Operace Angeliny Jolie kvůli rakovině: Prsa jí "vydlabali" a naplnili silikonem! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Operace Angeliny Jolie kvůli rakovině: Prsa jí "vydlabali" a naplnili silikonem!

Angelina Jolie
Angelina Jolie (Isifa.com)

Hollywoodská hvězda a bojovnice za lidská práva Angelina Jolie (37) podstoupila kvůli strachu z rakoviny dvojitou mastektomii. Lékaři herečce odebrali tkáň v prsou a ji nahradili implantáty. Zákrok probíhal tajně od února a skončil v dubnu.

Angelina Jolie se s průběhem operace a svým rozhodnutím svěřila v článku Moje lékařská volba, kterou pro ni připravil deník New York Times. „Rozhodla jsem se být aktivní a minimalizovat riziko, tak jak je to jenom možné,“ říká herečka, jež z 87 % hrozilo, že by v budoucnu rakovinou prsu mohla trpět.

Zákeřné nemoci totiž podlehla její babička i matka Marcheline. „Cítila jsem, že mám právo pro tuto těžkou možnost, která v žádném případě nesnížila moji ženskost,“ říká stále krásná Angelina.

Velkou oporou byl herečce její přítel Brad Pitt. S ním vychovává rovnou šest dětí! Tři jsou jejich vlastní a další tři pár adoptoval z Kambodži, Etiopie a Vietnamu. Svou odvážnou volbou tak Angelina dokázala, že v budoucnu chce být hlavně matkou a oporou pro své děti a ne jen hollywoodskou krasavicí.

„Chci říct každé ženě, která toto čte, že jde o její volbu. Chci povzbudit každou ženu, která má v rodině rakovinu prsu nebo vaječníků, aby vyhledala informace a odborníky. Pomohou vám v životě s tímto rozhodnutí, které je jen na vás,“ vzkazuje herečka dalším ženám.

Doc.MUDr.Jan Měšťák,CSc.:

Profylaktická mastektomie /subkutánní mastektomie/ představuje jednu z možností léčby nezhoubného postižení prsu u žen s vysokým rizikem rakoviny prsu. Týká se to především žen, u kterých matka nebo její sestra onemocněla rakovinou prsu a na základě genetického vyšetření byla zjištěna u nich tzv. mutace genů BRCA1 nebo BRCA2.

Nosičství mutací genů BRCA1 a BRCA2 je spojeno s vysokým celoživotním rizikem vzniku zhoubného nádoru prsu /uvádí se, že do 70 let života onemocní tyto ženy rakovinou prsů až v 85%/. Na klinice plastické chirurgie 1.LF UK a Nemocnice Na Bulovce bylo zřízeno v roce 2004 Centrum komplexní chirurgické péče o ženy s onemocněním prsu, jediné toho druhu v naší republice, které umožňuje začleněním chirurga-onkologa do léčebného onkologického programu uskutečňovat nejen primární operaci prsu s nádorem, ale také jeho okamžitou či odloženou rekonstrukci. V případě nositelek mutace genů BRCA 1 a BRCA 2 provádět potom okamžitou rekonstrukci prsů po odstranění rizikové prsní žlázy.



Přečtěte si
agatahlasova
14. 5. 2013 • 23:57

Zdravim, prave se mezi lidma siri novinka, jak vydelat penize na netu. Najdete to na - Objeveno.WZ.cz - Ja si takto vydelavam uz asi mesic a jsem spokojena. Bylo by ale dobre se na to podivat rychle, protoze to uz brzy nebude mozne!

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.