ale vystoupit nemohl.“

Klinickou smrt prodělal při infarktu na počátku 80. let i režisér a scenárista Petr Schulhoff (†63). Autor komedií jako Příště to roztočíme, drahoušku a Co je doma, to se počítá, pánové byl prý při svém „výletu“ neidentifikovatelnými bytostmi vyzván k návratu. „Ještě mě tam nechtěli, asi tu mám nějakou práci,“ svěřil pak příteli Miloši Kopeckému. Paradoxně si slavný filmař jen pár let nato sám sáhl na život, když neunesl obavy z vážné nemoci.



Přečtěte si
winterfreshka
1. 6. 2013 • 14:19

Prožila klinickou smrt,jako když se k nim zubatá už chystá.Že by starej vykuločko šel prdět do hlíny???

majojo
1. 6. 2013 • 12:39

A co tu pak děláš ty? Snad abys tu břitvu přiložil ke svému krču a pak pěkně zvostra přejel. Pak se sanozřejmě někdy nekde sejdeme.

polinka1
1. 6. 2013 • 08:17

Sem napište Váš názor

britva
31. 5. 2013 • 18:27

tak to se sem docela hodíš. budeš to mít v tý kedlubně taky slušně pomíchaný prej 2x a je pořád živej, já se picnu tak do třetice, to už klapne

majojo
31. 5. 2013 • 17:38

Sice ti do toho nic není, ale stalo se mi to dvakrát.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.