Zdeněk Troška vyhlásil válku církvi: Peníze jim nesmrdí! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Zdeněk Troška vyhlásil válku církvi: Peníze jim nesmrdí!

Natáčení komedie Babovřesky
Natáčení komedie Babovřesky (Pro Aha! - Vojtěch Resler, René Kekely, Marek Podhora)

Režisér Zdeněk Troška (59) je sice pokřtěný, ale přesto nemůže přijít na jméno církvi, která se domáhá majetku. Nejvíce jej pobuřuje, že vydělává na druhých.

Církevní hamižnost a pokrytectví je pro Zdeňka Trošku často zdrojem humoru, což několikrát předvedl ve svých komediích. Původně byl sice věřící, ale když zjistil, jak se věci v církvi mají, změnil svůj životní postoj.

„Studoval jsem dějiny náboženství, historii inkvizicí i náboženských řádů. Uvědomil jsem si, že jedna věc je víra, a druhá věc církev a náboženství. Církev je jen organizace – firma, která se nestydí vydělávat na druhých,“ postěžoval si režisér na serveru Čas.sk

Zdeňka teď zvedly ze židle církevní restituce, které jsou podle něj jedním velkým podvodem. Majetku se totiž domáhá i Apoštolská církev, která vznikla až po roce 1989, a komunistický režim jí tak neměl co zabavit. „Všechno je to o lidech a peníze nesmrdí nikomu,“ dodal odvážně Troška.

Těžké chvíle s církví si prožil i při natáčení komedie Babovřesky. Faráři jej totiž nechtěli pustit do kostele, přestože měl uzavřenou smlouvu se starosto obce, v níž film vznikal. „Chovali se tak, jak by se sluhové Boží chovat neměli, podle a nenávistně. Ale nebojte se, já si to s nimi v druhém dílu Babovřesek ještě vyřídím,“ slibuje Zdeněk.



Autor:  cam

Přečtěte si
lillyli
3. 5. 2013 • 17:01

Tak pod názor pana Trošky se podepisuji i já. Souhlasím, že víra a církev jsou dvě naprosto odlišné věci. A jak už řekl jakýsi papež ve středověku: Ta báchorka o Ježíši nám skvěle vydělává!

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.