Ecce Homo Homolka: Hrzán Šebánkovi propil peníze! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Ecce Homo Homolka: Hrzán Šebánkovi propil peníze!

Herci na place.
Herci na place.  (Foto ara)

Málokterá filmová rodinka zlidověla tak jako tahle. Heduš, Ludva, babi a děda, kluci Máťa a Péťa, kteří udělají tááákovouhle díru do světa... Ano, hádáte správně, Homolkovi! Od natáčení prvního dílu uplynulo téměř pětačtyřicet let, ale televize je reprízují každých půl roku. Pojďme se podívat na největší zajímavosti, které se odehrály mimo kamery…

Šebánek odmítal točit, museli ho přemlouvat!

Když neherec Josef Šebánek (†61)dostal další filmovou nabídku, a to zahrát si dědu v »Homolkách«, byl v rozpacích. Dozvěděl se totiž, že jeho »rodinku« mají tvořit i zkušení herci František Husák (†55) a Helena Růžičková (†67). „On si těch herců nesmírně vážil a bál se, že jim to bude kazit,“ popsal režisér Jaroslav Papoušek (†66). „Dalo mi velké přemlouvání, ho nakonec přesvědčit. Zabralo až to, když jsem řekl, že si ho sami vyžádali,“ dodal. Nakonec nelitoval, herci ho vzali za svého a chovali se k němu báječně, on jim to s díky vracel. „V každé volné chvíli nás bavil tak, že jsme všichni řvali smíchy,“ zavzpomínala Heduš, tedy Helena Růžičková.

Před třetím dílem už byl vážně nemocný

Jednou ale Šebánka jeho parťáci pěkně namíchli. „Když natáčeli v Krkonoších, paní Růžičková s panem Hrzánem museli odjíždět na divadelní představení do Prahy. Pepa mě poprosil, abych mu po nich poslala něco k jídlu, dvě stovky a čistou košili,“ vzpomínala Šebánkova manželka Marie. „Tak jsem usmažila pár kotlet a z dobré vůle přidala stokorunu navíc. Za několik hodin zazvonil telefon: „Máňo, už mi nikdy nic neposílej! Kotlety sež… snědla Růžičková, Hrzán prochl… propil tři stovky, ještě že mu ta moje košile byla velká,“ dodala s úsměvem.

Právě poslední díl trilogie už její manžel ani točit nechtěl. Necítil se. Po zdravotní stránce na tom nebyl nejlépe. „V pětapadesáti ho začalo zlobit srdce. Žil ale dál naplno a nešetřil se, výsledkem byl plný invalidní důchod,“ uvedla paní Marie. „Ještě dlouho potom, co v březnu 1977 zemřel, chodily nabídky na další filmování,“ prozradila vdova.


Formanové netušili, proč na ně Růžičková křičí

A jak se do filmu dostali dvojčata Matěj a Petr Formanovi (48)? Když točili první díl, bylo jim čtyři a půl roku. „Doma nám řekli, že pojedeme na výlet. Zastavili jsme někde v lese, tam blbli, běhali po louce. Aniž bychom to tehdy tušili, tak to byl konkurz,“ usmívá se při vzpomínání Petr Forman.

A v podobném duchu probíhalo i samotné natáčení. „Jako děti jsme to nějak neprožívaly. Nevěděly jsme, proč na nás paní Růžičková neustále křičí,“ uvedli s úsměvem slavní bráchové. „O pauzách tam ti dva lítali jak šílenci, Matěj upadl a o ústřední topení si rozsekl obočí, do pěti minut na stejném místě se to samé stalo Péťovi. A tak to s nimi bylo pořád,“ opáčila Růžičková. „Na druhou stranu, jakmile se jelo naostro, oni během vteřiny zvážnili a chovali se vzorně,“ dodala.

Vzpomínky na natáčení Heleny Růžičkové
O baletní kvalifikaci
„S režisérem Jaroslavem Papouškem jsem točila jeden ze svých prvních filmů, který se odehrával v sochařském prostředí. V jedné scéně někomu spadl vajgl přímo do mého výstřihu a já to pak odtančila. Jemu se to zřejmě tak líbilo, že mě obsadil i do Homolků.“
O vypečené sázce
„Když jsme ve Špindlerově mlýně točili třetí díl, vsadila jsem se s kameramanem Miroslavem Ondříčkem o bednu šampaňského, že mě Jirka Hrzán v náručí přenese přes celý parket. Když se to dozvěděli ostatní, chtěli se do sázky zapojit. Samozřejmě všichni viděli snadný přivýdělek, mysleli si, že se mu to nemůže povést. My to ale s Jirkou měli vyzkoušené, takže mě v pohodě přenesl tam a ještě nazpátek. A šampáňo pak teklo proudem. Dokonce tak, že se pak objevilo v Rudém právu, že se herci po natáčení koupali v šampaňském. Tak to ale nebylo, my jsme se v tom nekoupali, my jsme to všechno vypili.“
O horku před kamerou
„Scénu, kdy se v kuchyni hádáme, byla točena v létě, ve velkém počtu lidí na malém prostoru. Bylo tam takové nesnesitelné vedro, snad sedmdesát stupňů, takže jsme se ani nemuseli držet scénáře a skutečně jsme na sebe křičeli…“



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.