Michaela Kuklová: Při natáčení pohádky O princezně Jasněnce a létajícím ševci jí šlo o život! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Michaela Kuklová: Při natáčení pohádky O princezně Jasněnce a létajícím ševci jí šlo o život!

Michele Kuklová na natáčení "Jasněnky" nevzpomíná zrovna ráda.
Michele Kuklová na natáčení "Jasněnky" nevzpomíná zrovna ráda. (Koláž Ahaonline.cz)

Ještě dnes, když si herečka Michaela Kuklové (45) vzpomene na natáčení pohádky O princezně Jasněnce a létajícím ševci, kde ztvárnila jednu z hlavních rolí, polije ji horko. Byla totiž největší smolařkou na place. Stíhal ji jeden úraz za druhým. Však také přiznává. „S Jasněnkou mám spojené tak nepříjemné pocity, že jsem tu pohádku ještě nikdy svému synovi ani nepustila.“ Co se tenkrát vlastně stalo?

Omylem zalehla krysu

Pro Kuklovou to byly to těžce vydělané peníze. Vytrpěla si své. „Helenka Růžičková mě propleskávala střevíčkama tak, až jsem měla rozseklou pusu a v obličeji modřiny. Ty moje slzy tedy byly reálné,“ zavzpomínala herečka.

To však zdaleka nebylo všechno. Karamboly pokračovaly. Yvetta Blanarovičová zase odkopávala lebku ve sluji a trefila se přímo do mé hlavy. Z ní mi pak začala téct krev,“ dodala. Nejtragičtější zážitek ji ale teprve čekal. „Ve scéně kdy mě Černava, tedy Yvetta shodila ze schodů, jsem spadla tak nešťastně, že jsem zalehla jednu z krys. Řekli mi to ale až později a udělali dobře. Kdybych jen věděla, že jsem zabila zvířátko, byla bych z toho úplně vyřízená.“

Riskantní scény

Aby toho nebylo málo, nešťastně si ještě pořezala nohu a musela projít testem odvahy. Čekaly ji totiž výškové scény a ona přitom trpěla strašlivou závratí. „Byli jsme sice jištěni lanem, ale stejně… Na konci pohádky, kdy stojíme na Bouzově na ochozu, jsem ale byla před kamerou hrdina,“ prozradila s úsměvem.

Záběry, kdy Jíra létá, se natáčely ve studiu, v exteriérech za použití jeřábu s kaskadérem. Dokonce byla použita i loutka Jíry o velikosti 40 cm.


Kemr s Brodským odmítli hrát

Režisér Zdeněk Troška (60) měl původně zálusk na tehdejší hvězdy Josefa Kemra (†72), pro kterého měl přichystanou postavu komořího a Vlastimila Brodského (†81). Tomu chtěl svěřit roli krále. Ani jednoho se mu ovšem získat nepodařilo. Kemra nakonec zastoupil Jaroslav Čejka (76), Brodského nahradil Lubor Tokoš (†80). A jedna pikantnost na závěr. Své si v kostýmu čarodějnice »užila« i Helena Růžičková (†67). „Kvůli dlouhým nehtům a kostýmu jsem si mohla na záchod dojít buď před, nebo skončení natáčení. Což někdy trvalo celý den,“ uvedla slavná herečka.

Zajímavosti

* Na začátku pohádky jsou čarodějnice Helena Růžičková a její dcera Yvetta Blanarovičová u krále a dcera čarodějnici při oslovení vyká. Později už si s maminkou jen tykají.

* Pohádkové scény se točily v barrandovských ateliérech. Štáb se usídlil i na hradě Bouzov a zřícenině hradu Frýdštejn u Malé Skály v podhůří Jizerských hor.

* Jírova křídla byla vyrobeny podle skutečného nákresu, který vytvořil koncem 15. století všestranný renesanční umělec Leonardo da Vinci.

* Natáčení probíhalo 3 měsíce.

* Při natáčení scény, kdy Černava (Yvetta Blanarovičová) s matkou (Helena Růžičková) sedí na větvi, větev nevydržela a praskla, přičemž obě herečky spadly do vody. Režisér a střihač tuto scénu vystřihli. Škoda.

* Natáčení probíhalo současně s natáčením dalšího Troškova hitu Slunce, seno a pár facek.


Antonie Hegerlíková (†89)

„Na tohle natáčení nezapomenu. Já se na něj tak těšila, a přitom jsem v klidu natáčela pouze první natáčecí den. Doslova ze dne na den mne tenkrát postihl kloubový i svalový revmatismus. Měla jsem oteklé celé tělo, ruce, nohy i tvář. Nedokázala jsem bolestí dát k sobě ani dva prsty. Měla jsem pro tuto roli ušitý nádherný, ale těžký kostým. Nedokážete si představit ta muka. Každý den mě vozili z Barrandova do Vinohradské nemocnice, kde jsem dostávala injekce, a jelo se na natáčení. Pohádka je to překrásná, pracovala jsem s fantastickým štábem pod taktovkou režiséra Zdeňka Trošky. I když jsem se nemohla natáčení dočkat, bylo pro mne nakonec bolestivým utrpením.“

Zdeněk Troška (60)

„Ve scéně, kdy Jasněnka dovádí v rybníku a kamera odjede na strom nad vodou, na kterém sedí obě čarodějnice, jsem poprosil Helenu Růžičkovou, jestli by mohla na konci záběru ze stromu spadnout. Byla pro každou legraci. Nebudu říkat, jak jsme ji na ten strom tahali… Vody bylo v rybníce málo, o to víc tam bylo bahna. Helena spadla a zaryla se hluboko do dna. Voda se nad ní zavřela. Za pár vteřin se zvedla hora bahna a Helena jako Kraken s rukama nahoře se valila na kameru.“



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.