Poslední rozloučení s Ivo Paukertem (†81): Marek Eben vtipkoval nad rakví! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Poslední rozloučení s Ivo Paukertem (†81): Marek Eben vtipkoval nad rakví!

Marek Eben při smutečním projevu.
Marek Eben při smutečním projevu. (Ringier Axel Springer Roman Souček / Paparazzi)

Byl legendou televizní zábavy. Režisér Ivo Paukert (†81) natočil za život neuvěřitelných 759 pořadů. A taky dal vyniknout noblesnímu moderátorovi Marku Ebenovi (53). „Vděčím ti za šanci, kterou jsi mi dal,“ poděkoval moderátor nad rakví mužše, který by se dnes dožil 82. let.

Do strašnického krematoria v Praze přišly desítky celebrit, s nimiž proslulý režisér pracoval. Režíroval například pořady Pokus pro dva, Videostop, TýTý, V Praze bejvávalo blaze a Pražského písničkáře. Proto mezi smutečními hosty nechyběl Viktor Preiss, Jiřina Bohdalová, Aťka Janoušková, Jan Rosák, Eduard Hrubeš a kolegové režiséři František Polák a František Filip.
„Byli jsme spolužáci,“ prozradil Filip, který navštěvoval kamaráda až do posledních chvil. „Obdivoval jsem, jak statečně nesl všechny své choroby. V posledních letech byl na vozíčku a třikrát do týdne ho vozili na dialýzu. Nedal to na sobě vůbec znát, pořád byl dobře naladěný. Nechápu, jak to dělal,“ obdivoval kolega Paukertův boj se zdravotními problémy.

Eben vzpomínal

„Rád vzpomínám na to, jak jsme dělali Videostop. Bylo to nejšťastnější období v mé televizní práci,“ řekl moderátor Jan Rosák. Za všechny kolegy a kamarády ve smuteční síni promluvil Marek Eben. „Ivo Paukert mi změnil život, byl to drahý přítel,“ přiznal. „Musím myslet na to, jak by dnešní rozloučení zrežíroval on sám. Pohled mezi vás mě ujišťuje v tom, že to dneska obsadil dobře, dívám se do publika, je luxusní,“ řekl při pohledu na kolegy Eben. „Miloval jsem jeho pragmatičnost. Ivo by určitě pečlivě nazkoušel, jak se kladou kytky pod rakev. Určitě by to chtěl ze strany a ne se ohnout přímo do kamery,“ zlehčoval smutek Eben.

Váleček úspěšným moderátorem

"S Ivo Paukertem jsme se potkali díky tomu, že jsem byl na vojně. Kdybych měl modrou knížku, tak jsme se minuli,“ vzpomíná na své počátky s mikrofonem Marek Eben. Režisér si ho vytáhl coby vojína. „Dal mi životní šanci, když mi svěřil moderování pořadu TýTý. Dokonce mě vyzval, abych si sám napsal scénář,“ popsal své začátky moderátor. Ivo Paukert měl na lidi nos. Poznal, co v populárním seriálovém Válečkovi dříme a probudil to. „Podle replik jsem poznal, že Marek utáhne větší věci,“ přiznal sám režisér v jednom
televizním dokumentu.

Nechal například Ebena účinkovat ve scénkách s Libuší Šafránkovou, představil ho tak, jak ho diváci ještě neznali. Odstartoval mu kariéru, o níž předtím Eben určitě nemohl ani snít.





Autor:  höh

Přečtěte si
defakto
13. 4. 2013 • 22:28

 Ano, Ivo Paukert musel bejt senzačný človék když natočil tolik krásnych pořadů ! Měl rád legraci a uměl jí podat s vkusem sobě vlastním. Dal příležitost spoustě herců , vlastně ich i nás všechny vychovával svým humorem. Takových lidí je škoda!

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.